Orang-oetan

Diervriendelijk schoonmaken

Dieren helpen kun je op veel verschillende manieren doen. Steun bijvoorbeeld dierenorganisaties met een donatie, teken dierenpetities of ga diervriendelijk op reis. Maar wist je dat je dieren ook kunt helpen door diervriendelijk schoon te maken?

We leggen je graag uit hoe dat precies zit. In veel wasmiddelen zit palmolie. Dit wordt gebruikt om structuur te geven aan producten, en is geschikt als ‘drager’ van aroma’s, zoals voor heerlijk geurend wasmiddel. Daarnaast zijn veel schoonmaakmiddelen verpakt in plastic. Een lichtgewicht materiaal dat een stuk praktischer is dan glas. Fijn, zou je denken. Maar palmolie en plastic kennen ook een keerzijde: dierenleed en de bedreiging van het leefgebied van vele diersoorten.

De palmolieproductie bedreigt vele diersoorten

De oliepalmboom, waar palmolie van gemaakt wordt, floreert in een tropisch klimaat. Het Indonesische en Maleisische Borneo en Sumatra zijn eilanden bij uitstek voor grote oliepalmplantages. Grote delen van de regenwouden op deze eilanden moeten plaatsmaken voor oliepalmbomen. Dat is catastrofaal voor het voortbestaan van vele diersoorten, zoals de orang-oetan.

Orang-oetans kunnen alleen overleven in uitgestrekte, natuurlijke stukken bos waar het hele jaar door voedsel beschikbaar is. Een krimpend regenwoud betekent dat delen van het leefgebied van de orang-oetan onbewoonbaar worden. Niet alleen de orang-oetan lijdt onder de palmolie-industrie. Ook de tijger levert aan leefgebied in, net als allerlei andere dier- en plantensoorten die in het biodiversiteits-rijke regenwoud inheems zijn. Volgens de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten treft de palmolieproductie wereldwijd wel 193 bedreigde diersoorten.

Orang-oetan baby

Plastic afval op zee een bedreiging voor zeedieren

Een grote, drijvende massa plastic afval drijft in het noorden van de Stille Oceaan: de plastic soep. En ook vele andere gebieden ter wereld kampen met grote concentraties plastic afval. Overal vind je aangespoelde plastic verpakkingen terug: van flesjes en andere wegwerpartikelen tot verloren en gedumpte visnetten en -lijnen. En dat is een groot probleem. Microplastics, achtergebleven vistuig en ander plastic afval behoren tot de grootste bedreigingen voor walvissen en andere zeedieren.

Walvissen kunnen verhongeren nadat ze plastic hebben ingeslikt. Het plastic geeft een vol gevoel, waarna ze minder eten, minder energie binnenkrijgen en verzwakken of zelfs sterven. Ook kunnen de dieren worden gewurgd door netten en touwen. Dit leed doen wij mensen de walvis met ons afval aan. Plastic veroorzaakt veel pijn en stress en maakt de dieren ziek.

Walvisstaart

Schoonmaken zonder dierenleed

Palmolie is nodig om de vele mensen op onze wereld te voeden. Ondanks de verwoesting van regenwouden, is het één van de duurzaamst geproduceerde oliën op de wereld. Voor vergelijkbare oliën zoals soja- of koolzaadolie is véél meer ruimte nodig. Ook vertrouwt ongeveer de helft van de mensen op de wereld op palmolie voor hun voedsel. Stoppen met palmolie is dus geen goed idee. Wél kunnen we het gebruik van palmolie in schoonmaakmiddelen en biobrandstof verminderen, adviseert het IUCN.

Volgens het Wereldnatuurfonds stroomt er jaarlijks 11 miljoen ton plastic de oceanen in, en verwacht wordt dat dit alleen nog maar zal toenemen. Het is zeer waarschijnlijk dat het plastic dat er nu is, eeuwenlang zal rondzwerven. Hoe kunnen we hier een eind aan maken? Het antwoord is simpeler dan gedacht: minder plastic produceren en gebruiken, en er verantwoorder mee omgaan. Dat moeten bedrijven en overheden voor elkaar krijgen met beleidsplannen en wetten, maar ook jij zelf kunt afval op zee tegengaan en walvislevens redden door op je plastic gebruik te letten.

Wasmiddel

Marcel's Green Soap

En dus is het verstandig om voortaan diervriendelijk schoon te maken. Om die reden ontwikkelede Marcel’s Green Soap daarom een palmolievrij wasmiddel en een lijn plasticvrije producten. ‘Feel Good Cleaning’ is dan ook Marcel’s motto. Met schoonmaakmiddelen voor huis en huid maakt het groene sopbedrijf een verschil: de producten bevatten enkel plantaardige ingrediënten die goed zijn voor zowel jezelf als voor het milieu. Het assortiment is 100% vegan, minstens 97% biologisch afbreekbaar en de verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic.

 

Ik wil diervriendelijk schoonmaken