sotsji-beren

Beren Misha en Pasha weg bij restaurant Sotsji

Nieuws

Dankzij jullie handtekeningen, meer dan 130.000 wereldwijd waaronder ruim 27.500 uit Nederland, zijn Misha en Pasha, de twee beren die opgesloten zaten in een smerige kooi in Sotsji, daar nu weg!

We hebben vernomen dat de twee beren, die al sinds ze klein waren in gevangenschap leven, nu tijdelijk zijn verhuisd naar een dierenopvang in Moskou, waar ook andere beren worden opgevangen.We zijn voorzichtig optimistisch over het nieuws dat de Misha en Pasha het afgelopen weekend in beslag zijn genomen door Russische ambtenaren in Sotjsi. In ieder geval zijn we opgelucht dat ze weg zijn uit de vervuilde kleine kooi bij het restaurant in de Russische stad, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden de afgelopen twintig jaar hebben geleefd.

130.000 petities zetten druk

In slechts één week hebben wereldwijd meer dan 130.000 mensen onze petitie getekend.  Hiermee hebben we samen met de Big Hearts Foundation een dringend beroep gedaan op het Russische ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen om de beren zo snel mogelijk in beslag te nemen. Ook vroegen we hen in diezelfde brief om de beren aan ons over te dragen zodat we ze een nieuw thuis kunnen geven in het berenreservaat in Roemenië.We hebben aangeboden zowel de redding, als het vervoer te regelen van de beren van Rusland naar Roemenië. Het berenreservaat in Roemenië wordt beheerd door World Animal Protection’s partnerorganisatie de Asociatia Milioane de Prieteni (AMP).

Voorzichtig optimistisch

Pascal de Smit, directeur World Animal Protection Nederland:

"We zijn verheugd dat deze petitie heeft geleid tot de actie om de beren te bevrijden uit de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze werden gehouden. Het was onmogelijk dit nog langer te negeren. Zo veel mensen over de hele wereld zijn geraakt door de benarde situatie waarin deze beren moesten leven.”“Ons aanbod aan de Russische autoriteiten om de beren over te brengen naar het berenreservaat in Roemenië staat nog steeds. Dat aanbod is gedaan aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, via de petitie, en aan het Hof van Justitie in Krasnodar, dat zich nog over de kwestie buigt. We doen ditzelfde aanbod nu ook aan de dierenopvang in Moskou.”Op dit moment krijgen de beren in ieder geval betere en gezondere voeding dan wat ze voorheen in het restaurant in Sotsji kregen: bier en junkfood.

Verrast door plotselinge daadkracht autoriteiten

In het weekend zijn we erin geslaagd om de voormalige eigenaar van de beren ervan te overtuigen ze aan ons over te dragen zodat we ze konden overplaatsen naar het berenreservaat in Roemenië. Hiervoor hoefden we dan niet langer  te wachten op de beslissing van de rechtbank. Deze plotselinge in beslagname en overplaatsing van de beren naar Moskou was een verrassing. We geven ze liever een meer natuurlijke omgeving als nieuw onderkomen. Hopelijk kunnen we de opvang in Moskou hiervan overtuigen.

Op de hoogte blijven?

Volg ons op Facebook en Twitter voor de laatste nieuws over de beren. Jij kunt ons helpen door het bericht over de #SochiBears te delen.Lees meer over ons werk voor beren

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over