Dolfijn bij een Whale Heritage Site

8 x diervriendelijke uitjes

Nieuws

Er leven veel bijzondere en mooie dieren op onze planeet, die we maar wat graag willen zien. Maar met dolfijnen zwemmen, een zeeleeuwenshow bekijken of een ritje op een olifant maken is allemaal niet diervriendelijk. Wat kun je wél? We zetten acht diervriendelijke uitjes in binnen- én buitenland voor je op een rijtje.

Als je van dieren houdt, zie je dieren natuurlijk het liefst in hun eigen wilde omgeving. Want wilde dieren horen in het wild. En door wilde dieren in het wild te bekijken, beleef je een spannende ontmoeting zonder ze geweld aan te doen. Gelukkig is er op dit gebied ontzettend veel mogelijk, zelfs in ons eigen Nederland.

  1. Spot bevers in de Biesbosch

Er leven bijna 300 bevers in Nationaal Park De Biesbosch. In het hele park kun je deze dieren in de natuur zien. Spot je verse knaagsporen of glijbanen? Dan zijn ze in de buurt! Maar ook wilgen, populieren en bewegend water zijn vaak tekenen dat bevers in de buurt zijn. Je herkent ze aan hun bruine vacht en platte staart. Ook leuk: ga op zoek naar de dieren vanaf het water. In een kano beleef je de Biesbosch van nog dichterbij. Waan je in een jungle met smalle bochtige kreekjes en overhangende takken. Je kunt zelfs een meerdaagse tocht doen en in het park in je eigen tentje overnachten.

Olifant bij opvang ChangChill

Een bever zwemt rond in de Biesbosch. Credit: Rudmer Zwerver/Shutterstock.com.

  1. Wadloop langs zeehonden in de Waddenzee

In Nederland is de Waddenzee bij uitstek dé plek om op zoek te gaan naar zeehonden. De dieren houden van de zandbanken en zwemmen graag door de golven van de Waddenzee. Dus trek je wadloopschoenen aan en loop het wad op! En ben je toch in het hoge Noorden, breng dan ook eens een bezoekje aan het zeehondenopvangcentrum in Pieterburen, waar je misschien zelfs kunt helpen met het vrijlaten van opgevangen zeehonden of een beach clean up kunt doen.

Olifant bij opvang ChangChill

Zeehonden zijn dol op het Waddengebied. Credit: Marije Kouyzer/Shutterstock.com.

  1. Vind de rest van onze Big Five rond de Veluwe

Het Staatsbosbeheer heeft de Big 5 van Nederland vastgesteld: bevers, zeehonden, edelherten, wilde zwijnen en reeën. Om ook die laatste drie diersoorten in het wild te bekijken, kun je het beste afreizen naar de omgeving van de Veluwe. Boek er bijvoorbeeld een tour boeken met een boswachter, en ga samen op zoek naar één van de dieren van de Big 5. Of ga zelf wandelen en speuren. Er is wandelgebied genoeg!

Olifant bij opvang ChangChill

Eén van de Nederlandse Big Five: het edelhert. Credit: SanderMeertinsPhotography/Shutterstock.com.

  1. Ontdek vogels bij het Lauwersmeer

In het gebied rondom het Lauwersmeer in Groningen leven zeevogels, wadvogels, weidevogels, roofvogels, moerasvogels, struweelvogels, watervogels en bosvogels. En twee keer per jaar staat het gebied in het teken van de vogeltrek. Oftewel: een toplocatie om vogels te spotten. Er zijn verschillende vogelkijkhutten aanwezig vanwaar je de meest bijzondere vogelsoorten met je verrekijker kunt ontdekken.

Olifant bij opvang ChangChill

Een scholekster nabij het Lauwersmeer. Credit: Rudmer Zwerver/Shutterstock.com.

  1. Speur naar bruinvissen in de Oosterschelde

De bruinvis lijkt op een kleine dolfijn, en is gewoon in ons eigen land te zien! Het is de meest voorkomende walvisachtige in de Noordzee, en er leeft zelfs een populatie van 30 tot 40 bruinvissen in de Oosterschelde. Op naar Zeeland, dus. Maar let op: bruinvissen laten zich minder snel zien dan bijvoorbeeld dolfijnen. Ze zijn schuw, zwemmen langzaam en bewegen vaak weg van boten. De meeste kans heb je als de zee glad is. En leuk om te weten: tussen mei en augustus is de geboorteperiode van bruinvissen en kun je een moeder met kalf spotten.

Olifant bij opvang ChangChill

Bruinvissen kun je gewoon in de Oosterschelde zien. Credit: Johnny Giese/Shutterstock.com.

Zie je liever exotische wilde dieren? Ook daar hebben we een aantal tips voor. Maar ook hier geldt de stamregel: wilde dieren horen in het wild. Als je een dier kunt aanraken, is het foute boel.

  1. Ga op ecotour om leeuwen te zien

Ga op safari in een natuurpark, of met een ecotour, en bekijk de dieren van een veilige afstand in hun natuurlijke habitat. Verantwoorde organisators respecteren de dieren: ze houden gepaste afstand en jagen de dieren niet op. Zo worden de dieren en de natuur niet verstoord. Met je entreekaartje draag je bij aan het onderhoud en de bescherming van het gebied, zodat de dieren en toekomstige generaties er veilig kunnen blijven leven.

Olifant bij opvang ChangChill

Ga op ecotour en spot leeuwen in een natuurpark in Afrika.

  1. Spot walvissen en dolfijnen bij Whale Heritage Sites

Het verantwoord spotten van walvisachtigen doe je bij Whale Heritage Sites. Dit zijn bestemmingen waar je de dieren in hun natuurlijke leefomgeving kunt bewonderen; op een authentieke en respectvolle manier. Dat betekent: zorgeloos genieten van wilde grienden, potvissen en tuimelaars. De bestemmingen streven naar een duurzaam evenwicht tussen de dieren en de natuur, de verwachtingen van bezoekers en de behoefte van de lokale gemeenschap. De dichtstbijzijnde Whale Heritage Site is het zeegebied bij Tenerife – La Gomera. Ook Dana Point in Californië, The Bluff in Zuid-Afrika en Hervey Bay in Australië zijn Whale Heritage Sites.

Olifant bij opvang ChangChill

Dolfijnen in hun natuurlijke habitat vind je bij Whale Heritage Sites.

  1. Bezoek olifanten bij dierenopvang ChangChill

Als het niet mogelijk is om wilde dieren in het wild te zien, is een goede opvang een mooi alternatief. Maar let wel op, het moet er draaien om dierenwelzijn. Dat betekent dat dieren er de best mogelijke zorg krijgen, en dat ze een leven kunnen leiden dat zoveel mogelijk lijkt op hun leven in het wild. Ze zijn door de opvang niet zomaar uit het wild gehaald en worden niet ingezet voor entertainment: je kunt niet op ze rijden, met ze wandelen of een selfie met ze maken. Oftewel: kijken mag, aanraken niet. ChangChill in het Thaise Chang Mai is zo’n opvang. Het is een groene, veilige haven voor olifanten. Als toerist kun je de olifanten observeren, hun mahouts ontmoeten, helpen met het bereiden van eten en snacks, en verhalen over de dieren horen.

Olifant bij opvang ChangChill

Bij olifantenopvang ChangChill kun je olifanten vanaf een afstand bewonderen.

Vermaak met wilde dieren is niet meer van deze tijd. Toch mag er in Nederland nog wel een wild dier gebruikt worden voor entertainment: de dolfijn. We weten nu toch wel beter? Roep de Tweede Kamer daarom op tot een fokverbod voor dolfijnen.

Teken de petitie

04/05/2021

Meer over