beren, dieren

10 x beregoede feitjes

Nieuws

Generaties lang stelen beren al onze harten. De tijdloze teddybeer, Winnie the Pooh en Beertje Paddington zijn ware jeugdsentimenten. Maar hoeveel weten we eigenlijk over deze bijzondere dieren? Wij zetten 10 beregoede feitjes voor je op een rij!

1. Pak me dan, als je kan

Een volwassen beer kan wel 65 kilometer per uur rennen! Dat betekent dat hij in de bebouwde kom zomaar de snelheidslimiet kan overschrijden. 

1020301

2. Dubbel zo goed 

De karakteristieke vacht van een beer bestaat uit twee soorten haren: korte en lange. De korte haren houden de beer lekker warm. De lange haren beschermen de korte haren en de huid tegen water. 

beerinwater

3. Bijtkracht

Grizzlyberen hebben een enorme bijtkracht. Deze bijtkracht is zelfs zo sterk, dat ze met gemak een bowlingbal kunnen vermorzelen! Met deze sterke kaken, een mondopening van dertig centimeter en vijf centimeter lange hoektanden, is de beer een gevaarlijke vijand. 

maxblindebeer

4. Ienemienemutte

Er zijn acht beersoorten: de Amerikaanse zwarte beer, de bruine beer, de ijsbeer, de Aziatische zwarte beer (kraagbeer), de brilbeer, de reuzenpanda, de lippenbeer en de Maleise beer (honingbeer). Ieder van deze soorten is goed te herkennen aan hun grootte, vacht en kleur.

1019997

5. Daar zit een luchtje aan

Wilde grizzlyberen doen hard hun best om zo veel mogelijk te stinken: ze rollen bijvoorbeeld door rottend voedsel. Dit doen ze om hun eigen geur te camoufleren voor hun prooi.

1018571

6. Kleine stapjes

Sommige inheemse Noord-Amerikanen noemden beren ‘het beest dat loopt als de mens’, omdat ze een korte afstand kunnen lopen op hun achterpoten. Deze vaardigheid wordt wreed misbruikt bij het berendansen.

bimstaatopachterpoten

7. Een goed stel hersens

Beren zijn in staat hun eigen voetsporen uit te wissen om zichzelf te beschermen tegen jagers. Volgens wildlife experts behoren ze tot de meest intelligenten landdieren in Noord-Amerika. Vergeleken met andere landdieren van hun grootte hebben ze de grootste en meest complexe hersenen.

1020304

8. ‘K zag twee beren

In het berenrijk hebben de verschillende beren ook een verschillend dieet. Van de acht beersoorten is namelijk alleen de ijsbeer een carnivoor. De andere zeven soorten zijn omnivoor. Zij eten bijvoorbeeld naast vlees en vis ook noten en bessen. Hoewel de pandabeer ook een omnivoor is, bestaat zijn dieet voor 99% uit bamboe. 

plutoeet

9. Groot, groter, grootst

IJsberen zijn de grootste van alle beersoorten. Op vier poten zijn ze één tot anderhalve meter hoog, maar op hun achterpoten kunnen ze wel drie meter hoog zijn. Ze zijn ruim twee meter lang. Mannetjes kunnen wel 540 kg wegen. Vrouwtjes zijn lichter, zij wegen maximaal 300 kg.

polar-bear-1574996_1280

10. Samen maken we een eind aan berenleed

Wereldwijd worden beren geestelijk en fysiek wreed misbruikt voor hun gal en als entertainment. We strijden al twintig jaar tegen het gebruik van beren voor vermaak. Samen met lokale partners hebben het berendansen al gestopt in Griekenland, Turkije en India. Eind vorig jaar konden ook de laatste dansberen uit Nepal worden bevrijd. Deze beren, Rangila en Sridevi, genieten nu van een vrij leven samen met andere beren. 

rangila

Wil jij je samen met ons inzetten om een einde te maken aan het misbruik van beren voor hun gal en als entertainment? Dank je wel!

Ja, ik help mee

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over