Drie nieuwe beren gered en overgebracht naar ons Roemeense berenreservaat

25/11/2015

De drie vijfjarige Europese bruine beren verbleven in een overbevolkte dierentuin. Nu ze zijn weggehaald uit hun krappe verblijf, zijn hun levens compleet veranderd.

De beren zaten in een oud verblijf dat in een veel slechtere staat was dan die van hun soortgenoten in de dierentuin. Er was vrijwel niets te doen voor de dieren en ze konden dan ook maar weinig anders dan maar wat heen en weer lopen.

Op het nippertje gered

Als er geen mogelijkheid was geweest om ze te verhuizen naar een veiligere en meer natuurlijke omgeving, zoals ons Roemeense berenreservaat, dan waren de beren waarschijnlijk verkocht aan een andere erbarmelijke dierentuin of zouden ze hen wellicht laten inslapen. Deze ‘oplossingen’ zijn helaas erg normaal voor dierentuinen die hun dieren niet meer schattig of jong genoeg vinden om bezoekers aan te trekken.

Toen de dierentuin werd gedwongen zich te houden aan de EU-standaarden die aangeven hoeveel ruimte een beer nodig heeft, vroeg de dierentuin aan Asociatia Milioane de Prieteni (“Miljoenen Vrienden”, de organisatie die samen met ons het berenreservaat heeft opgezet) of zij de beren op wilden vangen. Cristina Lapis, voorzitter van AMP, heeft dit toegezegd onder de voorwaarde dat de dierentuin stopt met het fokken van beren. 

Gelukkig hebben deze beren het trieste lot ontlopen dat vele andere gevangen beren over de hele wereld nog steeds ondergaan.

Een nieuw thuis

Het was een koude, grijze dag toen het personeel van het reservaat de twee broers en hun zus ophaalden bij de dierentuin in de Roemeense stad Timisoara. Na een rit van zes uur kwamen de beren eindelijk veilig aan bij hun nieuwe woonplaats.

Tijdelijk worden de drie nieuwe bewoners weggehouden van de andere beren in het reservaat, om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn, goed zijn aangepast en er klaar voor zijn om hun soortgenoten te ontmoeten. Vanaf dan zullen zij een ruimte van 69 hectare vol bos, weiden en vijvers met de andere 80 opgevangen beren delen.

Naast de veel grotere ruimte die de beren nu hebben vergeleken met hun vorige verblijfplaats, hebben ze nu ook toegang tot al het voedsel dat ze nodig hebben en zijn er gespecialiseerde dierenartsen die hun gezondheid in de gaten houden.

De drie beren hebben nog geen naam, maar die krijgen ze zodra ze hun persoonlijkheid meer naar voren komt. Een mooi moment om het begin van hun nieuwe leven in dit mooie en bosrijke verblijf te markeren.

Lees meer over wat wij doen voor beren en andere wilde dieren.