Beer in reservaat Roemenië

Een magisch jubileum van ons Roemeense berenreservaat

Nieuws

Afgelopen vrijdag was Iers actrice Evanna Lynch, vooral bekend door haar vertolking van Loena Leeflang in de Harry Potterfilms, te gast bij het mede door ons opgerichte ‘Libearty’ berenreservaat in Zarnesti, Roemenië. Haar bezoek stond in het teken van het tienjarig bestaan van het reservaat.

Een decennium lang hebben we in samenwerking met onze lokale partner Asociatia Milioane de Prieteni (Miljoenen Vrienden) tientallen beren uit schrijnende omstandigheden -  zoals circussen en verwaarloosde dierentuinen - gered. Deze beren zijn opgevangen in het in 2005 opgerichte ’Libearty’ berenreservaat om ze een tweede kans te geven. Veel Roemeense beren worden als welp gevangen om in de entertainmentindustrie uitgebuit te worden. Gelukkig zijn deze wrede praktijken de afgelopen jaren sterk afgenomen, te danken aan een wetswijziging die het illegaal houden van beren in het land verbiedt en onder andere onze acties om de beren uit deze industrie weg te halen.

1014664

Twee slachtoffers van deze entertainmentindustrie zijn Cristi (links op de bovenstaande foto) en Lydia, de eerste beren die opgevangen zijn door ‘Libearty’. Gewend geraakt aan een leven in kleine kooien, vormde het reservaat een verademing voor ze: behalve dat ze professionele zorg van dierenartsen krijgen, kunnen de dieren vrij rondzwerven door 75 hectare bos. Een leven waarin er voor ze wordt gezorgd, een (b)eerwaardig bestaan kunnen leiden en niet onder het mom van vermaak uitgebuit worden.

In totaal zijn er 84 beren opgevangen door Miljoenen Vrienden en zijn er nog 80 die momenteel in Libearty verblijven (vier van hen zijn wegens ouderdom overleden). Gelukkig is er nog genoeg bos over in het reservaat zodat nog meer beren opgevangen kunnen worden, mocht dat nodig zijn.

Tien jaar 'Libearty' met Loena

Evanna Lynch (Loena Leeflang in de Harry Potterfilms) is een dierenliefhebber en ondersteunt ons werk. Afgelopen vrijdag is ze langs geweest in ‘Libearty’ om dit decennium van berenhulp te vieren. Ze was diep onder de indruk van het reservaat, maar zag ook in dat de beren een minder goed verleden hebben gehad en moeten wennen aan hun verblijf. Ze zegt hierover: “Sommige beren lopen zo veel heen en weer voor het hek, dat ze een greppel in de grond achterlaten. Regelmatig zijn de geredde beren zo overweldigd door de overvloed aan ruimte die ze nu ineens hebben, na een leven te hebben geleid in kleine kooien, dat ze zich beperken tot kleine stukjes van hun verblijf. Niet natuurlijk voor zulke krachtige wezens.”

Hiermee benadrukt Evanna dus extra dat het natuurlijke gedrag van beren in de entertainmentindustrie onderdrukt wordt en dat ze hier nog lang getraumatiseerd door kunnen zijn. Het ‘Libearty’ berenreservaat zorgt er voor dat ze in ieder geval hun natuurlijke gedrag (gedeeltelijk) weer kunnen aanwennen.

evanna_appels

Ondanks dit succes in Roemenië, lijden er wereldwijd nog steeds erg veel beren onder het mom van vermaak, zoals de beer-hondengevechten in Pakistan. Ook zijn we bezig een eind te maken aan de berengalindustrie in Azië, waar beren onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt voor overbodige, traditionele ‘medicijnen’.

"Als je ooit te maken krijgt met een opgesloten of een in entertainment gebruikte beer, meld dit dan alsjeblieft bij de lokale autoriteiten. Wees er open over en vertel het aan organisaties zoals World Animal Protection, die alles proberen te doen om deze beren te redden en op te vangen." - Evanna Lynch

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over