Floortje Dessing op Bali om met World Animal Protection dierenleed van wilde dieren in het toerisme te onderzoeken

Dierentoerisme op Bali: nieuwe documentaire met Floortje Dessing

Nieuws

Wereldwijd worden toeristen op grote schaal misleid bij attracties met wilde dieren. Dat beeld schetsen we samen met Floortje Dessing in onze nieuwe documentaire, opgenomen op Bali. De conclusie is niet mals: ‘Als je als toerist direct contact kunt hebben met wilde dieren, zoals olifanten wassen en zwemmen met dolfijnen, is dat altijd foute boel.’

Dierenparken wereldwijd laten toeristen denken dat ze ‘iets goeds’ voor dieren doen, terwijl ze in werkelijkheid bijdragen aan dierenleed. Dat is de kern van de documentaire, waarin Floortje Dessing samen met ons onderzoek doet naar de leefomstandigheden van wilde dieren in het toerisme.  

Floortje: ‘Overal op de wereld komt het misbruik van wilde dieren in de toeristische sector voor, maar wij zijn naar Bali gegaan omdat dit een immens populaire toeristenbestemming is, waar jaarlijks miljoen toeristen heen gaan. Ik ben dol op Bali. Het is prachtig eiland met een bijzondere bevolking en cultuur, maar ook een plek waar nog steeds heel veel attracties met wilde dieren worden aangeboden. Activiteiten waarvan de gemiddeld toerist niet beseft hoeveel dierenleed erachter schuilgaat. Ter plekke hebben we meerdere attracties bezocht waar wilde dieren voor gebruikt worden, zoals ritjes op olifanten, of selfies met bedreigde apensoorten zoals de orang-oetan. En elke keer was het weer om treurig van te worden: dieren die uit hun natuurlijke omgeving zijn gehaald, puur en alleen zodat wij er als mens bijvoorbeeld mee op de foto kunnen. Ik hoop dat we met deze beelden toeristen wakker kunnen schudden, en we deze commerciële uitbuiting niet langer in stand houden.’ 

Verborgen dierenleed 

Veel toeristen zijn zich niet bewust van het dierenleed dat schuilt achter olifantenritten of olifanten wassen, selfies met orang-oetans en zwemmen met dolfijnen, zo blijkt ook uit de beelden. ‘Als toerist word je gemakkelijk misleid’, vertelt onze campagnemanager Wilde dieren, Sanne Kuijpers. ‘Dierenparken doen er alles aan om het dierenleed te verbergen. Want wat je niet ziet, is dat olifanten hardhandig zijn getraind, dolfijnen uit het wild worden gehaald en in kleine tanks zijn gestopt en orang-oetans hun leven lang moeten poseren voor foto's. Voor een vluchtige ontmoeting met een toerist lijdt een wild dier een leven lang onder opsluiting, mishandeling en uitbuiting.’ 
 
Ga je op reis en wil je graag dieren zijn? Wees dan kritisch op het aanbod van reisorganisaties en doe vooraf goed onderzoek. De conclusie van de documentaire luidt: mijd attracties met wilde dieren, zodat je niet ongewild bijdraagt aan dierenleed, maar laat wilde dieren vooral wild zijn.

 
Undercoveronderzoek 

We publiceerden eerder het rapport Holidays that Harm, waaruit blijkt dat op Bali 1300 wilde dieren gebruikt worden voor entertainment. Tijdens undercoveronderzoek op het eiland trof de organisatie wilde dieren aan in zeer slechte leefomstandigheden. Zo lagen olifanten aan de ketting in de brandende zon, werden dolfijnen gehouden in krappe zwembaden en zaten schildpadden bovenop elkaar gepropt in ondiepe aquaria. We zagen hardhandige behandeling van dieren tijdens shows en fotomomenten, waarbij de dieren met haken en scherpe stokken worden gedwongen om op te treden.  

Wat kan jij doen voor wilde dieren?

  • Mijd attracties met wilde dieren waarbij je als bezoeker in direct contact kunt komen met een wild dier. Als je een wild dier kunt knuffelen, berijden, wassen, aanraken of anderszins dichtbij in de buurt kunt komen, schuilt er dierenleed achter. 
  • Roep je reisorganisatie op om geen geen vermaak met wilde dieren meer aan te bieden. Zo verkoopt TUI nog altijd kaarten voor dolfinaria; heb je met TUI gereisd? Dan kun je een klachtenformulier invullen.
  • Verspreid de boodschap. Vertel vrienden en familie dat attracties met wilde dieren niet meer kunnen. Een belangrijkste stap in bewustwording.
  • Ondersteun wilde dieren financieel. Bijvoorbeeld door een olifant te adopteren, eenmalig een bijdrage te doen of structureel donateur te worden. 
     

De documentaire kwam tot stand met veel dank aan Arlette Foeken, Orientation Travel Productions

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over