Beer Baloo uit Floortje gaat mee in Roemenië

Beer Baloo: hoe gaat het nu?

Nieuws

Hoe gaat het nu met beer Baloo? Deze vraag stellen jullie ons regelmatig. En terecht, want we willen natuurlijk allemaal dat de beer zo snel mogelijk vrijkomt. Daarom beantwoordt Sanne Kuijpers, onze campagnemanager wilde dieren, jullie meest gestelde vragen.

Beer Baloo zit al 23 jaar vast in een kleine kooi op een skiresort. In het televisieprogramma Floortje gaat mee maakte Floortje Dessing kennis met Baloo. Eerder dit jaar sloegen we de handen ineen met Floortje en onze internationale kantoren, en startten we een petitie om Baloo vrij te krijgen. En inmiddels zitten we al boven de 100.000 handtekeningen. 

  1. Wat gaan jullie nu concreet doen ter bevrijding van Baloo? 

Onze petitie is internationaal gelanceerd. Dat betekent dat deze petitie niet alleen online is Nederland, maar ook in Canada, de Verenigde Staten, Denemarken, Spanje en Zweden. Met al deze handtekeningen willen we de druk op de Roemeense overheid opvoeren. Het is namelijk al sinds 2005 illegaal om beren particulier te houden, maar deze wet wordt niet goed nageleefd. De Roemeense overheid moet de wet naleven en Baloo verhuizen naar berenopvang Libearty. Daarom hopen we binnenkort alle handtekeningen aan te bieden in Roemenië. We proberen dan ook in Roemenië zelf reuring te veroorzaken, zodat ook de lokale bevolking in actie komt voor Baloo. 

Beer Baloo uit Floortje gaat mee in Roemenië
  1. Kunnen jullie Baloo niet vrijkopen? 

De eigenaar van Baloo is een hele rijke, machtige man. Hij is niet uit op geld, en heeft voldoende financiële middelen. 

  1. Hoelang duurt het nog voordat Baloo vrijkomt? 

We zien het liefst dat Baloo zo snel mogelijk vrijkomt, maar we kunnen niet met zekerheid zeggen wanneer en óf dat gaat gebeuren. Wat we wel kunnen beloven, is dat we niet opgeven en samen met andere organisaties blijven strijden voor Baloo’s vrijheid.     

  1. Hoe veel handtekeningen hebben jullie nodig? 

Zo veel als mogelijk, maar we hebben nu samen met de door Floortje gestarte petitie al ruim 100.000 handtekeningen verzameld. Dat is echt een fors aantal en een duidelijk signaal dat de internationale gemeenschap wil dat Baloo wordt overgebracht naar de berenopvang. Maar hoe meer handtekeningen, hoe meer druk op de Roemeense autoriteiten. Dus blijf het verhaal van Baloo vooral delen! 

Naar het interview met Sanne

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over