Een beer

Dit hebben we in 30 jaar bereikt voor beren

Nieuws

Dit jaar vieren we het dertigjarig jubileum voor ons werk voor beren. Met onze partners over de hele wereld en de hulp van onze supporters hebben we al veel voor beren bereikt!

Beren zijn prachtige dieren die enorm tot de verbeelding spreken. Veel kinderen groeien op met een teddybeer onder de arm, en Winnie the Pooh is een van de meest geliefde beren op de wereld. Maar helaas hebben beren onze hulp hard nodig.

In verschillende delen van de wereld worden beren uit het wild gevangen en misbruikt. Ze worden bijvoorbeeld gedwongen om mee te doen aan gruwelijke beer-hondengevechten, of dansshows ter vermaak van mensen. En ook een leven in de berengalindustrie is wreed: de dieren slijten hun leven in gevangenschap en hun gal wordt op zeer pijnlijke wijze afgetapt om in traditionele medicijnen te gebruiken.

Daarom komen we in actie! Samen met onze partners en dierenvrienden over de hele wereld voeren we campagne en redden we dieren om hen een kans te geven op een écht berenleven. En in dertig jaar hebben we al veel bereikt. We zetten een paar hoogtepunten voor je op een rijtje.  

1992 – De Libearty-campagne

Ons werk om beren te beschermen start met de Libearty-campagne, die we lanceren na een onderzoek in Azië naar de uitbuiting van beren. We vragen aandacht voor dansende beren in Griekenland en Turkije en voeren actie om er een einde aan te maken. Ook komen we met het concept van een berenreservaat, waar beren na een leven in gevangenschap weer in een natuurlijke en veilige plek kunnen leven.

berenjong Korea

1993 – Aandacht voor beer-hondengevechten en berengal

De illegale beer-hondengevechten in Pakistan komen aan het licht. Beren lijden enorm tijdens de gevechten tegen groepen honden, maar al ook ver voor het gevecht plaatsvindt. Hun tanden worden gebroken, hun klauwen verwijderd, en ze raken ernstig verwond. Ook komt dit jaar ons onderzoek naar de berengalindustrie naar buiten, waaronder duizenden beren in Azië lijden.

1998 – Berenreservaat in Hongarije

We bouwen een berenreservaat in Hongarije en vangen er 35 beren op die na een project van de filmindustrie aan hun lot zijn overgelaten. Het is een van vele reservaten die door de jaren heen samen met onze partners voor beren zijn gerealiseerd. Er zijn reservaten in onder andere Roemenië, India, Griekenland, Thailand en Pakistan.

2001 – Geen beer-hondengevechten in Pakistan

Een mijlpaal: na jarenlange actie worden beer-hondengevechten in Pakistan verboden.

berenjong Korea

2012 – Geen berendansen in India

Nog een mijlpaal: in India wordt er geen enkele beer meer voor straatdansen ingezet! Inmiddels vinden er ook in Turkije en Griekenland geen berendansen meer plaats.

2022 – Einde aan de berengalindustrie in Zuid-Korea

Ons werk tegen de berengalindustrie gaat onverminderd voort en dit jaar hebben we meerdere successen te vieren. In Vietnam hebben we het aantal beren in de galindustrie verminderd met 90%, en onze grootste redding ooit – met negen beren tegelijkertijd – vindt plaats. Ook kondigt Zuid-Korea het einde van de berengalindustrie aan.  

berenjong Korea

Je ziet het: in dertig jaar tijd kan er veel veranderen. En dit is nog lang niet alles! De details zijn te veel om op te noemen: van berenwelpen-weesjes die na rehabilitatie weer veilig in het wild zijn vrijgelaten in de Verenigde Staten tot microchips in Vietnam om beren uit de berengalindustrie weg te houden: de lijst van kleine overwinningen is groot. Maar helaas zijn er nog steeds veel te veel beren die geen vrij en onbezorgd leven in het wild kunnen leiden. En daarom kijken we uit naar de komende dertig jaar. Denk maar eens aan alle veranderingen die we voor beren teweeg kunnen brengen… Help jij ons mee? 

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over