beer in de sneeuw

Beren overwinteren in de Roemeense opvang

Nieuws

Langzaamaan begint de sneeuw te vallen in Roemenië. Zo ook in de berenopvang aldaar. Binnenkort is de opvang daarmee voor maanden achtereen bedekt in een dikke laag sneeuw.

1020380

In de wintermaanden is de berenopvang bedekt met een dikke laag sneeuw

De meeste beren uit de opvang zaten jarenlang opgesloten in kleine ijzeren kooien. In deze kooien konden zij ’s winters geen holletje maken om een winterslaap te houden. Maar in de bossen van de opvang weten vele beren instinctief hoe ze een hol moeten graven waar zij wekenlang, of zelfs maandenlang, veilig kunnen slapen tot de sneeuw is verdwenen.

Het houden van een winterslaap is een fysieke reactie op zware sneeuwval en het schaars worden van voedsel. Vele wilde beren die in de bergen rondom de opvang leven, beginnen binnenkort aan hun lange winterslaap.

Bij de opvang zorgen medewerkers van onze partnerorganisatie Millions of Friends (AMP) dat er altijd voedsel beschikbaar is. Elke dag bieden ze vers voedsel voor elke beer die nog wakker is. Dat zijn er meestal heel wat, omdat de beren lijken te genieten van de sneeuw. Je ziet ze vaak spelen, worstelen en slapen in de met sneeuw gevulde weides.

1020382

De beren genieten van het spelen in de sneeuw

De AMP medewerkers hebben de beren de afgelopen weken extra veel eten gegeven om ze voor te bereiden op het strenge winterweer. Dat is goed te zien aan de bolle buikjes van de rondscharrelende beren. Door deze extra vetjes, kunnen de beren lekker lang slapen in hun warme holletje. Maar omdat er toch elke dag voedsel beschikbaar is, besluiten sommige beren die winterslaap even te laten voor wat het is.

1016294_2_0

Beer Odi geniet van de sneeuw

Laatst zat ik ’s avonds naar een beer te kijken die een hol aan het graven was, naast een groot meer, een meer dat inmiddels al helemaal bevroren was. Het was fascinerend om te zien hoe de beer wegliep en terugkwam met takken en bladeren. Ongeveer een uur was hij bezig om van de takken en bladeren een nestje te maken, voordat hij erop kroop en in slaap viel. Ondanks dat was hij de volgende dag gewoon weer op. Samen met een groepje dikbuikige beren die nog niet klaar waren om te overwinteren, zat hij heerlijk te smikkelen van het fruit dat de medewerkers voor ze neer hadden gelegd. 

beergina

Beer Gina eet en speelt in de sneeuw | credits: Millions of Friends (AMP) 

Deze blog is geschreven door Victor Watkins, berenexpert bij World Animal Protection en auteur van het boek 'Bear Sanctuary' wat het verhaal vertelt over World Animal Protection’s reddingsmissies van 90 beren in Roemenië. Een deel van de opbrengst van de boeken gaat naar de zorg voor de geredde beren. Klik hier voor meer informatie. 

Meer over