Beer Baloo uit Floortje gaat mee in Roemenië

Actie voor Roemeense beer na 23 jaar in kooi

Nieuws

In een skiresort in Roemenië zit al 23 jaar een beer onder slechte omstandigheden opgesloten in een kooi: beer Baloo. Baloo werd bekend door het televisieprogramma Floortje gaat mee. Nu bundelen we de krachten met Floortje Dessing en fotograaf Jasper Doest, want beer Baloo's situatie is schrijnend en urgent. We roepen de Roemeense overheid op de beer te bevrijden, help je mee?

Baloo werd als gewond welpje gewond gevonden in de Roemeense bossen. Boswachters namen hem mee voor verzorging. Daarna kwam hij in privébezit bij het skiresort. Sinds 2005 verbiedt de Roemeense overheid particulieren om beren te houden, maar de wet wordt slecht nageleefd. En in de tussentijd zit Baloo vandaag, 23 jaar later, nog steeds gevangen. 

We starten in diverse landen om Baloo te helpen. We roepen de Roemeense overheid op om Baloo zo snel mogelijk naar een opvang over te plaatsen. Help je mee Baloo te bevrijden? Het enige dat je hoeft te doen, is je handtekening achter te laten. Hoe meer dierenvrienden tekenen, hoe meer druk we kunnen zetten op de Roemeense overheid. 

Ja, ik teken voor Baloo

Sanne Kuijpers, onze campagnemanager Wilde dieren: 'De omstandigheden waarin Baloo nu leeft, zijn dieronterend. De beer krijgt cornflakes, limonade en zelfs alcohol. Hij zit al bijna een kwart eeuw in eenzame opsluiting en kinderen irriteren hem met stokken door de tralies. De beer is zichtbaar getraumatiseerd. Dit is geen leven voor een beer. Daarom vragen we internationaal aandacht voor het lot van Baloo en hopen we dat hij spoedig kan worden bevrijd. Hij zou een mooi thuis kunnen krijgen in de berenopvang Libearty van onze partner Millions of Friends Association (AMP).’ 

Floortje Dessing reisde met Jasper Doest mee voor het programma Floortje gaat mee. De eerste uitzending ontmoette ze beer Baloo en liet ze zien hoe schrijnend zijn situatie is. 'Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat wij Baloo bezochten. Het is triest om te beseffen dat hij al die tijd nog steeds in zijn kooi zit weg te kwijnen en er niks is veranderd. De druk op de Roemeense overheid moet worden opgevoerd. Zij zijn de enigen die Baloo zijn vrijheid kunnen teruggeven, aangezien de eigenaar het vooralsnog vertikt.' 

Beer Baloo uit Floortje gaat mee in Roemenië

Beer Baloo vastgelegd door fotograaf Jasper Doest. In Floortje gaat mee mee reisde Floortje Dessing mee met prijswinnend fotograaf Jasper Doest om vast te leggen hoe mensen en dieren samenleven.

We werken samen met meerdere organisaties om Baloo  vrij te krijgen, waaronder Bears in Mind. Baloo zou met open armen worden ontvangen in berenopvang Libearty. Het berenparadijs bevindt zich op een weelderige plek in de eikenbossen bij de gemeente Zarnesti, en vormt met 69 hectare vol bos, weiden en vijvers het perfecte nieuwe thuis voor Baloo. Bij Libearty zou Baloo in rust, met de beste verzorging en in een semi-vrije omgeving zijn leven verder kunnen leiden en kunnen herstellen van zijn traumatische leven.

Bekijk de livestream van de opvang

Wereldwijd leven tot wel 500.000 wilde dieren in gevangenschap voor het vermaak van mensen. Veel te jong weggehaald bij de moeder, vaak getraind om kunstjes te vertonen en onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Baloo is er daar één van. Dier voor dier, bedrijf voor bedrijf en wet voor wet maken we een verschil voor hen. 

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over