
Petitie: geen toekomst voor dolfijnenleed in Nederland
Een leeuw die door een brandende hoepel springt, een olifantenrit in de dierentuin en een struisvogel voor de koets. Gelukkig mag dat in Nederland allemaal niet meer. Toch mag er nog wel een wild dier worden gebruikt voor entertainment: de dolfijn. We weten nu toch wel beter? Roep de Tweede Kamer op tot een fokverbod voor dolfijnen.
Teken de petitie
Samen met klasgenoten of familie zaten we vroeger (of pasgeleden nog) verwonderd op de tribune in Harderwijk te kijken naar de trucs van dolfijnen. Of we keken onderuitgezakt op de bank naar de film Flipper. We werden meegenomen in een sprookje en wilden na het kijken steevast dolfijnentrainer worden.
Het was die liefde voor dolfijnen die ons naar het Dolfinarium bracht. Maar nu weten we beter. Het is juist de liefde voor die dieren waardoor we nu oproepen tot een fokverbod voor dolfijnen. We weten dat er meer schuilt achter die lach van de dolfijn; een dier dat ruimte nodig heeft om te zwemmen, duiken, te jagen en op golven te surfen. We weten dat een leven in gevangenschap, geen leven is voor een dolfijn.
Laten we er samen voor zorgen dat er geen dolfijnen meer worden geboren voor een leven in het Dolfinarium. En ervoor zorgen dat deze dieren niet worden gefokt om vervolgens te verkopen aan andere landen, zoals China. De generatie dolfijnen die nu in dolfinaria leeft, moet de laatste zijn. Roep de Tweede Kamer op tot een fokverbod op dolfijnen.
Vul hieronder je gegevens in en onderteken hiermee de petitie voor een fokverbod voor dolfijnen.
Waar moeten de dolfijnen dan naartoe?
World Animal Protection weet dat het (lang) niet altijd mogelijk zal zijn dolfijnen (terug) uit te zetten in het wild. Daarom pleiten we voor een verantwoorde uitfasering, waarbij dolfinaria ervoor zorgen dat er geen nieuwe dieren meer bijkomen. Waar mogelijk willen we dat de dolfijnen worden opgevangen op plekken waar ze zo goed mogelijk in semi-natuurlijke omstandigheden kunnen leven. Dit betekent dat dolfinaria moeten stoppen met het fokken van dieren en met het bijdragen aan het fokken van dieren door uitwisselingsprogramma’s. Uiteraard is ook wildvangst uit den boze. We snappen dat dolfinaria niet van de ene dag op de andere kunnen veranderen. Maar laat dat geen excuus zijn: dolfinaria moeten veranderen. De cruciale eerste stap naar een Nederland zonder dolfijnenvermaak, is het per direct stoppen met het fokken van deze dieren.
Dolfijnen die lang in gevangenschap hebben geleefd, kunnen niet zomaar worden uitgezet in zee. Dat hangt onder meer af van de gezondheid van de dieren, hun vaardigheid in het gebruik van sonar, de bedrevenheid om vis te vangen en hun weerbaarheid tegen natuurlijke vijanden. Maar ook dolfijnen die niet terug kunnen naar een zelfstandig leven in de zee, verdienen een betere permanente leefomgeving die voldoet aan hun natuurlijke behoeftes. Daar zou in geïnvesteerd moeten worden. Op termijn verwachten we dat op z’n minst een deel van de dieren kan worden overgeplaatst naar een afgezet stuk zee waar ze de ruimte hebben om te zwemmen en te duiken, kunnen jagen, onderdeel zijn van het getij en weer dolfijn kunnen zijn, in plaats van entertainer.
Nederland blijft achter
Wat wij willen is een fokverbod op dolfijnen in gevangenschap in Nederland. We faseren langzaam het houden van dolfijnen in het Dolfinarium uit, en zorgen dat er geen nieuwe dolfijnen bij komen. We hebben de tijd mee: al veel landen en bedrijven hebben dolfijnenattracties geschrapt. Zo biedt Corendon geen attracties met dolfijnen meer aan en mogen er in Canada en binnenkort in Frankrijk geen dolfijnen meer in dolfinaria worden gehouden.
Nederland blijft (nog) achter. Na jarenlang campagnevoeren door Wilde Dieren de Tent uit (waar wij aan meewerkten) heeft de Tweede Kamer in 2015 een einde gemaakt aan het gebruik van wilde dieren in circussen. De dieren die al in gevangenschap leefden, werden zo goed mogelijk opgevangen, en er kwamen geen nieuwe dieren meer bij. Maar waarom zou dit voor dolfijnen anders moeten zijn? Ook dolfijnen zijn wilde dieren die lijden onder gebruik voor entertainment. Roep samen met ons de Tweede Kamer op: maak een einde aan dolfijnenleed en stop met het fokken van dolfijnen voor vermaak.
Hoe komt een fokverbod voor dolfijnen tot stand?
Een fokverbod vergt een wijziging van de huidige wetgeving. Tot nu toe voert het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gesprekken met het Dolfinarium om de situatie op punten aan te passen. De minister lijkt (nog) niet van plan het beleid echt te veranderen. Gelukkig kunnen partijen in de Tweede Kamer ook een wetswijziging indienen en daarvoor een meerderheid in Tweede en Eerste Kamer krijgen. De stem van onze supporters is hierin erg belangrijk! Hoe meer draagvlak voor een fokverbod (en dus: hoe meer handtekeningen), hoe eerder dat verbod er ook daadwerkelijk komt.