
Op vakantie
5 redenen voor een diervriendelijke vakantie
- ontmoet dieren op hun eigen voorwaarden
- draag bij aan een duurzame wereld voor mens en dier
- observeer dieren in het wild
- verbeter dierenwelzijn door hoge eisen te stellen
- inspireer anderen diervriendelijk te reizen
8 tips voor een diervriendelijke vakantie
Tip 1. Beleef wilde dieren in het wild
Door dieren in het wild te observeren, beleef je spannende en indrukwekkende ontmoetingen met dieren op hun eigen voorwaarden. In natuurgebieden en -parken, zowel op het land als in het water, kun je dieren in hun natuurlijke omgeving zien.
Kies voor een verantwoorde organisator, dan draag je bij aan bescherming van dieren in het wild. Een verantwoorde organisator respecteert de dieren, houdt bijvoorbeeld gepaste afstand en jaagt ze niet op.
Tip 2. Maak geen olifantenritje
Ben je dol op olifanten? Geniet dan van deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving of in een diervriendelijk reservaat. Mijd ritjes, want olifanten worden hiervoor vaak op jonge leeftijd ontvoerd en met geweld getraind. Eenmaal afgericht laat hun huisvesting te wensen over. En hoewel een olifant een groot en sterk dier is dat heel wat kilo’s kan verslepen, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van meerdere mensen tegelijk.
Kortom: stap van de olifant af!
Tip 3. Bekijk geen wilde dieren die kunstjes vertonen
Wanneer je wordt aangeboden om een dolfijnenshow of andere shows met wilde dieren te bezoeken, besef dan welke lichamelijke en geestelijke kwellingen hierachter schuil gaan. Als je met een georganiseerde excursie reist, vraag dan van tevoren bij de organisator of er shows met wilde dieren zijn opgenomen in de tour. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.
Tip 4. Betaal niet om dierenmishandeling te zien
Koop geen kaartje voor entertainment waar dieren worden blootgesteld aan pijn of stress. Behalve voor dierenshows geldt dit natuurlijk ook voor stierengevechten, hanengevechten, hondengevechten en andere dierengevechten. En voor zogeheten ‘wildlife farms’.
Tip 5. Maak geen vakantiekiekje met wilde dieren
In veel vakantieoorden krijg je de kans op de foto te gaan met een wild dier. Het lijkt misschien een leuk aandenken, maar de dieren zijn vaak op jonge leeftijd uit het wild weggehaald bij hun moeder die dit meestal niet overleeft. Omdat het om wilde dieren gaat met sterke instincten worden de tanden getrokken, zijn ze vaak gedrogeerd
en streng afgericht. Ga dus vooral niet in op dit aanbod.
Tip 6. Doe je beklag
Ben je tijdens jouw vakantie getuige van dierenmishandeling, leg de datum en tijd van het voorval vast. Als het veilig is om dat te doen, maak dan foto’s of een video als bewijs. Het is belangrijk dat je ter plaatse klaagt en jouw zorgen uit. Meld je zorgen ook aan je hotel, je lokale reisagent, de plaatselijke VVV en, indien mogelijk, een plaatselijke dierenbeschermingsorganisatie. Vergeet ook niet bij een georganiseerde reis je reisorganisatie in Nederland op de hoogte te stellen.
Tip 7. Eet niet zomaar lokale gerechten
Ieder land heeft zijn eigen keuken en daarvan proeven is een belangrijk onderdeel van vakantie. Probeer de plaatselijke gerechten, maar wees kritisch op wat je eet. Dierlijke ingrediënten van exotische gerechten worden namelijk vaak op gruwelijke wijze verkregen. Denk aan ganzenleverpaté waarbij ganzen via trechters gevoed worden, hondenvlees waarbij de honden tijdens hun korte ellendige leven enkel pijn en stress kennen, of haaienvinnensoep waarbij de haaien levend van hun vinnen worden ontdaan. Ook worden sommige van deze exotische gerechten gemaakt van dieren die met uitsterven worden bedreigd, zoals de conch (koninginneslak) op de Antillen of tonijn.
Tip 8. Koop geen foute souvenirs
Een fijne vakantie gehad en wil je een aandenken meenemen? Koop geen souvenirs gemaakt van dieren.