6 mythes over de kangoeroejacht
Nieuws
De kangoeroe is de grote trots van Australiërs: de buideldieren staan afgebeeld op munten, vliegtuigen en olympische medailles. Tegelijkertijd zijn er de afgelopen 30 jaar meer dan 90 miljoen kangoeroes gedood. Hoe dit een nationaal icoon kan gebeuren? Daar hebben de volgende mythes een hoop mee te maken.
Denk je aan Australië, dan denk je aan kangoeroes – en omgekeerd. Je gaat ervan uit dat het land dan ook zuinig is op dit dier. Maar helaas is niets minder waar: kangoeroes worden op grote schaal en op een wrede manier afgeslacht. Kangoeroeproducten worden verkocht als voer voor onze huisdieren, voor menselijke vleesconsumptie of om te worden verwerkt in leerproducten. De Australische overheid bestempelt deze kangoeroe-industrie als duurzaam, diervriendelijk, noodzakelijk en verantwoordelijk. Mythes die stuk voor stuk onwaar zijn. We nemen ze met je door.
1. Kangoeroes zijn een plaag die het voedsel van vee opeten en de grond kapotmaken
Er zouden te veel kangoeroes in Australië rondhoppen, waardoor de dieren met vee zouden concurreren om eten, en ze zouden de grond kapotmaken. Maar die vraatschade door kangoeroes is zeer beperkt: de dieren komen bij minder dan 5 procent van de voedselbronnen voor vee in de buurt. Alleen bij extreme droogte wordt enige concurrentie tussen vee en kangoeroes waargenomen. Verder hebben de zachte poten van de kangoeroe minder impact op de vegetatie dan de harde hoeven van vee. Het zijn niet de kangoeroes die de grond kapot maken, maar juist het vee zélf!
2. De kangoeroejacht is noodzakelijk om de populaties onder controle te houden
Helaas is het tegendeel waar. De jacht houdt de populaties niet onder controle, maar zorgt er juist voor dat de populaties ernstig onder druk komen te staan. Volgens het officiële schietquotum mag10 tot 20 procent van de kangoeroepopulatie worden afgeschoten voor de commerciële jacht. Dat terwijl de populatie in optimale omstandigheden gemiddeld met maar 10 procent groeit. En tijdens droogte neemt de populatie zelfs tot 60 procent af. Ook wordt er geen rekening gehouden met kangoeroes die op een andere manier omkomen, zoals de 5 miljoen dieren die tijdens bosbranden van 2019-2020 stierven.
3. De commerciële kangoeroejacht wordt op een ‘diervriendelijke’ manier uitgevoerd
De jacht veroorzaakt gigantisch veel dierenleed, en is allesbehalve diervriendelijk. Ondanks dat jagers zich aan een gedragscode moeten houden, wordt naar schattig tot 40 procent van de volwassen kangoeroes niet in een keer doodgeschoten, en sterven ze een langzame, pijnlijke dood. Jonge kangoeroes, joeys, bevinden zich vaak nog in de buidel van hun moeder of zijn nog afhankelijk van haar en durven haar niet te verlaten. Deze joeys worden doodgeknuppeld, onthoofd of aan hun lot overgelaten. En dat is diervriendelijk?!
4. Kangoeroevlees is veilig voor mensen en huisdieren
De kangoeroejacht vindt vooral ’s nachts plaats. Nadat de kangoeroes in het donker zijn afgeschoten, worden ze ter plekke ontdaan van hun ledematen en opgehangen aan haken in een pick-up truck. Ongekoeld worden de kadavers in de hitte over stoffige wegen naar de dichtstbijzijnde koelfaciliteit gereden, een tocht die tot wel acht uur kan duren. Stof en vliegen hebben vrij spel. Dit maakt het haast onmogelijk om besmetting van het vlees te voorkomen. Salmonella en E-coli zijn bacteriën die vaak in kangoeroevlees worden aangetroffen. En ook de veroorzaker van Q-koorts werd eerder gevonden in kangoeroevlees bestemd voor huisdiervoeding.
5. Huisdiervoeding en leer zijn enkel bijproducten van de kangoeroevleesindustrie
Anders dan vaak wordt beweerd, is het leer van kangoeroes geen bijproduct, net zomin als het vlees dat voor huisdiervoeding wordt gebruikt. Dat werd in 2002 bevestigd door de woordvoerder van de Kangaroo Industry Association of Australia: ‘De (voetbalschoenen)industrie is van vitaal belang voor de kangoeroe-industrie. Zonder de opbrengsten van kangoeroehuiden zou de hele industrie gevaar lopen.’
6. Kangoeroes worden gefokt voor deze industrie
Vaak wordt gedacht dat kangoeroes, net als bijvoorbeeld varkens en kippen, speciaal voor de slacht worden gefokt. Dat is niet zo. Al het kangoeroevlees en -leer komt van in het wild levende kangoeroes in Australië. Soms wordt het argument gebruikt dat het vlees daardoor gezonder is, want: geen gebruik van antibiotica en geen doorgefokte kangoeroes – zoals wel het geval is in de vee-industrie. Maar er zijn grote nadelen: de jacht wordt slecht gereguleerd en heeft enorme gevolgen voor het dierenwelzijn, de kangoeroepopulatie en de veiligheid van het vlees.
Stop de kangoeroejacht
Nederland is een van ’s werelds grootste importeurs van kangoeroevlees. Zolang bedrijven kangoeroeproducten blijven importeren en verkopen, zal deze wrede jacht blijven bestaan. Daarom roepen wij Nederlandse bedrijven op hier niet langer aan mee te doen. We willen hen overtuigen dat de verkoop van kangoeroeproducten niet acceptabel is.
(Web)Winkels, groothandels, restaurants en slagers verkopen op grote schaal producten waar wilde kangoeroes in Australië voor zijn afgeschoten. Van hoeden tot schoenen, schaatsen en huisdiervoer - de winkels profiteren, terwijl de kangoeroes lijden. Roep bedrijven als Decathlon, Hanos en Pets Place op kangoeroeproducten uit het assortiment te halen!