
Dolfijnen in gevangenschap
Dolfijnen horen thuis in het wild. Het zijn wilde dieren, geen entertainers.
In de kleine, betonnen bassins van dolfinaria wordt het welzijn van dolfijnen ernstig aangetast. Ze zijn gedwongen om eindeloos rondjes te zwemmen in een saaie, nagemaakte omgeving, moeten leven met onbekende dolfijnen, worden blootgesteld aan menselijke infecties, bacteriën en chemicaliën en vertonen onnatuurlijk gedrag:
- De dolfijnen steken hun hoofd boven water. Dolfijnen in gevangenschap besteden tachtig procent van hun tijd aan de oppervlakte van het water, om te zoeken naar (restjes) voedsel en aandacht. Dit is het tegenovergestelde van wilde dolfijnen die juist tachtig procent van hun tijd onder water verblijven, waar ze spelen, jagen en de omgeving verkennen.
- Zich ‘stranden’ zodat bezoekers ze kunnen aanraken of een kus kunnen geven. Als dolfijnen langere tijd buiten het water doorbrengen (op hun buik op een harde ondergrond), bezwijken hun ingewanden langzaamaan onder hun gewicht. Dolfijnen in gevangenschap zijn getraind om hun natuurlijke instincten te negeren; wilde dolfijnen zullen nooit vrijwillig stranden.
- ‘Praten’ voor het krijgen van voedsel en hun hoofd schudden alsof ze ja of nee aanduiden, of zwaaien met hun vinnen. Dolfijnen worden getraind door middel van voedsel. Als ze succesvol een trucje doen, worden zij beloond met vis. Als een dolfijn in gevangenschap naar je zwaait, is het simpelweg omdat hij of zij wil eten.
- Rondjes zwemmen, staren door de ramen of lusteloos drijven aan de oppervlakte van het water tonen aan dat de dolfijn zich verveelt en last heeft van stress. Wilde dolfijnen ‘liggen’ bijna nooit stil in het water en in een enorme oceaan hebben zij geen enkele reden om rondjes te zwemmen.
Miljoenen toeristen bezoeken jaarlijks dolfinaria, zich niet bewust van de mishandeling en het leed dat schuilgaat achter de dolfijnen shows. Dolfijnenshows staan echter in de top 5 van 's werelds wreedste attracties met wilde dieren.
Verbod op dolfijnenshows
Chile was in 2005 het eerste land dat een verbod op dolfijnenshows instelde. Vele landen volgde, waaronder Ierland, Oostenrijk, Hongarije en India. Het is de hoogste tijd dat Nederland nu ook volgt. De shows in het dolfinarium vormen de laatste circusact van Nederland. Sinds september 2015 geldt een verbod op wilde dieren in circussen, maar het Dolfinarium vormt hierop een rare uitzondering.
World Animal Protection pleit voor een verbod op het houden van dolfijnen in gevangenschap. Niet alle dolfijnen die leven in gevangenschap kunnen worden voorbereid op een leven in vrijheid. Alle dolfijnen hebben echter recht op een beter leven in een natuurlijke omgeving. Daardoor wordt er door de stichting van Ric O’Barry (voormalig dolfijnentrainer, nu hard gewerkt aan ’s werelds eerste opvang voor showdolfijnen.
>> Lees hier wat wij doen om dolfijnen in gevangenschap tegen te gaan
>> Lees hier wat jij kunt doen om dolfijnen in gevangenschap tegen te gaan