Dolfijnen springen bij strand

Alles over dolfijnen

Wie houdt er niet van de dolfijn? Deze bijzondere zeezoogdieren lijken altijd te glimlachen. Samen met dierenvrienden komen we op voor het welzijn van de dolfijn.

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen en komen voor in alle wereldzeeën. De bekendste dolfijnensoort is de tuimelaar: een niet-bedreigde grijze dolfijnsoort met een duidelijke snuit. 

Dolfijnen zijn zee sociale en intelligente dieren. Ze zouden complexe moeties bleven, kunnen zichzelf herkennen en hebben karakterstieke fluitgeluidjes, die per dier verschillend zijn. Onderzoekers van de Universiteit van St. Andrews in Schotland vergelijken dat zelfs met het gebruik van namen door mensen. 

 

Waarom moeten we dolfijnen helpen?

Wereldwijd leven 3.000 dolfijnen in gevangenschap voor entertainment. Ze worden gedwongen om in dolfinaria of attractieparken kunstjes te doen of interacties te hebben met mensen. Ook in Nederland leven er nog dolfijnen in gevangenschap in het Dolfinarium. 

Een leven in gevangenschap staat voor een dolfijn mijlenver af van een leven in het wild. In gevangenschap leven dolfijnen in kleine betonnen bassins, terwijl ze in het wild de wijde zee als leefgebied hebben. Ze spelen in de golven, kunnen jagen en complexe familiebanden vormen. In gevangenschap kunnen dolfijnen depressief raken, verveeld en zelf agressief gedrag gaan vertonen. 

 

World Animal Protection helpt dolfijnen

Samen met dierenvrienden van over de hele wereld komen we op voor dolfijnen in gevangenschap. We doen dit door campagne te voeren tegen het gebruik van dolfijnen voor entertainment. Dolfijnen zijn wilde dieren, die in het wild horen. We inspireren de reisbranche en overheden tot het niet meer aanbieden van dolfijnenvermaak en tot een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap. Met de missie om ervoor te zorgen dat de huidige generatie dolfijnen, de laatsten zullen zijn in gevangenschap. Ook ondersteunen we initiatieven, zoals een dolfijnenopvang in Griekenland, om dolfijnen in de toekomst op te kunnen vangen. 

Zo kun jij dolfijnen helpen

Dolfijnen worden overal ter wereld voor vermaak gebruikt. Ze raken daardoor  Zo kun jij dolfijnen helpen:

  • Bekijk dolfijnen alleen vanaf gepaste afstand in het wild. Bezoek geen dolfinaria en ga niet zwemmen met dolfijnen.
  • Maak anderen bewust van het leed dat bij vermaak met dolfijnen komt kijken. Sommige mensen zijn zich daar nog niet van bewust: hoe meer mensen van dit probleem afweten, hoe minder vraag er komt naar entertainment met dolfijnen. 
  • Steun ons werk door het organiseren van een actie, teken een petitie, koop iets leuks in onze webshop of doe een gift.

Dolfijnen in gevangenschap

In de kleine, betonnen bassins van dolfinaria wordt het welzijn van dolfijnen ernstig aangetast. Ze zijn gedwongen om eindeloos rondjes te zwemmen in een saaie, nagemaakte omgeving, moeten leven met onbekende dolfijnen, worden blootgesteld aan menselijke infecties, bacteriën en chemicaliën en vertonen onnatuurlijk gedrag.

Dolfijnen in het wild

Dolfijnen zijn intelligente en sociale dieren. In het wild hebben zij veel contact met hun soortgenoten, jagen zij op vis en hebben hele kustgebieden als speelomgeving. De dieren zwemmen vaak meer dan zestig kilometer per dag en gebruiken hierbij hun sonar om de omgeving te verkennen.

Veelgestelde vragen: dolfijnen in gevangenschap

In de kleine, betonnen bassins van dolfinaria wordt het welzijn van dolfijnen ernstig aangetast. Ze zijn gedwongen om eindeloos rondjes te zwemmen in een saaie, nagemaakte omgeving, moeten leven met onbekende dolfijnen, worden blootgesteld aan menselijke infecties, bacteriën en chemicaliën en vertonen onnatuurlijk gedrag.