De waarheid achter tijgerselfies in Thailand

De waarheid achter tijgerselfies in Thailand

Nieuws

Een nieuw onderzoek van World Animal Protection onthult het wrede misbruik van tijgers in gevangenschap in de Thaise toeristenindustrie.

Na het recente schandaal bij de Tiger Temple en vooruitkijkend naar Internationale Tijgerdag op vrijdag 29 juli, komt het rapport ‘Tiger selfies exposed: a portrait of Thailand’s tiger entertainment industry’ uit.

Meer vraag naar tijgers

Het rapport legt de snelgroeiende industrie bloot; binnen vijf jaar is het aantal tijgers in gevangenschap in Thailand met een-derde  toegenomen: Van 623 in 2010 naar 830 nu

Tijgers in entertainment worden steeds populairder. Toeristen willen een ‘once in a life-time’ ervaring met wilde tijgers in gevangenschap.

Naast deze zorgwekkende stijging in de aantallen , is in het rapport te lezen onder welke barre omstandigheden de tijgers leven en welke wrede methoden worden gebruikt om de dieren onderdanig genoeg te maken om toeristen te vermaken.

Het leed achter de selfie

De grootste problemen die onze onderzoekers hebben gezien bij de attracties zijn:

  • Tijgerwelpjes worden al twee tot drie weken na de geboorte weggehaald bij hun moeders.
  • Jonge tijgers worden honderden keren per dag tentoongesteld en aangeraakt door toeristen, wat kan leiden tot stress en verwondingen.
  • Tijgers worden gestraft door middel van pijn en angst om agressief en ongewenst gedrag te stoppen. Een medewerker vertelde onze onderzoekers dat uithongeren een methode is om tijgers te straffen als ze een ‘fout’ maakten.
  • De meeste tijgers worden gehouden in kleine, betonnen kooien met weinig water. 50% van de geobserveerde dieren zaten in kooien van 20m2 per dier, wat niets is in vergelijking met de 16 tot 32 kilometer die zij ’s nachts kunnen zwerven in het wild.
  • Een op de tien geobserveerde tijgers vertoonde gedragsproblemen, zoals ijsberen of in hun staart bijten. Dit gedrag komt vaak voor als dieren niet kunnen omgaan met stressvolle situaties.

Sriracha Tiger Zoo

Van alle zeventien grote tijgerattracties die zijn onderzocht in Thailand, had de Sriracha Tiger Zoo in Pattaya de meeste tijgers in gevangenschap, sinds de tijgers in de Tiger Temple zijn weggehaald. Dit is tevens de attractie met de slechtste leefomstandigheden.

Julie Middelkoop, hoofd van onze ‘Wilde dieren. Geen entertainers’ campagne zegt: ‘’Het is erg zorgwekkend dat er nu 207 tijgers meer worden gebruikt voor toeristisch vermaak dan vijf jaar geleden. Bij de Sriracha Tiger Zoo heeft onze onderzoeker een tijger gezien die zo mager was, dat zijn heupen en ribben zichtbaar waren.’’

Steun onze beweging

Samen kunnen we tijgers beschermen tegen deze wrede toeristische attracties. Daarom vragen wij:

  • Overheden om attracties met tijgers te onderzoeken en te sluiten wanneer deze schuldig zijn aan illegale handel, mishandeling of verwaarlozing.
  • TripAdvisor en andere (online) reisorganisaties om te stoppen met het promoten en verkopen van deze wrede attracties met wilde dieren.
  • Reizigers om weg te blijven van toeristische attracties waarbij de dieren aangeraakt kunnen worden, zoals knuffelen of selfies maken met tijgers.

Julie Middelkoop voegt toe: ‘’TripAdvisor, ’s werelds grootste online reiswebsite, blijft wrede attracties met wilde dieren promoten en verkopen. In plaats van kaarten te verkopen voor wrede plekken zoals de Sriracha Tiger Zoo, kunnen ze bijdragen aan de oplossing en helpen een eind te maken aan het leed van de tijgers.’’

Teken onze petitie vandaag nog en eis van TripAdvisor dat zij stoppen met het promoten en verkopen van kaarten voor ‘s werelds wreedste toeristische attracties met dieren.

''Het is erg zorgwekkend dat er nu 207 tijgers meer worden gebruikt voor toeristisch vermaak dan vijf jaar geleden.''

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over