Dag 2 in Suriname! - Dagboek van reporter Fleur

17/10/2017

Vorige maand zochten we een Razende Luiaard Reporter die naar Suriname wilde reizen om verslag te doen van het lot en leven van de luiaard. Fleur won de actie en reisde volledig gesponsord door Fox Verre Reizen van ANWB af naar het Zuid-Amerikaanse land. Lees hier over haar tweede dag in Suriname.

Zoals jullie in mijn vorige vlog hebben kunnen zien, heb ik een ontzettend gave start gehad in Suriname. Meteen toen ik bij Monique aankwam, bleek dat er een luiaard was binnengebracht die die dag nog uitgezet zou worden. In de vlog kan je zien hoe ik Monique mocht helpen om de luiaard terug in het wild te zetten – echt een onvergetelijke ervaring! De luiaard klom vol overgave hoog de boom in, een goede reminder dat alle dieren het gelukkigst zijn in het wild. En daar ook horen! Vandaag is het opnieuw tijd voor een bezoek aan de mooie opvang van Monique. Monique heeft een hele tijd geleden het Green Heritage Fund Suriname opgezet, een stichting die zich inzet voor de wilde dieren in Suriname. En wat blijkt: haar luiaardopvang is slechts één van de projecten die ze runt! Zo is er bijvoorbeeld ook het dolfijnenprogramma, redelijk bekend in Suriname, waarbij er onderzoek wordt gedaan naar de dolfijnenpopulatie. Toeristen kunnen zelfs mee op de boot om meer te leren over deze speelde dieren.

Monique richtte het Green Heritage Fund Suriname in 2005 op

Monique en haar stichting zijn compleet afhankelijk van losse donaties. Iedere keer moet er heel goed worden gekeken waar het geld aan wordt besteed en wat prioriteit krijgt, terwijl in feite alles belangrijk is. De hele opvang is opgebouwd uit alleen maar zeecontainers, ontzettend gaaf om te zien. Eén van containers moet dienst gaan doen als intensive care. Alleen is op dit moment de temperatuur in de container nog veel te hoog. Daarom moet er aan de buitenkant een isolerende witte laag verf worden aangebracht om de temperatuur binnen naar beneden te brengen. In de video onderaan vertelt Monique waarom dit zo belangrijk is en hoe ze met de intensive care de luiaards het beste kan helpen om ze voor te bereiden op hun terugkeer in de natuur.

Af en toe zijn er flinke tropische regenbuien, totaal niet vergelijkbaar met Nederland, waarbij de regen met bakken uit de lucht komt vallen voor een hele korte periode. Soms echt maar een paar minuten! Daarna schijnt de zon weer en droogt alles direct weer op, alsof er nooit iets gebeurd is. De luiaards kruipen helemaal in elkaar zodra het gaat regenen. Het ziet er schattig en ook een beetje zielig uit, maar dit is wat ze in de natuur ook doen. Zo kunnen ze in ieder geval nog een klein beetje schuilen!

Zo ziet een in elkaar gedoken luiaard eruit

Gelukkig kunnen we buiten de buien om een aardig stuk van de zeecontainer verven. Ik hoop dat ze het inmiddels af hebben kunnen maken en de intensive care in gebruik hebben genomen! Ik ben in ieder geval blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan zo’n mooi en noodzakelijk project.

Bekijk hier hoe dag 2 in Suriname eruit zag voor fleur:

Help mee luiaards een beter leven te geven en onderteken de belofte

>> Bekijk de eerste vlog van Fleur

Gesponsord door Fox verre reizen van ANWB: