Australische zoutwaterkrokodillen: de échte Fashion Victims van de mode-industrie
Nieuws
Modehuis Hermès is van plan om de Australische krokodillenkweekindustrie flink uit te breiden. Het Franse luxemerk heeft vorig jaar een stuk grond aangekocht waar de grootste krokodillenboerderij van het land op moet komen. Maar krokodillen horen niet te eindigen als Hermès-handtas. Ons nieuwste onderzoeksrapport demonstreert waarom de krokodillenindustrie moet worden uitgefaseerd.
In september vorig jaar kocht Hermès 276 hectare land aan in de Australische staat Northern Territory. Hier zou de grootste krokodillenboerderij van Australië moeten komen, met naar verwachting 50.000 zoutwaterkrokodillen. Dat betekent nóg meer krokodillen die op wrede wijze kunnen worden gekweekt en gedood om te eindigen als modeaccessoire. Met ons rapport ‘Fashion Victims’ reageren we op de verontrustende plannen van het modebedrijf.
Australische krokodillenboerderijen
Australië is vandaag de dag goed voor 60 procent van de wereldhandel in krokodillenhuiden, waarvan tweederde in Northern Territory. Elk jaar worden hier duizenden zoutwaterkrokodillen gekweekt en gedood. Allemaal om te eindigen als niet-essentiële luxe handtas, riem of portemonnee. Voor slechts één Hermès-handtas is de huid van wel drie tot vier krokodillen nodig.
De krokodillen lijden hier vreselijk onder. Deze voelende wezens kunnen zowel plezier als pijn ervaren. Ze worden maandenlang opgesloten in kleine, onverrijkte betonnen omheiningen die bekleed zijn met plastic, zodat de huid van de krokodillen zo min mogelijk kan beschadigen. Dat lijkt niets op het leven van een krokodil in het wild. En waar krokodillen in het wild wel 70 jaar kunnen worden, worden ze hier op brute wijze afgeslacht als ze nog maar twee tot drie jaar oud zijn.
Ben Pearson, Hoofd Campagnes bij World Animal Protection Australië: ‘Gekweekte krokodillen zijn wilde dieren, geen handtassen. Het zijn bewuste wezens die het verdienen om van een leven in het wild te genieten, niet om weg te kwijnen in met plastic beklede omheiningen voor de winst van een Frans modehuis. Ze verdienen het niet om met hun leven te betalen voor een dure handtas.’
Hermès heeft een groot aandeel in krokodillenleed
Onze onderzoekers ontdekten dat Hermès en LVMH (het moederbedrijf van Louis Vuitton) de meerderheid van de krokodillenboerderijen in het Northern Territory bezitten of controleren. Beide merken doen er echter alles aan om deze informatie voor het publiek te verbergen. Ook zijn de wettelijke dierenwelzijnsnormen voor gekweekte krokodillen in Australië ontoereikend en verouderd, gebaseerd op decennia-oude wetenschap en onderzoek. Het was de bedoeling dat ze jaren geleden zouden worden bijgewerkt, maar dat is niet gebeurd.
Daarom roepen we de Australische Minister van Milieu, Sussan Ley, op om de uitbreiding van deze wrede en barbaarse industrie te stoppen door een exportvergunning voor de krokodillenboerderij van Hermès te weigeren. Pearson: ‘Als Minister van Milieu heeft Ley verplichtingen om de humane behandeling van dieren in het wild te bevorderen. Krokodillenteelt is precies het tegenovergestelde.’
Krokodillenleer uit de mode
De plannen van Hermès komen op het moment dat het gebruik van exotische huiden steeds controversiëler wordt. ‘Het gebruik van krokodillenleer voor handtassen raakt uit de mode. We hebben dit al gezien bij andere groteske praktijken in de mode-industrie, zoals het gebruik van vossen- en nertsenbont voor jassen en handschoenen. Wilde dieren zijn geen mode. Krokodillen zijn levende wezens die het verdienen om in het wild te leven’, stelt Gilbert Sape, Internationaal Hoofd Campagnes bij World Animal Protection.
Het rapport laat zien hoe plantaardige alternatieven voor dierenhuiden aan populariteit winnen in de luxe categorie, en hoe Hermès deze beweging heeft erkend door te investeren in de productie van leer op basis van paddenstoelen. ‘Het is gewetenloos dat Hermès plannen kan maken voor de grootste krokodillenboerderij van Australië en tegelijkertijd reclame kan maken voor hun nieuwe producten van paddenstoelenleer’, aldus Sape. Merken die het gebruik van exotische huiden hebben verboden en overschakelden naar duurzame alternatieven zijn onder meer Chanel, Victoria Beckham, Mulberry, Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood en Tommy Hilfiger.
De wereldwijde handel in wilde dieren
Elke dag worden duizenden wilde dieren gestroopt of gekweekt en verkocht aan de wrede wereldwijde commerciële handel. Word Animal Protection werkt eraan om de manier waarop de wereld naar wilde dieren kijkt te veranderen, zodat dieren niet langer worden behandeld als producten die voor winst kunnen worden uitgebuit.
Met jouw steun hebben we bijvoorbeeld gelobbyd bij G20-wereldleiders om een einde te maken aan deze wereldwijde handel. Nu roepen we de Australische regering op om een exportvergunning voor de krokodillenboerderij van Hermès af te wijzen en te werken aan een tijdgebonden uitfasering van de industrie.
Ook meehelpen om van de wereld een mooiere plek voor dieren te maken? Leer meer over ons werk voor wilde dieren en lees wat jij kunt doen om dieren te beschermen!
16/07/2021
Krokodillen verdienen het niet om met hun leven te betalen voor een dure handtas