Bruine beer in berenreservaat Zarnesti Roemenië

Al tien jaar samen voor beren in Roemenië!

Nieuws

Komende maand vieren we onze tienjarige samenwerking met het 'Libearty' berenreservaat in Zarnesti, Roemenië. Een goed moment om terug te blikken op deze mooie coöperatie en de beregoede behaalde resultaten op het gebied van het opvangen en beschermen van bruine beren.

In 2005 begon World Animal Protection, toen nog onder de naam WSPA, samen met onze Roemeense partner AMP (Miljoenen Vrienden) met de bouw van het berenreservaat 'Libearty'. Dit naar aanleiding van de door onze partner aangekaarte beroerde situatie waarin Roemeense bruine beren in gevangenschap zich bevinden. 

Het reservaat

Op dit moment zijn er tachtig beren opgevangen, waarvan het merendeel afkomstig is uit slecht functionerende dierentuinen. Ook is er een groep beren uit de illegale sector (onder andere circussen) gehaald. Het reservaat is 69 hectare groot en beschikt onder meer over drie grote verblijven, waarin de geredde beren op een zo natuurlijk mogelijke wijze kunnen leven. Behalve beren worden ook wolven opgevangen in 'Libearty'.

Jarenlange bescherming

World Animal Protection komt al langer dan deze tienjarige samenwerking op voor de belangen van beren. Al sinds 1992 voeren we actie en ontworpen en financierden we de bouw van 's werelds eerste speciale berenreservaat in Griekenland. Dit werd gevolgd door opvangcentra in Turkije, Hongarije, Thailand, Pakistan, India, Laos en dus ook Roemenië.

Hoewel sinds 2005 het privaat houden van beren verboden is in het Oost-Europese land, onderzoeken wij met onze lokale partner AMP nog steeds of deze wet ook daadwerkelijk wordt toegepast. Behalve dat we dit grootste berenopvangcentrum van Roemenië steunen, helpen wij ook verwaarloosde beren te redden, voorlichting te geven over hun welzijn en proberen we deze kennis zo goed mogelijk te handhaven in onder andere dierentuinen.

Helaas nog meer berenleed

Ondanks de goede resultaten in Roemenië zijn er wereldwijd nog veel beren die voor menselijke doeleinden gebruikt worden en hier levenslang onder lijden. Zo is World Animal Protection bezig een eind te maken aan de berengalindustrie in Azië, waar beren onder slechte omstandigheden worden gefokt voor overbodige, traditionele ‘medicijnen’. Tevens worden er helaas nog veel beren gebruikt tijdens beer-hondengevechten in Pakistan en steunen we ook daar een berenopvang voor de slachtoffers van deze wrede praktijken.

Help mee om beren en vele andere dieren te beschermen tegen misbruik voor het vermaak van mensen. Wilde dieren zijn geen entertainers!

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over