Dolfijn in gevangenschap

6 redenen waarom het Dolfinarium over de datum is

Nieuws

Wereldwijd leven er drieduizend dolfijnen in gevangenschap voor het vermaak van mensen. Deze dolfijnen zijn onderdeel van een miljardenindustrie, die in stand wordt gehouden door leugens die dolfinaria en kaartverkopers vertellen aan bezoekers. Maar een leven in gevangenschap, is geen leven voor een dolfijn.

Wetenschappers stellen al jaren dat het houden van en vermaak met dolfijnen inbreuk maakt op het welzijn van de dieren. Ook wij pleiten ervoor om de dolfijn niet meer voor vermaak in te zetten. Wereldwijd, dus ook in Nederland. Maar is het niet juíst goed om deze dieren in dolfinaria te kunnen bewonderen, om zo meer over ze te leren? Zeker niet. We leggen je uit waarom het Dolfinarium niet meer van deze tijd is.

1. Een bezoek aan het Dolfinarium is géén leerzaam familie-uitje

Het zien van dolfijnen in gevangenschap is geen educatieve ervaring. Wat je ziet, zijn afgerichte dieren die in gevangenschap kunstjes opvoeren in ruil voor dode vis. Rechtop zwemmen, dansen op muziek, op een fluitsignaal uit het water omhoog springen. Het bekijken van deze dolfijnen leert ons niets over hun natuurlijke gedrag. We leren niets over hoe dolfijnen leven in het wild, over hun complexiteit, hun bijzondere eigenschappen. We leren vooral dat het prima is om de vrijheid van wilde dieren te ontnemen. Een show waarin dolfijnen kunstjes doen, of een fotomoment met een dolfijn, leert ons alleen maar dat het prima zou zijn om zulke bijzondere dieren daarvoor te gebruiken. Men kan hier een voorbeeld aan nemen en vervolgens deze dieren in het wild ook van dichtbij benaderen, omdat gedacht wordt dat dat oké is.

2. Shows en interactie met andere wilde zoogdieren zijn in Nederland al verboden

Een leeuw die door een brandende hoepel springt, een olifantenrit in de dierentuin en een struisvogel voor de koets. Dát mag in Nederland allemaal niet meer. Sinds 2015 is het verboden om wilde zoogdieren in circussen te gebruiken, omdat het leven in een circusomgeving negatief effect heeft op het welzijn van wilde dieren. De dolfijn nog wel worden gebruikt voor entertainment, want het dolfinarium is geen ‘circus’. Het park heeft een vergunning als dierentuin, en optredens van wilde dieren in dierentuinen zijn van het verbod uitgezonderd. Krom, toch?

3. De dolfijnen worden niet met uitsterven bedreigd

De dolfijnsoort die in het Dolfinarium wordt gehouden is de tuimelaar, die in het wild niet wordt bedreigd en dus niet gebaat is bij fokprogramma’s. Dolfijnen worden gefokt voor bevoorrading van dolfinaria. Het fokken van deze dieren voor een leven in gevangenschap is niet acceptabel. Wereldwijd zijn er nog nooit in gevangenschap geboren tuimelaars in het wild uitgezet.

Dolfijnen

4. Steeds meer mensen vinden het houden van dolfijnen onacceptabel

Steeds meer mensen spreken zich publiekelijk uit tegen dolfinaria. Sinds het jaar 2000 zijn de bezoekersaantallen van het Dolfinarium in Harderwijk gehalveerd. En waar in de jaren ’60 de dolfinaria razendsnel uit de grond werden gestampt, zien we nu dat steeds meer landen en bedrijven dolfijnenattracties schrappen. Zo biedt Corendon geen attracties met dolfijnen meer aan, raadt reiskoepel ANVR dolfijnenattracties af. En om ons heen ondernemen landen actie: eerder al besloten Frankrijk, Canada en het Brussels Gewest in België tot een fokverbod. Ook kwam Lil Kleine in actie voor dolfijnen en zei Arjen Lubach: ‘lekker kappen met die dolfinaria’.

5. Het Dolfinarium kampt met financiële problemen

Door de afname van interesse in het Dolfinarium, kampt het park al jaren met financiële problemen.  De verblijven zijn al jaren in erbarmelijke staat, ‘te krap, te ondiep en ze bieden te weinig uitdaging’ zo concludeerde ook de visitatiecommissie Dierentuinen in opdracht van het Ministerie van LNV. Een bassin kan simpelweg niet voldoen aan de complexe behoeften van dolfijnen. Als gevolg daarvan vertonen dolfijnen in gevangenschap geregeld stereotype of agressief gedrag. Ook hebben veel dieren een verminderde weerstand of last van depressies. Het park zou verantwoordelijkheid moeten nemen door zich om te toveren naar een waterattractiepark; de route die zij zelf in 2018 al zijn ingeslagen omdat ze naar eigen zeggen vanwege miljoenenverliezen van de afgelopen vijf jaar meer in de richting van ‘een vrijetijdspark met een breder aanbod dan dat van een traditioneel dierenpark’ willen.           

6. Dolfijnen zijn niet gelukkig in gevangenschap

Dolfijnen in gevangenschap volgen niet hun droom om entertainer te worden. Ze doen hun werk: kunstjes in ruil voor dode vis. De show is wellicht een doorbreking van hun saaie dag in een kale omgeving, maar alles aan de show is onnatuurlijk voor een dolfijn. Gevangen dolfijnen raken verveeld, lusteloos en zwemmen eindeloos in cirkels. Sommige worden agressief en vallen andere dolfijnen aan. Daarnaast kauwen ze vaak op de randen van hun tank. Ze hebben last van het chloor en raken overprikkeld door de harde geluiden van toeristen en muziek. En de dieren zitten 24/7 opgesloten in een ruimte die vele malen kleiner is dan hun natuurlijke leefomgeving. Er is niets wat het hoog intelligente brein van dolfijnen zo kan prikkelen als de dynamische onderwaterwereld van de uitgestrekte oceanen waar ze thuishoren. Er is geen saaiere omgeving denkbaar dan een klein, betonnen bassin, zonder riffen, zeegrasbedden, zand, schelpen, rotsen, getijden en stromingen.Het ziet er wellicht uit alsof de dolfijnen in het Dolfinarium lachen, maar laat je niet misleiden: dit is enkel de vorm van hun kaak.

Maar inmiddels weten we beter!

Het was de liefde voor dolfijnen die ons naar het Dolfinarium bracht. Nu blijven we er door diezelfde liefde juist weg. We weten dat er meer schuilt achter de ogenschijnlijke ‘glimlach’ van een dolfijn; een dier dat ruimte nodig heeft om te zwemmen, duiken, jagen en op golven te surfen. We weten dat een leven in gevangenschap, geen leven is voor een dolfijn. Daarom willen we niet dat er nieuwe dolfijnen voor zo’n leven geboren worden. Dolfinaria kunnen de verantwoordelijkheid om voor deze dieren te zorgen niet kunnen waarmaken, zeker niet in het licht van tegenwoordige ontwikkelingen. Het zet bovendien de deur open om dolfijnen te behandelen als handelswaar.  Roep jij de Tweede Kamer met ons op tot een fokverbod voor dolfijnen?

Teken de petitie

Meer over