African Grey Parrots in Entebbe Botanical Gardens, Uganda.

5 verrassende feitjes over de grijze roodstaartpapegaai

Nieuws

Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien leiden in het wild een actief sociaal leven. Helaas zijn ze ook één van de meest populaire exotische huisdieren ter wereld. We zetten vijf feitjes over deze indrukwekkende dieren voor je op een rij.

Grijze roodstaartpapegaaien zijn prachtige, majestueuze wilde dieren. Helaas behoren ze tot de meest populaire vogelsoorten die in Europa, de VS en het Midden-Oosten als huisdier worden gehouden. De dieren worden gezien als aantrekkelijk huisdier vanwege hun lange levensduur, hun vermogen om menselijke spraak na te bootsen en hun algehele intelligentie.

African grey parrots crammed into a crate in DRC Credit Lwiro Sanctuary - Animals in the wild - World Animal Protection

Dit is de grijze roodstaartpapegaai. Inderdaad: hij heeft zijn naam te danken aan zijn rode staart.

Elk jaar wordt tot 21% van de wilde populatie grijze roodstaartpapegaaien illegaal gestroopt om te voorzien in deze huisdiervraag. Maar de papegaaien zijn veel meer dan dat. Dit zijn onze favoriete feiten over deze indrukwekkende papegaaisoort:

1. Ze worden oud

Grijze roodstaartpapegaaien hebben een extreem lange levensverwachting – ze leven gemiddeld 60 jaar. Sommige vogels worden zelfs 80 jaar oud! Omdat de dieren zo’n lang leven hebben, overleven ze in gevangenschap vaak hun menselijke eigenaren, wat betekent dat ze meerdere keren in hun leven een traumatische verhuizing meemaken.

2. Het zijn slimme beestjes

Deze papegaaisoort behoort tot de intelligentste diersoorten ter wereld. Volgroeide grijze roodstaartpapegaaien hebben in verschillende onderzoeken aangetoond hetzelfde intelligentieniveau als een peuter te hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat de papegaaien meer dan tachtig verschillende objecten kunnen identificeren, aanvragen, weigeren, categoriseren en kwantificeren, en kunnen reageren op vragen over kleur en vorm.

3. Ze gaan graag op pad

In het wild kunnen grijze roodstaartpapegaaien tot tien kilometer per dag reizen. Ze spreiden graag hun vleugels om door het weelderige Afrikaanse bos te vliegen. Geen enkele huiselijke omgeving kan hieraan tippen.

4. Het zijn echte lovebirds

Deze papegaaiensoort is monogaam, wat betekent dat ze maar met één metgezel tegelijk paren. In de natuur zijn ze onbaatzuchtig en groothartig: ze verzorgen elkaar en verdelen hun voedsel om de ander te voeden. Ook zorgen beide ouders voor hun kleine kuikens.

5. Ze zijn ontzettend sociaal

Wilde grijze roodstaartpapegaaien zijn zeer sociaal en nestelen in grote groepen met wel duizenden individuen, bestaande uit kleine familiegroepen. Het is een complex netwerk aan sociale relaties en onderlinge samenwerking. De papegaaien die als huisdier eindigen kunnen deze behoefte aan sociale interactie niet kwijt, en raken daardoor gestrest. Ze vertonen zelfbeschadigend gedrag, zoals het uittrekken van de eigen veren.

Wilde dieren zijn géén huisdieren

Grijze roodstaartpapegaaien – één van ’s werelds meest verhandelde dieren – lijden verschrikkelijk door de (il)legale handel in dieren in het wild. Ze worden op jonge leeftijd uit het wild gevangen en verkocht aan handelaren. Vele overlijden nog voordat ze een huiskamer bereiken. De dieren die de stroperij overleven, worden op gruwelijke wijze vervoerd en aan handelaren verkocht.

African grey parrots crammed into a crate in DRC Credit Lwiro Sanctuary - Animals in the wild - World Animal Protection


Maar wilde dieren zijn geen huisdieren. De natuur biedt de dieren alles wat ze nodig hebben: van het juiste klimaat tot het beste voedsel, en van alle ruimte tot omgang met soortgenoten. Daar kan geen enkel huis aan tippen.

Ons werk voor deze dieren

We doen onderzoek om misstanden aan het licht te brengen en maken mensen bewust van het leed dat schuilgaat achter de handel in exotische huisdieren. Zo moet de vraag naar exotische huisdieren afnemen en hopen we dat exotische huisdieren niet meer worden gezien als iets leuks, maar juist als iets dat je moet afraden.

Ook iets voor deze papegaaien betekenen? Bestel onze papegaaientas en steun ons werk om deze dieren in het wild te houden!

Bestel de papegaaientas

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Meer over