Wild dolphins in Algoa Bay, South Africa. Algoa Bay is a Whale Heritage Site.

5 landen en gebieden waar dolfijnen fokken of houden verboden is

Nieuws

Een fokverbod voor dolfijnen in Nederland: dat is onze droom. Gelukkig hebben de dolfijnen uit het Dolfinarium de tijd mee. Reisorganisaties schrappen attracties met dolfijnen en steeds minder mensen vinden vermaak met dolfijnen acceptabel. Een aantal landen gingen ons al voor en stelden een verbod in.

Waar in de jaren ‘60 dolfinaria wereldwijd razendsnel uit de grond werden gestampt, zien we nu dat entertainment met dolfijnen steeds minder populair wordt. Reisorganisatie Corendon biedt geen attracties met dolfijnen meer aan, reiskoepel ANVR raadt dolfijnenattracties af en steeds meer mensen spreken zich publiekelijk uit tegen dolfinaria. Het besef dat vermaak met dolfijnen écht niet meer van deze tijd is dringt steeds verder door. Sommige landen en gebieden stelden al een verbod op het houden van of fokken met dolfijnen in: 

Wild dolphins in Algoa Bay, South Africa. Algoa Bay is a Whale Heritage Site.
  1. New South Wales, Australië

De Australische staat New South Wales heeft sinds maart dit jaar een verbod op het fokken van dolfijnen in gevangenschap. Ook de import van nieuwe dolfijnen in de staat is verboden. Het World Animal Protection-team van Australië heeft zich hier jarenlang voor ingezet. Campagnehoofd Ben Pearson: ‘Een fokverbod zorgt ervoor dat toekomstige dolfijnen niet meer beperkt worden tot een leven in een afgesloten ruimte, in een tijd waarin het algemeen onacceptabel is om dolfijnen voor vermaak in gevangenschap te houden.’

Wild dolphins in Algoa Bay, South Africa. Algoa Bay is a Whale Heritage Site.
  1. Brussels Hoofdstedelijk Gewest, België

Ook het Brussels Gewest heeft pas sinds kort een verbod op het houden van dolfijnen in gevangenschap. Een opvallend verbod, want in het hele gebied is er geen enkel dolfinarium te vinden. Het Gewest hoopt hiermee vooral andere gewesten en aangrenzende buurlanden (hallo Nederland!) te overtuigen om dezelfde maatregel te nemen. Wat een voorbeeld!

Wild dolphins in Algoa Bay, South Africa. Algoa Bay is a Whale Heritage Site.
  1. India

India heeft personen, organisaties, overheidsinstanties en private of publieke ondernemingen verboden om walvisachtigen te importeren of gevangen te houden met als doel commercieel vermaak. Dat deed het land al in 2013. Dit maakte India destijds het vierde en grootste land ter wereld dat zich voor dolfijnen inzet.

Wild dolphins in Algoa Bay, South Africa. Algoa Bay is a Whale Heritage Site.
  1. Canada

Canada heeft twee jaar geleden ingestemd met een wet die een einde maakt aan het in het wild vangen en in gevangenschap houden van dolfijnen en andere walvisachtigen. Ook is het er verboden om met de dieren te fokken. Dit geldt voor ‘nieuwe’ dieren, voor de huidige dieren die nog in gevangenschap in Canada leven geldt een uitsterfbeleid.

Wild dolphins in Algoa Bay, South Africa. Algoa Bay is a Whale Heritage Site.
  1. Zwitserland

Het Zwitserse Huis van Afgevaardigden verbood in maart 2021 het houden van dolfijnen in aquaria voor amusementsdoeleinden. De Zwitserse Senaat verbood ook de invoer van dolfijnen. De laatste twee dolfijnen die nog in het land waren werden in december 2013 verkocht aan een faciliteit in Jamaica. Een grote overwinning.

En Nederland dan?

Er zijn nog veel meer landen die dit rijtje aanvullen. Zo verboden onder andere Brazilië, Luxemburg, Kroatië, Bolivia, Noorwegen, Chili en Costa Rica ook het houden van of fokken met dolfijnen in gevangenschap. In andere landen zijn geen dolfinaria meer, zoals in het Verenigd Koninkrijk waar het laatste dolfinarium in 1992 sloot. Helaas staat Nederland (nog) niet in dit rijtje. In 2015 maakte onze overheid een einde aan het gebruik van zoogdieren in circussen. De regel geldt echter niet voor het Dolfinarium, omdat het park geen circus is, maar een dierentuin. Om bovenstaand lijstje te volgen vragen we de Tweede Kamer daarom om zich hard te maken voor een uitdoofbeleid in Nederland. Een fokverbod, waarbij we het houden van dolfijnen in het Dolfinarium langzaam uitfaseren en ervoor zorgen dat er geen nieuwe dolfijnen bij komen.

Waarom een fokverbod?

De shows die dolfijnen in dolfinaria doen staan ver af van de realiteit in het wild. Het houden van dolfijnen in zulke parken leert ons alleen maar dat het prima zou zijn om zulke bijzondere dieren hiervoor te gebruiken. Maar dat is het niet. De dieren zitten 24/7 opgesloten in een ruimte die vele malen kleiner is dan hun natuurlijke leefomgeving. Het bekijken van dolfijnen in dolfinaria leert ons niets over hun natuurlijke gedrag en het leven dat ze zouden leiden in het wild. Ook voor soortbehoud is geen dolfinarium nodig. In het Dolfinarium worden tuimelaars gehouden, een soort die in het wild niet wordt bedreigd en dus niet gebaat is bij fokprogramma’s. Wereldwijd zijn er nog nooit in gevangenschap geboren tuimelaars in het wild uitgezet.

Wild dolphins in Algoa Bay, South Africa. Algoa Bay is a Whale Heritage Site.

Alle dolfijnen in het wild: dát is onze droom!

Een droom met een gelukkig einde

Wat gebeurt er in onze droom dan met de dolfijnen die nu al in gevangenschap leven? Deze dolfijnen kunnen niet zomaar worden uitgezet in het wild. Dat hangt onder meer af van de gezondheid van de dieren, hun vaardigheid in het gebruik van sonar, hun bedrevenheid om vis te vangen en hun weerbaarheid tegen natuurlijke vijanden. Voor degenen die niet terug kunnen naar de zee, hopen we dat ze uiteindelijk succesvol op een permanente opvangplek kunnen verblijven. Een afgezet stuk in zee, waar ze onderdeel zijn van het getijde, de zeestroming en de zeetemperatuur. Waar ze in sociale groepen kunnen leven. Er wordt niet met ze gefokt, ze hoeven geen shows te geven en ze hebben geen directe interactie met bezoekers. Kortom, een opvangcentrum dat niet gedreven is door winst, maar waar dierenwelzijn vooropstaat.

Help mee!

Teken de petitie voor een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap in Nederland. Zo zorgen we er samen voor dat er geen dolfijnen meer worden geboren voor een leven in het Dolfinarium, en sluiten we aan bij het mooie rijtje landen dat ons al voorging.

Teken de petitie

Meer over