Kangaroes Australie

7 feitjes over de kangoeroe

Nieuws

Kangoeroes: ze zijn het boegbeeld van Australië. Met een joey in de buidel hoppen ze down under rond. Maar hoeveel meer weet je eigenlijk over deze iconische dieren? 7 kangoeroefeitjes op een rij!

1. Kangoeroes zijn voornamelijk ’s nachts actief

De wetenschappelijke naam van kangoeroes in Macropus, wat ‘lange voet’ betekent. In totaal zijn er 45 soorten kangoeroes en wallaby’s. De dieren zijn voornamelijk ’s nachts en ’s morgens vroeg actief. Een mannetje van grootse kangoeroesoort, de rode reuzenkangoeroe, kan wel 2 meter lang worden en 90 kilo wegen. Dat kan dus best schrikken zijn ’s nachts!

Kangoeroes in veld

2. Kangoeroes leven in families

De oostelijke en westelijke grijze reuzenkangoeroes leven in een hechte familiegroep, ook wel ‘mob’ genoemd. Die mob bestaat uit mannetjes en vrouwtjes. Een vrouwtje plant zich vanaf haar derde tot haar twaalfde levensjaar voort, en breidt de familie zo uit. De kangoeroes worden in het wild ongeveer 23 jaar.

Kangoeroes in veld

3. Kangoeroevrouwtjes kunnen één jong per jaar grootbrengen

Een babykangoeroe, oftewel joey, is bij de geboorte slechts 2,5 centimeter groot en leeft de eerste zes maanden in de buidel van zijn moeder. Daarna verlaat hij de buidel, maar keert hij wel terug als hij moet eten. Afhankelijk van het ras stoppen de jonge kangoeroes hiermee als ze dertien tot achttien maanden oud zijn. Dat betekent dat kangoeroevrouwtjes maar één jong per jaar tot volledige onafhankelijkheid kunnen grootbrengen. Een kangoeroemoeder kan wél twee joeys tegelijkertijd zogen – één in de buidel en één buiten de buidel – waarbij ze twee verschillende soorten melk aanbiedt.

Kangoeroes in veld

4. Kangoeroes kunnen 65 km per uur springen

Een volwassen rode reuzenkangoeroe mannetje kan tot wel negen meter ver en drie meter hoog springen! Daar haalt hij soms een snelheid van 65 kilometer per uur mee. Een leuk weetje: kangoeroes kunnen niet achteruitspringen.

Kangoeroes in veld

5. Kangoeroes houden van gras

Kangoeroes zijn echte herbivoren, oftewel: planteneters. Net als koeien houden ze dus van gras. De dieren kunnen lange tijd zonder drinkwater en halen veel van hun waterbehoefte uit de planten die ze eten. Daarnaast zijn kangoeroes dol op bladeren, hout, schors en stengels.

Kangoeroes in veld

6. Kangoeroes gebruiken hun staart als poot

Dat kangoeroes van gras houden, betekent dat ze een groot deel van de dag grazend doorbrengen. Ze springen meestal niet, maar verplaatsen zich relatief langzaam door met hun achterpoten synchroon kleine stapjes te nemen. Met hun voorpoten bewaren ze hun evenwicht, en hun staart gebruiken ze om op te steunen, zich mee af te zetten en zich voort te bewegen. Daarmee is de kangoeroe het enige zoogdier dat de staart gebruikt als extra poot.

Kangoeroes in veld

7. Kangoeroes hebben verschillende vijanden

De dingo en wigstaartarend zijn de natuurlijke vijanden van de kangoeroe. Maar ook mensen zijn een vijand van de kangoeroe. In de afgelopen 30 jaar zijn er meer dan 90 miljoen kangoeroes door mensen afgeschoten. De dieren worden bejaagd voor hun huid en vlees. Van het kangoeroeleer worden onder andere hoeden en schoenen gemaakt. Het vlees eindigt in restaurants of huisdiervoeding. De jacht op kangoeroes is zelfs de allergrootste commerciële slachting van op het land levende, wilde zoogdieren.

Kangoeroes in veld

Wij willen een einde maken aan dit kangoeroeleed. De jacht op kangoeroes is enorm wreed: de kangoeroes worden vaak niet in een keer dodelijk geraakt en sterven een pijnlijke dood. Jonge kangoeroes die soms nog in de buidel van de dode moeder zitten, worden aan hun lot overgelaten of de hersens ingeslagen.

Nederland is een van de grootste importeurs van kangoeroeproducten. Dat wordt verkocht via kleine en grote winkels, maar ook via groothandels, slagers en restaurants. We willen hen overtuigen dat de verkoop van kangoeroeproducten niet acceptabel is. Daarom vragen we jou om samen met ons in actie te komen. Samen kunnen we een verschil maken voor kangoeroes. Laat bedrijven als Hanos, Decathlon en Pets Place weten dat je tegen de verkoop van kangoeroeproducten bent!

Teken de petitie

Meer over