Leeuwin met welpjes

6x leeuwenleed

Wat zou je doen als je een leeuw zou tegenkomen? Wegrennen, toch?! Zo denkt alleen niet iedereen erover. Leeuwen zijn fantastische dieren, en daarom worden ze ook veel gebruikt en uitgebuit voor toeristisch vermaak. Hoe? Dat lees je in dit artikel: 6x leeuwenleed in het toerisme.

1. Welpjes worden gebruikt voor knuffels en foto's

Als toerist kun je in Zuid-Afrika op bezoek gaan bij een leeuwenfarm. Daar kun je leeuwenwelpjes aaien, knuffelen en met ze op de foto gaan. Dit lijkt misschien een onschuldige activiteit, maar de realiteit is anders. De welpjes worden vaak speciaal voor het toerisme gefokt en binnen enkele uren of dagen na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Daarna worden zij bij elkaar in een verblijf gehouden, zodat toeristen met ze kunnen knuffelen. En dat is nog maar het begin van een leven in een zeer wrede industrie...

Vrouw met welpje

2. Wandelen met leeuwen

Leeuwen die iets ouder zijn, en niet meer zo onschuldig en schattig om mee te knuffelen, worden getraind om wandelingen te maken met toeristen – helaas ook een populaire activiteit. De leeuwen zitten met velen bij elkaar opgesloten in kooien, en mogen daar alleen uit om met bezoekers en 'rangers' een wandeling te maken. Vaak worden ze tijdens die wandeling gedwongen om te poseren voor foto’s. Verdrietig feit is dat de excursies verkocht worden als onderdeel van programma’s voor soortbehoud, terwijl de dieren slechts voor commercieel gewin worden uitgebuit en nooit in het wild zullen worden uitgezet.

3. ‘Trophy hunters’ betalen om op leeuwen te doden

Het is in Afrika toegestaan om te jagen op wilde dieren. Sterker nog: sommige toeristen gaan er speciaal heen om te kunnen jagen op een wild dier, van olifant tot leeuw. Leeuwen die uit de toeristenindustrie komen, komen vaak op deze manier aan hun eind. Na het knuffelen en wandelen slijten ze nog een tijd onder erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap, tot hun manen lang genoeg zijn om als mooie trofee aan de muur te dienen. De leeuwen worden vervolgens uitgezet op een omheind stuk grond, waar jagers tegen betaling de dieren afschieten.

4. Leeuwenbotten worden verwerkt in medicijnen

Waar het hoofd en de huid met de jagers meegaan, worden de botten van de dieren naar Azië geëxporteerd. Leeuwenbotten zijn namelijk een populair ingrediënt voor traditionele Aziatische medicijnen. Het exporteren van leeuwenbotten is legaal in Zuid-Afrika, mits de leeuwen afkomstig zijn van legale fokkerijen. Leeuwen die geen slachtoffer worden van de jacht, worden dan ook vaak geslacht zodat hun botten voor traditionele medicijnen worden verwerkt.

5. Leeuwen worden gebruikt als vrijwilligersproject

Veel mensen willen iets betekenen voor wilde dieren, zoals de leeuw. Vaak komen ze terecht bij projecten die ogenschijnlijk goed lijken, maar die helaas simpelweg onderdeel uitmaken van de leeuwenindustrie. Vrijwilligers mogen bijvoorbeeld welpjes verzorgen of de fles geven, en begeleiden toeristen die de leeuwtjes komen knuffelen. Ook voor deze vrijwilligers wordt grof geld gevraagd; het wordt verkocht als een unieke ervaring waarbij je leeuwen kunt helpen. Het is belangrijk dat de uitbuiting van de dieren voor commerciële doeleinden – de ware drijfveer achter dit soort projecten – aan het licht komt, zodat mensen de juiste afwegingen kunnen maken in hun keuze voor een vrijwilligersproject.

6. Met leeuwen wordt gefokt in gevangenschap

Om te zorgen dat er genoeg leeuwen zijn zodat ze als welpjes met toeristen kunnen knuffelen en als volwassen leeuwen voor medicijnen en trophy hunting worden gebruikt, wordt er met ze gefokt. Dat gaat gepaard met veel dierenleed. Onze internationale campagnemanager Gilbert Sape vertelt hierover: 'Ik ben naar een leeuwenfokkerij in Zuid-Afrika geweest en heb met eigen ogen gezien hoe leeuwen op elkaar gepropt zitten in kleine kooien. Sommigen zijn door inteelt misvormd. Veel leeuwen zijn ondervoed en ziek.' Het welzijn van de dieren op dit soort fokkerijen is geen prioriteit. Vrouwtjesleeuwen worden ingezet om veel meer welpjes te werpen dan ze in de natuur zouden doen, en de leeuwen die niet meer vruchtbaar zijn, eindigen als jachtobject of in 'medicijnen'. Het is schrijnend dat deze wrede fokprogramma’s het begin en vaak ook einde zijn van een leeuwenleven in de toeristen- en entertainmentindustrie.

Leeuwen in een afgesloten kooi