Wilde dieren uitgebuit voor selfies

7 x wilde dieren uitgebuit voor selfies

Nieuws

In de Amazone worden dagelijks wilde dieren uitgebuit voor selfies met toeristen. Vooral de schattig uitziende luiaard lijdt hieronder, maar ook veel andere diersoorten worden hiervoor gebruikt, blijkt uit ons onderzoek in Brazilië en Peru. Welke dat zijn? 7 dieren op een rij.

Kaaimannen

Kaaimannen worden als ze jong zijn uit het wild gerukt en vervolgens ingezet om toeristen te vermaken. Toeristen gaan graag op de foto met deze 'enge' dieren. Om ervoor te zorgen dat ze de toeristen en gidsen niet verwonden, wordt hun bek met een rubberbandje of ijzerdraad dichtgebonden. Als ze niet als foto-attribuut hoeven te dienen, leven ze in kleine koelboxen of oude koelkasten: veel te krappe ruimtes waar ze geen toegang hebben tot zonlicht. De dieren kunnen hun lichaamstemperatuur niet op peil houden en lopen chronische stress op. Door die stress komen giftige stofjes vrij in hun bloed, waarmee de kaaimannen uiteindelijk zichzelf vergiftigen. 



1019575

De bek van deze kaaiman is met een ijzerdraad dichtgeboden 

Reuzenmiereneter

Ook reuzenmiereneters zijn geliefd onder toeristen. De toeristen tillen de miereneter op en gaan ermee op de foto. Luistert het dier niet? Dan wordt het geslagen, aan zijn staart getrokken of ruw op de grond gedwongen. Het dieet van reuzenmiereneters bestaat normaliter alleen uit mieren. In gevangenschap krijgen ze te eten wat er voorhanden is, zoals yoghurt. Dit is erg ongezond voor het dier en kan leiden tot ernstige ziekten.

1019499_0

Miereneters worden continu door toeristen vastgehouden voor foto's

Anaconda’s

Anaconda’s zijn populair onder toeristen om selfies mee te nemen. Ze worden door de eigenaar en toeristen krampachtig bij hun keel vastgehouden, zodat ze geen kant op kunnen. Aan hun doffe en rimpelige huid kun je zien dat ze uitgedroogd raken. Ze zijn bedekt met wondjes en zweren. Achter de schermen worden de slangen in donkere, kleine bakken gehouden. Hier hebben ze onvoldoende ruimte om te bewegen en zich natuurlijk te gedragen. Deze koudbloedige reptielen hebben zonlicht nodig om hun lichaamstemperatuur te reguleren en diep water om te kunnen zwemmen.

1019580

Anaconda's worden te strak bij hun nek vastgehouden

Ocelotten

Ocelotten, kleine katachtigen, worden in kleine kooien gehouden, waar ze nauwelijks ruimte hebben om te bewegen. Het aaien door toeristen leidt tot kale plekken en wonden op hun huid. Toeristen hebben namelijk allerlei verzorgingsproducten, zoals anti-insectenmiddelen, op hun handen, wat op de vacht van het dier terechtkomt. Deze voor de dieren gifitige producten kunnen heel schadelijk zijn. Als gevolg van stress lopen de dieren verwondingen op, bijvoorbeeld doordat ze hun vacht overmatig gaan likken.

ocelot

De enige beweging die deze ocelot krijgt, is als toeristen met het dier wandelen

Rivierdolfijnen

In Brazilië worden roze rivierdolfijnen, boto's, gelokt met voedsel, zodat toeristen met ze op de foto kunnen. Ze worden door toeristen aangeraakt of worden uit het water getild door gidsen. Hierdoor ontstaan er zweren en wondjes onder hun kin en bij hun vinnen. Constante competitie om voedsel en de nabijheid van andere dolfijnen leidt tot gevechten, waardoor ze nog meer verwondingen oplopen aan hun vinnen en spuitgaten. 

1019586

Deze dolfijn heeft vele sneetjes en wondjes als gevolg van aanrakingen door toeristen

Zeekoe

Ook andere zeedieren, zoals zeekoeien, worden ingezet in de toeristenindustrie. In Peru vonden we bijvoorbeeld een zeekoe die uit het wild was gehaald en nu gebruikt wordt om toeristen te vermaken. Het dier werd in een kleine tank in de voortuin van een hotel gehouden als een soort attractie. De veel te kleine bak staat in schril contrast met het grote gebied waarin zeekoeien in het wild leven. De dieren worden hongerig gehouden, zodat toeristen het dier tegen betaling de fles konden geven. 

1019540

Een zeekoe in Peru verblijft in een kleine tank en krijgt een fles van toeristen

Toekans

Toekans worden, net als andere vogels, met korte touwtjes vastgebonden zodat toeristen ze van dichtbij kunnen bekijken. Ze worden zo gedwongen op op betonnen ondergronden te leven; iets wat ze vrij in de natuur nooit zouden doen. Het veroorzaakt ernstige abcessen en wonden op hun poten. De chronische stress die de toekans ervaren, zorgt ervoor dat zij hun veren verliezen of hun veren zelf uittrekken.

toekan

Een toekan met een ernstig abces aan zijn poot

De lijst met wilde dieren die gebruikt worden in entertainment als foto-attribuut stopt niet bij luiaards en de hierboven genoemde wilde dieren. Er worden nog veel meer soorten apen, vogels, vissen en an andere wilde dieren uit het wild gehaald en ingezet in de toeristenindustrie. Samen moeten we dit stoppen! Help jij mee deze dieren een beter leven te geven? Onderteken de belofte om enkel diervriendelijke selfies te nemen op vakantie. 

Onderteken de belofte

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over