
CITES gaat otters en schildpadden beschermen tegen wrede handel in exotische huisdieren
Goed nieuws voor otters en schildpadden! Drie specifieke diersoorten worden vanaf nu aangemerkt als ‘met uitsterven bedreigd’. Dat is een fantastisch resultaat, want commerciële handel in deze dieren wordt daardoor verboden.
De kleinklauwotter, slanke otter en sterschildpad lijden enorm onder de wrede handel in exotische huisdieren. Samen met andere dierenbeschermingsorganisaties lobbyden wij daarom voor extra bescherming voor deze diersoorten. Met succes! Tijdens de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) is nu besloten dat de twee bedreigde ottersoorten, de kleinklauwotter, slanke otter en sterschildpad worden toegevoegd aan CITES Appendix I. Dit betekent dat alle commerciële handel van deze wildgevangen otters verboden is.
Ottergekte bedreigt wilde populatie
Otters en schildpadden lijden enorm onder de handel in exotische dieren, blijkt uit een undercoveronderzoek dat wij eerder dit jaar publiceerden. Social media-gebruikers drijven de trend in het houden van exotische huisdieren. Otterbaasjes delen massaal ‘schattige’ foto’s van hun otters op onder meer Instagram en Facebook. Door de populariteit van otters duiken in Japan steeds meer ottercafés op. Deze ottergekte heeft ernstige gevolgen voor de wilde populatie. Otters worden in toenemende mate gestroopt, gesmokkeld of gefokt om aan de groeiende internationale vraag naar het dier te voldoen.
Om het voortbestaan van deze soort te garanderen, moet deze wrede handel worden gestopt. Tijdens de CITES-conferentie presenteerden we de noodzaak voor het beschermen van otters. Ook toonden we onze documentaire over het lot van otters in gevangenschap.
Meest verhandelde schilpadsoort krijgt bescherming
Niet alleen de otter wordt ernstig bedreigd door de exotische huisdierhandel. Ook de sterschildpad is enorm geliefd als huisdier en wordt massaal uit het wild gehaald om aan de vraag naar deze dieren te kunnen voldoen. Elke week worden er zeker 100 tot 150 schildpadden uit het wild gevangen en vanuit India naar Thailand en Sri Lanka gesmokkeld. uit ons rapport blijkt dat de dieren in zakken en koffers worden gepropt. Dit leidt tot gebroken schilden, ziektes die zich makkelijk verspreiden en vele dieren die de reis niet overleven.

Jonge sterschildpadden worden uit India gesmokkeld
India presenteerde, in samenwerking met Bangladesh, Senegal en Sri Lanka, een voorstel om hun ‘nationale schat’ extra bescherming te bieden. Tijdens CITES wordt er per land voor of tegen zo’n voorstel gestemd. In dit geval stemden alle landen voor.
Karin Bilo, campagnemanager: ‘De sterschildpad is ‘s werelds meest illegaal verhandelde schildpadsoort. Het aantal schildpadden dat elk jaar wordt gestroopt, is ongekend. Wanneer de dieren eenmaal in een huiskamer zijn gearriveerd, leiden zij een leven dat niets lijkt op hun leven in het wild. De grote meerderheid van de dieren wordt als huisdier in bakken gehouden die vele malen kleiner zijn dan hun natuurlijke leefomgeving. Ook krijgen ze vaak niet de juiste voeding, ondanks de beste intenties van hun eigenaar. Het opnemen van de sterschildpad op Appendix I verplicht importerende landen verantwoordelijkheid te nemen voor deze illegale handel.'
CITES
CITES is een internationale overeenkomst tussen landen, waarin afspraken worden gemaakt over de bescherming van plant- en diersoorten. Elke drie jaar komen de landen die aangesloten zijn bijeen tijdens de CITES-conferentie. Tijdens deze conferentie wordt gestemd over voorstellen om diersoorten te beschermen.