kangoeroe

Stop het kangoeroeleed

(Web)Winkels, groothandels, restaurants en slagers verkopen op grote schaal producten waar wilde kangoeroes voor zijn afgeschoten in Australië. De kangoeroejacht is enorm wreed: de dieren worden in het donker vanaf grote afstand neergeschoten en vaak meerdere keren door kogels geraakt voor ze een pijnlijke dood sterven. Elk jaar worden zo’n 1,6 miljoen kangoeroes in Australië bejaagd voor hun vlees en huid en Nederland is een van de grootste importeurs. Roep bedrijven zoals Zalando, About You & Decathlon op om kangoeroeproducten uit het assortiment te halen. 

Nederlandse bedrijven kijken weg van het dierenleed en verkopen allerlei producten gemaakt van wilde kangoeroes uit Australië. Van hoeden tot schoenen, schaatsen en huisdiervoer – bedrijven profiteren, terwijl de kangoeroes lijden. 

Teken de petitie

Vul hieronder je gegevens in en onderteken hiermee de petitie aan Nederlandse bedrijven die kangoeroeproducten verkopen: 
Stop de verkoop van dode kangoeroes!

Kangoeroes lijden enorm

De jacht op kangoeroes is de allergrootste commerciële slachting van op het land levende, wilde zoogdieren. Jaarlijks worden miljoenen kangoeroes op gruwelijke wijze in het wild gedood. Tot 40 procent van de schoten is niet meteen fataal, waardoor kangoeroes soms ontkomen en een langzame, pijnlijke dood sterven. Jonge kangoeroes (joeys) zitten vaak nog in de buidel van hun getroffen moeders. Ze worden met geweld omgebracht, of aan hun lot overgelaten. In tien jaar tijd (tussen 2000 en 2009) zijn naar schatting acht miljoen babykangoeroes onder wrede omstandigheden omgekomen.

De jacht op kangoeroes in Australië wordt vaak goedgepraat. De kangoeroes zouden een plaag vormen, omdat deze wilde dieren voor hun voedsel- en waterbronnen zouden concurreren met vee. Met de jacht (of afschot) zou daarom de kangoeroepopulatie onder controle gehouden moeten worden. Niets is echter minder waar. Het leven van kangoeroes kent allerlei gevaren, zoals bosbranden en grote droogte, met verlies van leefgebied als gevolg. De dieren planten zich maar langzaam voort. De berekeningen over het aantal kangoeroes dat afgeschoten zou ‘moeten’ worden, kloppen van geen kant. Dit vormt een risico voor het voortbestaan van kangoeroepopulaties. En bovendien komt er bij de massale jachtpartij ook nog eens ontzettend veel leed kijken.

In Nederland komt het kangoeroevlees terecht in kleine en grote winkels zoals Decathlon en PetsPlace, maar ook via restaurants en modebedrijven als Zalando en About You. We willen hen overtuigen dat de verkoop van kangoeroeproducten niet acceptabel is. Daarom vragen we jou om samen met ons in actie te komen. Samen kunnen we een verschil maken voor kangoeroes. Laat bedrijven in Nederland weten dat je tegen de verkoop van kangoeroeproducten bent. Teken de petitie.

Dit hebben we al bereikt

Dankzij jullie steun…

  • verkoopt webwinkel Bol.com geen producten meer waar kangoeroe in is verwerkt
  • stopt schaatsmerk Viking met de productie van schaatsen gemaakt van kangoeroeleer
  • schrappen zeven grote vleesgroothandels zoals Euromeat en Horeca Vleescentrum Maarssen kangoeroevlees uit het aanbod
  • hebben meerdere dierenwinkels besloten om dierenvoer met kangoeroe uit de schappen te halen
  • halen supermarkten Sligro, Lidl en Jumbo recepten met kangoeroevlees van hun website
  • verdwijnt kangoeroe bij steeds meer restaurants van de menukaart
  • en worden steeds meer mensen zich bewust van het leed dat achter kangoeroeproducten schuilt!

We blijven gesprekken voeren met bedrijven om hun aandeel in de wrede kangoeroejacht te stoppen. En we blijven lobbyen voor een Europees importverbod op kangoeroeproducten. Mede door onze inspanningen is er in Nederland al een motie aangenomen om dit binnen de Europese Commissie te adresseren.

Kunnen de kangoeroes ook op jouw hulp rekenen?