Cartoon van Len Munnik over vermaak met leeuwen

Cartoons tegen dierenleed op reis

Nieuws

Samen met Stichting SPOTS en Stichting AAP waarschuwen we deze zomer met extra urgentie reizigers voor vermaak met wilde dieren. We vrezen dat attracties met wilde dieren extra aantrekkelijk worden gemaakt om door de coronacrisis gemiste inkomsten te compenseren. Samen met cartoonisten Ruben L. Oppenheimer, Len Munnik en Emma Ringelding starten we daarom in deze vakantieperiode een bewustwordingsactie over dierenleed op reis.

‘Het toerisme was vorig jaar compleet weggevallen', vertelt Sanne Kuijpers, onze Campagnemanager Wilde dieren. 'Mensen die hun brood verdienden met het uitbuiten van wilde dieren, zullen dit jaar misgelopen inkomsten willen terugverdienen met de dieren. Maar laat je niet misleiden; draag niet aan bij het soms onzichtbare leed. Door te betalen voor attracties met wilde dieren, houd je deze industrie juist in stand. Er moet een einde aan komen.’

Actie met cartoons

Voor het vijfde jaar op rij aandacht vragen we dit jaar samen met SPOTS en AAP aandacht voor vermaak met wilde dieren op reis. Dit jaar gebeurt dat met de samenwerking van de bekende cartoonisten Ruben L. Oppenheimer, Len Munnik en Emma Ringelding. Zij brengen met hun cartoons in beeld wat er mis is met vermaak met wilde dieren. Len Munnik: ’Het is belangrijk dat mensen weten wat hier achter schuilt. Als cartoonist hoop ik door mijn deelname een steentje bij te dragen aan bewustwording hierover.’ Illustrator Emma Ringelding: ‘Van vermaak met aapjes tot een leeuwenselfie of zwemmen met dolfijnen – het is allemaal even triest. Dierenleed als leuke attractie op reis moet stoppen.’

Cartoon van Len Munnik over vermaak met leeuwen

De cartoon die Emma Ringelding maakte, gaat over vermaak met dolfijnen.

Cartoon van Len Munnik over vermaak met leeuwen

Ruben L. Oppenheimer illustreert vermaak met wilde dieren. Zijn boodschap: houd afstand! 

Cartoon van Len Munnik over vermaak met leeuwen

Len Munnik brengt in beeld hoe een 'avontuurlijke reiziger' een selfie maakt met een drogeerde, aan de ketting gelegde leeuw.

De cartoons zullen online worden verspreid. Daarnaast nodigen we creatieve tekenaars graag uit om zelf een cartoon te maken over vermaak met wilde dieren.
Stuur jouw cartoon in naar communicatie@aap.nl en wie weet komt jouw cartoon ook op onze nieuwe site www.diervriendelijkopreis.nl te staan. Je maakt daarnaast kans op een goodiebag.

Als dierenorganisaties vinden we het bizar dat de bewustwordingsactie nog nodig is. ‘Inmiddels weten we allemaal welk dierenleed er achter schuilt. Toch worden nog altijd mensen misleid om activiteiten met wilde dieren te ondernemen. Het lijkt leuk, en wat kan er mis mee zijn als de dieren goed worden verzorgd? Maar trap er niet in. Hoe goed het soms ook lijkt; het is foute boel als je als toerist direct contact kunt hebben met een wild dier, of een show kunt bekijken waarbij wilde dieren kunstjes moeten doen.'

 Tips voor een diervriendelijke vakantie

Dagelijks lijden meer dan 550.000 wilde dieren onder het toerisme. Leeuwen, apen, olifanten, dolfijnen en andere wilde dieren worden wereldwijd mishandeld voor toerismedoeleinden. Van wandelen met leeuwen tot een foto met een aapje, olifanten wassen en dolfijnenshows. Nog altijd groeit deze vorm van dierenmishandeling; jaarlijks gaat er naar schatting 250 miljard dollar in om.
 

Als je op reis gaat, kun je letten op de volgende punten:

  • Ga niet op de foto met een wild dier
  • Knuffel, wandel of zwem niet met wilde dieren
  • Vermijd plekken waar je olifanten kunt wassen of voeren, of op ze kunt rijden
  • Bezoek geen shows waarin wilde dieren kunstjes doen
  • Bezoek alleen echt diervriendelijke opvangcentra, waar geen interactie met wilde dieren mogelijk is
  • Als je wilde dieren wilt zien, bewonder ze dan van gepaste afstand in het wild, zonder ze te verstoren.

Meer do's and dont's zien? Kijk dan op diervriendelijkopreis.nl 

03/08/2021

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over