Hippo

10 feitjes over nijlpaarden

Nieuws

Ze kunnen rennen maar niet zwemmen, goed ruiken maar niet heel goed zien, en van alle dieren op de wereld zijn ze het meest verwant aan de walvis. In dit artikel nog tien andere feitjes over het nijlpaard!

Nijlpaarden kunnen wel 45 jaar oud worden en wegen tot zo'n 3200 kilo. Het is geen bedreigde diersoort, maar wel kwetsbaar voor uitsterving. Benieuwd wie hun grootste vijand is? En wat een nijlpaard zoal eet? We zetten tien nijlpaardenfeitjes voor je op een rijtje.

Dois hipopótamos, um adulto e um filho, comendo gramas no chão

1. Groot, groter, grootst

Het nijlpaard is het op twee na grootste landzoogdier van de wereld – alleen de olifant en de witte neushoorn nemen nog meer ruimte in beslag. In een worstelwedstrijdje zul je het dus niet snel winnen.

2. Twee soorten

De bekendste soort nijlpaard is de hippopotamus amphibius: de grootste soort. Maar wist je dat er ook een dwergnijlpaardsoort bestaat? De zogenaamde hexoprotodon liberiensis gaat al snel voor een nijlpaardenjong, al kunnen ze toch zo’n 275 kilo wegen…

3. Goede zwemmers

Kun jij lang je adem inhouden? Een nijlpaard doet het waarschijnlijk beter. Ze kunnen gemiddeld 5 minuten zonder zuurstof en dat is ideaal om eens een goede wandeling over een rivierbodem te maken. Geen wonder dat ze ook weleens rivierpaard worden genoemd…

4. Vijanden

De vijand van het nijlpaard? Je raadt het al: de mens. Ze worden gedood voor hun vlees en ivoor en hun leefgebied wordt steeds kleiner.

Dois hipopótamos, um adulto e um filho, comendo gramas no chão

5. Gek op planten

Stamppot met gras? Daar is een nijlpaard wel voor in. Ze zijn namelijk herbivoren en eten tot wel 60 kilo gras per dag.  

6. Flinke baby’s

Een nijlpaardmoeder draagt haar jong gedurende 243 dagen; ongeveer 8 maanden. Je noemt een baby-nijlpaard een kalf en ze wegen ongeveer 40 kilo bij de geboorte.

7. Nachtbrakers

Echte nachtdieren worden ze niet genoemd, maar nijlpaarden zijn ’s nachts toch wel flink actief. Op zoek naar voedsel trekken ze erop uit als de zon ondergaat. Als het ochtend is, keren ze weer terug naar hun stekkie in het water.

Dois hipopótamos, um adulto e um filho, comendo gramas no chão

8. Zelfgemaakte zonnebrand

Nijlpaarden leven in de sub-Sahara in Afrika, waar de UV-stralen van de zon zeer sterk zijn. Gelukkig is dat geen probleem voor het nijlpaard. Hun huid maakt namelijk een rode, olieachtige vloeistof aan om huid tegen de brandende zon te beschermen.

9. Even ruiken

Vriend of vijand? Als je een nijlpaard bent, ruik je even aan de uitwerpselen van een ander om te weten of je in het gebied van een bekende bent. Nijlpaarden laten hun grote boodschap vaak op dezelfde plek achter, dus dan weet je meteen of je je op veilig terrein begeeft.

10. Belangrijke rol in het ecosysteem

Andere dieren zijn voor hun leefomgeving afhankelijk van nijlpaarden. Als ze vanuit het water naar het land lopen, maken ze met hun grote poten bijvoorbeeld een habitat voor vissen aan. Dankjewel, nijlpaard!

Dois hipopótamos, um adulto e um filho, comendo gramas no chão

Jacht op het nijlpaard

Het leefgebied van het nijlpaard neemt duizelingwekkend snel af door menselijke activiteit en klimaatverandering. De jacht op het nijlpaard is meedogenloos; de dieren worden gedood vanwege hun huid en ivoor. Maar wilde dieren zijn geen producten. Die handel moet stoppen!

Benieuwd wat wij doen om wilde dieren als het nijlpaard te helpen?

Zo komen wij in actie

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Meer over