Masha, a female bear rescued from Ukraine

Circusbeer Masha eindelijk gered uit Oekraïne

Nieuws

Masha, een uitgebuite beer die 19 jaar in een Oekraïens circus heeft doorgebracht, heeft eindelijk vrijheid gevonden! Dankzij de steun van vele dierenvrienden verblijft ze nu in een opvang in Roemenië, na een redding uit het door oorlog verscheurde Oekraïne.

Bruine beer Masha werd door de dappere liefdadigheidsorganisatie Warriors of Wildlife meegenomen op een reis van ruim 200 kilometer. De bestemming: de Roemeense grens. Daar werden ze opgewacht door onze Roemeense partner Millions of Friends (Asociatia Milioane de Prieteni - AMP), die samen met hen de 22-jarige beer naar hun opvangcentrum Libearty brachten. Een succesvolle missie, ondanks de gevaren van de Russische invasie

Een circusleven

Beer Masha bracht het grootste deel van haar leven door bij een circus. Hier werd ze gedwongen om trucjes uit te voeren, zoals fietsen voor een brullende menigte met luide muziek. Was ze niet aan het optreden, dan zat ze opgesloten in een kleine kooi. Gelukkig werd de bejaarde beer uiteindelijk door de circuseigenaar afgestaan aan Warriors of Wildlife, een Oekraïense organisatie die in gevangenschap levende leeuwen en beren redt, en in een tijdelijk onderkomen geplaatst.

Beer Masha in opvangcentrum Libearty

Beer Masha treedt op in het circus. Credit: Warriors of Wildlife.

Lionel de Lange, directeur van Warriors of Wildlife: ‘Het was buitengewoon triest om Masha in het circus te zien waar ze 19 lange jaren moest optreden. Toen we haar uiteindelijk onder onze hoede kregen, probeerde haar ex-eigenaar ons nog steeds trots de kunstjes te laten zien die hij haar leerde. Hij had een stalen staaf onder zijn arm. Masha begon onmiddellijk ineen te krimpen en ging op haar achterpoten staan om met haar voorpoten haar kop te beschermen – ze was doodsbang.’

AMP was al maanden van plan om Masha uit Oekraïne op te halen. Samen met Warriors of Wildlife hebben zij de afgelopen jaren drie beren gered. Masha’s transport stond gepland op 28 februari, maar toen op 24 februari de ellende in Oekraïne begon, moest dit worden afgelast. Onze partners hebben enorme inspanningen geleverd om haar alsnog te kunnen redden.

Spannende redding

Gelukkig kon Masha op 21 maart eindelijk veilig over de grens van Oekraïne naar Roemenië worden gebracht. Na een lange rit van 30 uur kwam ze op 22 maart aan bij opvangcentrum Libearty. Ze tastte de boel eerst wat verlegen af, maar kreeg steeds meer zelfvertrouwen toen ze haar nieuwe thuis in het bos verkende.

Beer Masha in opvangcentrum Libearty

Masha onderwerg naar haar nieuwe toekomst. Credit: Warriors of Wildlife.

We zijn erg opgelucht dat de redding van Masha is gelukt. De Lange: ‘Toen de oorlog uitbrak en haar transport werd geannuleerd, moest ik het land verlaten en voelde ik me ontzettend schuldig dat ik haar achter moest laten. Hoewel tijdelijk, want ik wist dat ik zou terugkomen. Het was zó’n vreugdevol moment om te zien hoe Masha werd vrijgelaten in het Libearty opvangcentrum.’

Een veilig thuis voor beren

Na vele ellendige jaren kan Masha eindelijk in vrede leven, zoals ze verdient. In haar nieuwe thuis heeft ze toegang tot een binnenhol, een buitenruimte en zwembaden. Ze kan hier in bomen klimmen, in het zand graven en zwemmen naar hartenlust. Binnenkort zal ze de andere beren van de opvang ontmoeten, zodat ze met haar soortgenoten kan spelen. Vrijlating in het wild is voor Masha helaas niet mogelijk, omdat ze in gevangenschap is opgegroeid.

Beer Masha in opvangcentrum Libearty

Masha ontdekt haar nieuwe thuis. Credit: AMP.

Libearty Sanctuary is gevestigd in de eikenbossen van Zarnestie, Roemenië, en biedt geredde beren een veilige plek om op een natuurlijke manier te leven. AMP heeft toezicht gehouden op de bouw van de plek, beheert het opvangcentrum, zorgt voor de beren en faciliteert het redden van beren. Via de livestream van Libearty kun je de 115 geredde beren die er nu wonen spotten. Een aanrader!

Ons werk voor wilde dieren

Over de hele wereld worden wilde dieren gedood of uitgebuit voor gebruik als product, medicijn of huisdier of voor ons vermaak. Onze campagnes, reddingsmissies en initiatieven zijn erop gericht een betere wereld voor deze dieren te creëren. We veranderen de manier waarop wilde dieren worden behandeld en maken een einde aan het lijden van dieren wereldwijd. Meer weten over ons werk?

Lees meer over ons werk voor wilde dieren

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

'Het was zó’n vreugdevol moment om te zien hoe Masha werd vrijgelaten in het Libearty opvangcentrum’

Meer over