aap zit opgesloten op bali

Bali ware hel voor wilde dieren in de toeristenindustrie

Nieuws

Bali is een ware hel voor wilde dieren in gevangenschap. Dit blijkt uit ons undercover onderzoek bij toeristische dierenattracties op het eiland. Geen enkel park met olifanten, tijgers, dolfijnen en civetkatten voldoet ook maar aan de laagst mogelijke dierenwelzijnseisen.

Jaarlijks bezoeken meer dan 100.000 Nederlanders het vakantie-eiland. We roepen toeristen op om alle vormen van entertainment met wilde dieren op Bali te vermijden.

Het rapport Wildlife Abusement Parks beschrijft de bevindingen vanuit 26 onderzochte parken, waar in totaal zo’n 1.500 dieren gevangen zitten. Zij worden ingezet voor circusshows, olifantenritten, zwemmen met dolfijnen en het maken van selfies met orang oetans. De onderzoekers troffen zelfs dolfijnen aan waarbij preventief de tanden waren verwijderd, zodat ze geen zwemmende toeristen konden verwonden.

 

Interactie met dolfijnenen is een populair onder toeristen op Bali

 

Misstanden ongekend

 

Collega Karin Bilo: “Waar Bali een paradijs is voor de vakantieganger, blijkt het een hel voor wilde dieren in gevangenschap. We hebben vaker onderzoek gedaan naar dierenwelzijn in de toeristische sector, maar de misstanden op Bali zijn ongekend. In andere landen was er altijd wel een plek met entertainment waar het dierenwelzijn redelijk of goed was. Maar op Bali is er niet één.”

Veel toeristisch vermaak lijkt op het eerste oog onschuldig. Maar achter de schermen gaat groot dierenleed schuil. Zo worden dieren al op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald, en op grove wijze mishandeld om ze ‘geschikt’ te maken voor de toeristische uitstapjes. Ook de dagelijkse leefomstandigheden op Bali zijn gruwelijk. Dolfijnen leven in zwembaden van 10 bij 20 meter. Olifanten lopen de hele dag in de brandende zon met meerdere toeristen op hun zwakke rug, en orang oetans hebben geen enkele bewegingsvrijheid bij het urenlange maken van toeristen-selfies. De dieren zullen dit moeten blijven doen tot hun dood.

 

Deze makaken worden hun leven lang aan korte kettingen gehouden om op de foto te gaan met toeristen.

 

Vermijd alle entertainment

 

“Kijk vooral niet naar eventuele mooie of goede beoordelingen op internet”, zeg Karin Bilo. “Als je op een wild dier kunt rijden, ermee mag knuffelen of er een selfie mee kunt maken, dan kan je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan ernstig dierenleed.”

Samen met onze supporters vragen we reisorganisaties om hun verantwoordelijkheid te nemen en geen entertainment met wilde dieren meer aan te bieden. Ook roepen we toeristen op om entertainment met wilde dieren op Bali te mijden. Bekijk hieronder de vier belangrijkste tips.  

Meer over