Jimi-beer

Een nieuw leven voor Jimi en Jexy

Nieuws

Langer dan tien jaar wonen in een smerige kooi van ijzer en beton achter een broodfabriek… Kun je het je voorstellen?

Dit was het leven van de Roemeense beren Jimi en Jexy die vorig jaar na een lange bevrijdingsstrijd door WSPA en onze partner Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) eindelijk aan een nieuw hoofdstuk konden beginnen. Zij leven nu veilig in ons groene berenreservaat in Roemenie.

Hier lees je het verhaal van Jimi en Jexy: van gevangenis tot echte vrijheid

2002 – Uit het wild geplukt

Jimi en Jexy werden als kleine welpjes van hun leven in het wild beroofd en opgesloten in een kleine roestige kooi achter een broodfabriek. De eigenaar van de beren, een lokale zakenman, beweerde dat hun moeder was afgeschrikt door jagers en dat de welpjes geen overlevingskans hadden als hij hen niet had meegenomen. 

WSPA en AMP vermoedden dat het aannemelijker was dat hun moeder was omgebracht en dat de welpjes aan hun nieuwe eigenaar werden verkocht als ‘huisdieren’.

2006 – een kooi is geen huis voor beren

De eigenaar van Jimi en Jexy vergrootte de kooi iets, maar alsnog was de plek veel te klein voor de inmiddels flinke beren. Ze hadden nauwelijks bescherming tegen de ijskoude Roemeense winters en de brandende zomerzon. 

De broer en zus kregen restanten brood te eten, een slecht dieet voor beren, en vaak genoeg hadden ze te weinig water. Beide dieren ontwikkelden de gewoonte om te ijsberen en schommelende bewegingen te maken; dit abnormaal gedrag was hun aanpassing aan het leven in gevangenschap.

2007 – Nieuwe EU wetgeving brengt hoop

Roemenië voegde zich bij de EU en er kwam nieuwe wetgeving ter bescherming van dieren. Volgens de nieuwe wet werden Jimi en Jexy illegaal gehouden. Dit betekende het begin van de strijd om hen en vele andere beren te bevrijden. Helaas was de koppige eigenaar van de twee niet van plan ‘zijn’ beren op te geven.

2011-2012 – WSPA supporters helpen het berenreservaat uit te breiden

Het door WSPA gefinancierde berenreservaat zat vol. Er woonden zo’n 60 beren, gelukkig en in alle rust tussen de beboste omheiningen. Dankzij onze supporters konden we samen met AMP een ambitieus plan starten: het reservaat zo uitbreiden dat alle nog in gevangenschap levende beren in Roemenië een nieuw thuis konden krijgen.

2012 – Jimi en Jexy worden gered!

Eindelijk was het zover! Jimi en Jexy waren de eerste van de overgebleven beren die werden gered en met alle zorg naar hun nieuwe thuis, het Roemeense berenreservaat, werden gebracht. 

De broer en zus zouden geen kans meer maken in het wild. In hun nieuwe thuis, met bomen en struiken, meertjes om te badderen en knusse holen voor hun winterslaap, leven ze nu een rustig en veilig leven. En dit alles was alleen mogelijk dankzij de hulp van onze trouwe supporters. Dus namens Jimi en Jexy: bedankt!

Wil je meer lezen over het berenreservaat en onze projecten voor beren wereldwijd, kijk dan hier.

Verwante artikelen:

  • WSPA redt Prince Charles
  • We zullen Lucia niet vergeten!
  • Vrijheid voor twee zwarte beren
Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over