Roosters at Vauxhall City Farm, London

Veelgestelde vragen: samenwerking met Tikkie

 1. Waarom werkt World Animal Protection samen met Tikkie?
  Via Tikkie maken we doneren nu nog eenvoudiger. Tikkie is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer bekend betaalmiddel; meer dan 3 miljoen Nederlanders gebruiken Tikkie. En dat kan nu dus ook voor een gift aan het beschermen van dieren.
 2.  Tikkie is toch onderdeel van ABN AMRO, waar World Animal Protection juist campagne tegen voert. Waarom dan toch samenwerken?
  Tikkie is inderdaad onderdeel van ABN AMRO. We hebben de afweging gemaakt om wel of niet gebruik te maken van Tikkie. Om Tikkie te gebruiken is een rekening bij ABN AMRO nodig, omdat de kosten voor het gebruik van Tikkie namelijk van die rekening worden afgeschreven. We kunnen niet garanderen dat dit geld niet wordt gebruikt om dieronvriendelijke investeringen te doen, maar omdat het bedrag dat op de ABN AMRO rekening zal staan relatief klein is, hebben we besloten toch gebruik te maken van Tikkie. De opbrengsten van Tikkie worden niet op deze rekening bijgeschreven. Hiervoor gebruiken we onze Triodos bankrekening.

  Daarnaast zijn we in constructief gesprek met ABN AMRO om hun beleid ten aanzien van dierenwelzijn te verbeteren. In het voorjaar van 2018 voerden we de campagne: ‘Dit PIG ik niet!’, waarin we de drie grootste Nederlandse banken opriepen diervriendelijker te investeren. Met hulp van onze supporters hebben we ruim 30.000 handtekeningen aan ABN AMRO aangeboden. Ook gaven we ABN AMRO al uitgebreide adviezen om het dierenwelzijnsbeleid flink te kunnen verbeteren. Richard Kooloos, director Sustainable banking bij ABN, zei bij de overhandiging van de handtekeningen: 'Dank voor dit signaal. Het is ontzettend belangrijk dat mensen zich uitspreken over waar ze voor staan, want dat stelt ons in staat om hun mening als stakeholder van dit bedrijf in beleid te vertalen. Uiteindelijk opereren we allemaal in een speelveld van vele stakeholders en willen we elke stakeholder recht aan doen.

  Ons doel is om ABN AMRO verder te bewegen hun dierenwelzijnsbeleid verder te verbeteren. Ook zou het ook op de weg van ABN AMRO moeten liggen om met hun klanten erop aan te dringen om hun dierenwelzijnsstandaarden te verhogen. Daarom blijven we met deze bank in gesprek en blijven we als onderdeel van de Eerlijke Bankwijzer de bank kritisch volgen op het vlak van hun dierenwelzijnsbeleid.
 3. Hoeveel geld verdient ABN AMRO aan de samenwerking? 
  Het bedrag dat op de ABN AMRO rekening zal staan, is relatief klein. Op de rekening bij ABN AMRO dient voldoende saldo te staan om de kosten af te schrijven.
 4. Waar bankiert World Animal Protection zelf?
  Bij Triodos, omdat deze bank de meest diervriendelijke bank van Nederland is.
 5.  Wat kan jij zelf doen om diervriendelijk(er) te bankieren?
  Door onze acties te steunen, help je ons om met de banken in gesprek te blijven. We willen het liefst dat deze banken hun beleid aanpassen en dat ze het geld ook positief gaan inzetten. Maar je kunt natuurlijk ook overstappen naar een duurzame(re), diervriedenlijke(re) bank. Bekijk op de Eerlijke Bankwijzer welke bank bij jouw idealen past.
 6.  Wat is de Eerlijke Geldwijzer?
  De Eerlijke Geldwijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty International, Oxfam Novib, Milieudefensie, PAX, FNV en World Animal Protection. Het heeft tot doel om de Nederlandse financiële sector aan te sporen haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en haar invloed te gebruiken voor verduurzaming.
 7.  Waarom is World Animal Protection lid geworden van de Eerlijke Geldwijzer?
  Nederlandse banken en andere financiële instellingen hebben wereldwijd een grote impact op dierenwelzijn, door projecten die ze financieren of beleggingen die ze doen. Die impact is nu helaas nog vaak negatief, waar vele miljoenen dieren slachtoffer van zijn. Door onze deelname hopen we die ten positieve om te kunnen buigen.