grijze roodstaartpapegaai, turkish airlines

Acht redenen om de petitie tegen papegaaientransport te tekenen

Nieuws

Elk jaar worden tienduizenden grijze roodstaartpapegaaien uit het wild gestroopt, het land uit gesmokkeld en verhandeld op de exotische-huisdierenmarkt. Hun reis is verre van prettig.

Wildvang van grijze roodstaartpapegaaien is wreed. Tussen vangst en verkoop overlijdt tot wel 66 procent van de papegaaien; nog voordat ze kunnen worden geëxporteerd. Dit zijn de 8 omstandigheden waarmee de dieren onderweg te maken krijgen.

1. Stress en overlijden bij vangst

1022508_1

Grijze roodstaartpapegaaien uit het wild vangen, is traumatisch en wreed. Het vangstproces veroorzaakt veel stress. Dieren die blijven plakken aan met lijn besmeurde takken die stropers als val hebben neergelegd, raken soms zo in paniek dat ze overlijden door stress of dat ze zichzelf verwonden. Sommige gevangen papegaaien zullen als lokpapegaai worden ingezet door de stropers. Deze dieren zijn niet bestemd voor verkoop, maar moeten helpen bij de vangst van soortgenoten. Per keer wordt een één lokpapegaai ingezet, die dan met een touw zit vastgeboden aan een boom en met zijn schreeuw soortgenoten aantrekt. Papegaaien die daardoor worden gelokt, blijven plakken aan de takken en kunnen eenvoudig worden gevangen. 

2. Eenzaamheid

bedreigde_grijze_roodstaartpapegaaien_horen_in_het_wild_2_0

Grijze roodstaartpapegaaien zijn enorm sociaal. Zo zorgen een mannetje en vrouwtje samen voor de jongen - soms zelfs met hulp van anderen in hun familie. Paartjes zij monogaam en blijven levenslangs bij elkaar. De dieren leven in grote groepen die uit verschillende families papegaaien bestaat. Bij vangst worden families wreed uit elkaar gerukt, wat niet alleen voor de gevangen papegaai traumatisch is, maar effect heeft op de hele familie en de groep waarin het dier leefde. 

3. Gekortwiekt

1022674_1

Zodra stropers papegaaien hebben gevangen, worden ze gekortwiekt om ontsnapping te voorkomen. Dit is niet alleen traumatisch voor de dieren, maar omdat ze zonder kennis met een kapmes worden gekortwiekt, raken velen gewond. 

4. Erbarmelijke omstandigheden

1022565_1_0

Nadat de dieren zijn gevangen, worden ze naar een tijdelijk onderkomen gebracht. Ze verblijven dagenlang in vieze, donkere hokken waar ze ongepast voedsel krijgen. De dieren worden op rantsoen gezet of zelfs uitgehongerd, zodat alleen de sterksten uiteindelijk op transport worden gezet.

5. Verdrukking en ademnood

1022681_1_0

De dieren worden verkocht en gaan op transport. Met wel zestig tot tachtig dieren worden de grijze roodstaartpapegaaien in kratten gepropt, waar ze zo weinig ruimte hebben dat ze hun vleugels niet kunnen spreiden, verdrukt raken en amper kunnen ademhalen. Verstikking of verdrukking tijdens deze fase van het transport, komt dan ook vaak voor.

6. Geen voedsel of water

1022680_1_0

Soms zijn de dieren dagenlang onderweg. Onderweg hebben zij amper of geen beschikking over water of voedsel. De dieren verhongeren en raken uitgedroogd. Ze komen verzwakt aan op hun bestemming. Na een onderschepping van 340 grijze roodstaartpapegaaien in januari 2018, overleed uiteindelijk bijna de helft van de dieren door stress en uitputting. 

7.  Vangst voor de kweek

1022498_1

Het komt regelmatig voor dat wild-gevangen grijze roodstaartpapegaaien naar kweek-faciliteiten worden gebracht. Door wildgevangen vogels te gebruiken voor nakweek, kan inteelt worden voorkomen; het 'nieuwe bloed' houdt de kweekpopulatie gezonder. De jongen van de wildgevangen papegaaien worden met de hand grootgebracht, zodat zij tammer zijn en meer opleveren als huisdier.

8. Gevangen in een kooi

1022564_1

Eenmaal in een huiskamer, begint het lange lijden. Grijze roodstaartpapegaaien zijn enorm sociaal en hebben een sterke behoefte aan contact met soortgenoten. We zien geregeld dat papegaaien zichzelf, gedreven door stress en verveleing, kaalplukken. De papegaai hecht zich ook sterk aan de eigenaar en heeft vanwege zijn hoge intelligentie heel veel aandacht nodig. Grijze roodstaartpapegaaien kunnen, ook in een huiskamer, tot wel tachtig jaar oud worden en lijden zichtbaar onder het overlijden vna hun baasje en de daaropvolgende verplichte verhuizing. 

Stop het gruweltransport

Vind jij ook dat grijze roodstaartpapegaai in het wild thuishoren? Roep dan Turkish Airlines op om te stoppen met de rol die zij spelen in deze handel. Via deze luchtvaartmaatschappij worden regelmatig illegaal grijze roodstaartpapegaaien vervoerd. Turkish Airlines sluit daar de ogen voor en grijpt niet in. 

Teken de petitie

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Meer over