Kerstdiernee

Ga deze kerst voor een Kerstdiernee

Kies de komende feestdagen voor een Kerstdiernee. Een net zo feestelijk diner, maar dan leuk voor zowel mensen áls dieren. Plantaardig! Doe je mee? Op deze pagina vind je tal van inspiratie om er een diervriendelijk feest van te maken.

We begonnen in 2018 met het Kerstdiernee omdat er rond de feestdagen altijd meer dieren worden geslacht dan op andere dagen. Maar gelukkig kunnen we daar samen iets aan doen! Want ook zonder dierlijke producten tover je een heerlijk kerstmaal op tafel. Hoe je dat doet? Daar helpen we je graag bij! Met handige tips en tricks, heerlijke recepten, diervriendelijke cadeau-ideeën en méér, geven we jou alle handvatten om dit najaar diervriendelijk af te sluiten (en wie weet ook het nieuwe jaar mee te beginnen). 

Kerstrecepten

Deze heerlijke nieuwe kerstrecepten van vegan chef Maartje Borst en auteur en fotograaf Lisette Kreischer zijn om je vingers bij af te likken. Origineel en anders-dan-anders, maar ook heerlijk vertrouwd. En... niet moeilijk om te maken.

Tartaarsalade

Voorgerecht: Fruitige tartaar met engelenhaar 

Dit voorgerechtje ziet er vrolijk en fancy uit. En zo smaakt 'ie ook: als een mooie verrassing waarmee je smaakpapillen worden klaargestoomd voor het hoofdgerecht. Een feestelijk begin van een heerlijk, diervriendelijk maal.

Dit recept maken voor jouw kerstdiernee?

Download het recept

Paarse aardappelgnocchi

Hoofdgerecht: Gnocchi met zuurkoolsaus en druiven

Een echte winterse smaakmaker waarmee je je gasten verrast. Het klinkt misschien gek, maar als geheel zijn het kazige sausje gemaakt met zuurkool, gebakken druiven en de zachte gnocchi een perfecte combinatie. Probeer het maar, je staat versteld! 

Wil je dit recept maken?

Download het recept

Seitan stoofpie

Hoofdgerecht: Seitan-stoofpie

Maartje Borst en Lisette Kreischer trakteren ons dit jaar op niet één, maar twee hoofdgerechten. Kies je voor de seitan-stoofpie, dan krijg je (ook) geen spijt. Want wie houdt er niet van zo'n aromatisch, hartig geheel met een mooi bladerdeegdakje? Of (onze aanrader) maak gewoon beide hoofdgerechten zodat je gasten het lekkers kunnen delen en de verschillende smaken kunnen proeven! 

Wil je dit recept bekijken?

Download het recept

Dessert

Nagerecht: Tulband met cranberries

Op en top kerst: deze tulband met cranberries. Dien hem zo op en de ogen aan je Kerstdierneetafel beginnen te fonkelen. Schrik niet als je gasten al aan het watertanden zijn terwijl jij 'm aansnijdt en serveert met een bolletje ijs en wat craberry compote. En geen zorgen: heb je nog een beetje over? Dan misstaat de tulband niet bij het kerstontbijt of de koffie. 

Wil je dit recept bekijken?

Download het recept

 

Alle recepten zijn afkomstig uit het boek Very Merry Vegan December van Maartje Borst. Foto’s door Lisette Kreischer.

Meer kerstrecepten

Nog meer kookinspiratie nodig? Ook met de volgende heerlijke recepten maak je een diervriendelijk succes van je (feest)maaltijd. De keuze is reuze.

  • Deze kerstmenu's van Maartje Borst en Lisette Kreischer zijn echte aanraders. Van makkelijk recepten tot lekkers voor de echte Bourgondiër. En vorig jaar deelden Maarje en Lisette de Gouden kerstsoep, Hoge Veg-taart en Choco mousse taart met espresso.
  • Onze collega's in Amerika creerden de Meating Halfway-gids: tips over plantaardige proteïne, ei-alternatieven en de heerlijkste recepten.
  • Of kijk naar de video's van Bosh!. Op YouTube delen ze korte video’s waarin ze je razendsnel door hun gerechten heen helpen.
Dierencadeaus

Het gaat er natuurlijk niet om, maar het staat altijd leuk: een paar pakjes bij je duurzame boom. Met deze cadeaus maak je niet alleen iemand anders blij, maar ook de dieren:

Top 3 boeken

Er zijn tegenwoordig tal van kookboeken vol plantaardige gerechten. Van simpel tot stoer, van lokaal tot Italiaans. Dit zijn onze favorieten:

  • Verry Merry Vegan December. Het ultieme kerstkookboek van Maartje Borst, in samenwerking met Lisette Kreischer. Van vegan 'garnalencocktail' tot chique ravioli's, speculaas en andere feestelijke recepten waarmee je alle shine pakt tijdens kerst. 
  • Vegetalia. De Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani laat zien dat vegan koken heel goed aansluit op de Italiaanse keuken.
  • De veganbijbel laat je de oneindige mogelijkheden van plantaardig eten zien. Van bietenburgers tot chocolademousse.

Teken de diervrij belofte

Diervrij eten is niet alleen goed voor dieren, maar ook voor het milieu en je eigen gezondheid. Maak het verschil en teken de diervrij belofte!

World Animal Protection kerstkaarten

Maak dierenvrienden blij met vrolijke kerstkaarten!