Beer die omhoog kijkt

Roemeense entertainberen

Roemenië kent een lange traditie in het houden van beren voor entertainment. In het Zuidoost-Europese land komen beren van origine voor; vandaag de dag leven er nog 6000 in het wild in het hooggebergte de Karpaten. Daarmee heeft het land de grootste berenpopulatie van Europa.

Beer in berglandschap met sneeuw

De berenopvang in Roemenië in de winter.

Sinds 2005 zijn er meer dan honderd beren gered. Door de natuurlijke omgeving in de opvang kunnen de opgevangen dieren weer echt beer zijn. Het aantal beren in illegale gevangenschap is de afgelopen jaren gelukkig flink afgenomen, maar nog steeds niet verdwenen. We blijven ons dan ook inzetten voor deze wilde reuzen.

Hulp voor beren

Het runnen van een berenopvang is erg kostbaar maar met steun van supporters kunnen we de beren in Roemenië een beter leven bieden. We helpen de beren in Roemenië door:

  • het ondersteunen van de berenopvang door het financieren van de juiste voeding, medische behandeling, onderhoud aan de omheining en nieuwe reddingsacties;
  • de berenopvang helpen te ontwikkelen door AMP te adviseren bij het opzetten van een businessplan. Zo wordt de berenopvang uiteindelijk zelfvoorzienend en kan de opvang onafhankelijk beren blijven helpen;
  • het verbeteren van hun welzijn in Roemeense dierentuinen, door in gesprek te gaan met dierentuinmanagers over het scheppen van de juiste omstandigheden voor de beren.