Kangoeroes in het wild

Campagnesucces: Bol.com stopt met de verkoop van kangoeroeproducten!

Nieuws

Webwinkel Bol.com heeft besloten om geen kangoeroeproducten meer te verkopen. Een fantastische stap! Bol.com besloot het dierenwelzijnsbeleid aan te scherpen na de actie die we eind oktober startten. Het besluit houdt in dat artikelen met kangoeroe niet meer door verkooppartners mogen worden aangeboden via de winkel.

Op 24 oktober, op World Kangaroo Day, lanceerden we onze actie gericht aan Bol.com, om hen ervan te overtuigen geen producten meer te verkopen afkomstig van de kangoeroejacht. Binnen een maand tekenden al meer dan 18.500 de petitie. 

En met resultaat, dus. Bol.com besloot het beleid aan te passen. Tamara Vlootman van Bol.com: ‘Bij Bol.com werkt een kwaliteitsteam elke dag aan een zo goed mogelijk assortiment. Dierenleed mag daar geen onderdeel van zijn. Op basis van informatie van de door ons geraadpleegde bronnen was er eerder geen aanleiding om actie te ondernemen op artikelen waar kangoeroe in is verwerkt. Recente inzichten en actualiteiten hebben ervoor gezorgd dat kangoeroe is toegevoegd aan ons bestaande dierenwelzijn beleid, wat inhoudt dat artikelen met kangoeroe niet meer verkocht mogen worden op Bol.com. Verkooppartners van Bol.com krijgen nog wel de tijd om hun assortiment aan te passen.’

Sanne Kuijpers, onze Campagnemanager Wilde dieren: ‘We zijn enorm blij met de stap die Bol.com zet. Hiermee tonen zij leiderschap, laten ze zien dat dierenwelzijn er echt toe doet en helpen ze consumenten bij het maken van bewustere keuzes. We hopen dat andere bedrijven dit fantastische voorbeeld zullen volgen.’

We publiceerden eerder vandaag een inventarisatie-onderzoek naar bedrijven in Nederland die kangoeroeproducten in het assortiment hebben. Hieruit bleek dat 56 bedrijven, zoals Decathlon, Hanos, MedPets en Pets Place, producten aanbieden afkomstig van de kangoeroejacht, zoals vlees voor menselijke consumptie, dierenvoeding, schaatsen, voetbalschoenen, hoeden, motorkleding en andere artikelen. We roepen uiteraard ook de andere bedrijven op de verkoop van kangoeroeproducten te staken. Daarnaast pleiten we voor een importverbod.

Dierenleed kangoeroejacht

De kangoeroejacht veroorzaakt enorm dierenleed. Elk jaar worden zo’n 1,6 miljoen wilde kangoeroes in Australië afgeschoten voor hun vlees en huid. Tot 40 procent van de schoten is niet meteen fataal waardoor veel kangoeroes een langzame, pijnlijke dood tegemoet gaan of verminkt aan de jager ontkomen. Jonge kangoeroes worden hulpeloos achtergelaten of doodgeslagen – zij leveren immers niks op in deze industrie. In tien jaar tijd (tussen 2000 en 2009) kwamen naar schatting acht miljoen joeys om als ‘nevenschade’ van de jacht.

Help ons het verschil te maken voor kangoeroes. Laat andere Nederlandse bedrijven het voorbeeld van Bol.com volgen en roep hen op om ook kangoeroeproducten uit het assortiment te halen.

Teken de petitie

 

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Kangoeroeleer viking

Teken tegen kangoeroe- producten

Kangaroe moeder met jong

Vijf wilde dieren die eindigen als product

Meer over