Elephant in sanctuary, Georgia, USA

1 jaar vrijheid: zo gaat het nu met olifant Mundi

Nieuws

Misschien herinner je je haar nog wel: olifant Mundi die opgesloten zat in de horrordierentuin in Puerto Rico. Vorig jaar werd ze gered, en inmiddels leeft ze al een jaar in opvang ‘Elephant Refuge North America’. Zo gaat het nu met Mundi.

Als piepjong kalf werd Mundi gevangen in Zimbabwe, nadat haar moeder voor haar ogen werd geslacht. Ze verhuisde van dierentuin naar dierentuin, tot ze terecht kwam in Mayaguez Zoo in Puerto Rico. Mundi woonde 35 jaar in erbarmelijke omstandigheden in deze dierentuin. Overdag moest ze kunstjes doen en op de foto met mensen, ’s nachts lag ze aan de ketting. Samen met Elephant Aid International kregen we Mundi op de radar en zette we een reddingsactie op touw. Met succes: in mei 2023 verhuisde Mundi naar Elephant Refuge North America (ERNA). 

Mundi, Bo en Tarra

Een warm welkom

De verhuizing was een spannend moment voor Mundi: een paar uur na aankomst ontmoette ze haar medebewoners Bo en Tarra, twee Aziatische olifanten. Dit waren de eerste olifanten die Mundi in 35 jaar ontmoette. Zij gaven haar een warm welkom: Bo en Tarra wisselden af wie er bij Mundi bleef, zodat ze nooit alleen was. De drie olifanten waren enorm geduldig met elkaar en hebben langzaamaan een band opgebouwd. Omdat Mundi in de dierentuin slecht verzorgd werd, sneed ze Bo af wanneer ze gevoerd werden. Ze begreep niet dat de olifanten in een vaste volgorde eten kregen. Bo wachtte rustig tot Mundi de volgorde door kreeg, en inmiddels rennen ze vrolijk naar elkaar toe wanneer het etenstijd is. 

Mundi, Bo, Tarra

Vrolijk getrompetter

Vanwege haar trauma’s en verleden vertrouwde Mundi een jaar geleden geen mensen. Gelukkig beseft ze nu dat de verzorgers bij de opvang haar geen kwaad doen: ze trompettert vrolijk als ze hen ziet, en accepteert haar supplementen zonder problemen. Toen het winter werd in Georgia, waar de opvang is, verbaasde Mundi iedereen: ze vond het koude weer fantastisch! Ze is een paar keer naar binnen gegaan om op te warmen, maar stond binnen de kortste keren weer lekker buiten. 

Inmiddels zijn Bo, Tarra en Mundi dikke vrienden. Tarra neemt Mundi mee naar al haar favoriete graasplekken, en Bo vindt het heerlijk om samen met haar te zwemmen. Aan het begin was het spannend voor Mundi, maar nu is ze een echte waterrat. Mayaguez Zoo is in 2023 gesloten, en alle dieren zijn overgebracht naar opvangplekken. 

Wil jij geredde olifanten zoals Mundi een beter leven geven? 

Adopteer een olifant 

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Meer over