Een terugblik op 2016

22/12/2016

Graag blikken we met jou terug op het afgelopen jaar, waarin we alleen dankzij jou zoveel voor dieren konden betekenen. Zo hebben we 15 dansberen gered, hielpen we 569.000 dieren in noodsituaties en besloot TripAdvisor te stoppen met de verkoop van tickets voor wrede attracties met wilde dieren!

Alleen dankzij jou konden we in 2016 zoveel voor de dieren betekenen!


2016: een jubileumjaar voor World Animal Protection

Op 4 juni was het 35 jaar geleden dat World Animal Protection, toen nog WSPA, werd opgericht. Dit gebeurde door een fusie van de Europese World Federation for the Protection of Animals (WFPA) met de Brits-Amerikaanse International Society fort he Protection of Animals (ISPA). We hebben 35 jaar achter de rug met mooie, concrete resultaten. En natuurlijk blijven we in de toekomst  streven naar een wereld zonder dierenleed.

Wilde dieren - Geen entertainers

In februari publiceerden we een rapport met de tien wreedste toeristische attracties met dieren ter wereld. Korte tijd later, eind april, startten we een campagne tegen TripAdvisor,’s werelds grootste reiswebsite, om hen te laten stoppen met het promoten en verkopen van kaartjes voor deze wrede toeristische attracties met wilde dieren. We zijn trots op het resultaat, want een half jaar later gaf TripAdvisor gehoor aan onze vraag en besloot grotendeels te stoppen met de verkoop van deze kaartjes! Dit succes konden we alleen bereiken dankzij jou; ruim 558.000 supporters  ondertekenden onze petitie. 

Om olifantenritten en shows met apen tegen te gaan, riepen we ook dit jaar iedereen op om te beloven nooit (meer) een olifantenrit te maken en geen shows met apen te bezoeken. Ook in 2017 blijven we hiervoor campagne voeren, zodat zo veel mogelijk mensen de gruwelijkheden achter onschuldig ogend toeristisch vermaak leren kennen en ze daarna bewust(er) op reis kunnen gaan.

Noodhulp

In het afgelopen jaar zijn er helaas meerdere landen getroffen door natuurrampen. World Animal Protection was in de volgende tien landen ter plaatse om de dieren bij deze noodsituaties te redden, medische zorg te geven en bij te voeren:

In totaal hebben wij met ons noodhulpprogramma ruim 569.000 dieren kunnen helpen.

Zwerfhonden in Roemenië

In Roemenië is de situatie voor zwerfhonden slecht. Het aantal honden is groot en de vangen en afmaken van deze straathonden is hier nog altijd toegestaan. Wij begonnen in februari daarom met ons educatieprogramma ‘Laten we leren over dieren’. Roemeense kinderen tussen de 6 en 11 jaar leerden we gedurende vijf maanden de beginselen van dierenwelzijn en brachten hen zo respect voor dieren bij.

Aansluitend op dit educatieprogramma voerden wij deze zomer actie tegen de ‘catch en kill’-methode van straathonden in de belangrijkste havenstad van Roemenië, Constanţa. Wij gingen erheen om de burgemeester te vragen het beleid van ‘vangen en doden’ van honden te stoppen en snel te beginnen met een diervriendelijke aanpak, om zo de hondenpopulatie onder controle te krijgen. Dankzij de steun van ruim 68.000 handtekeningen gaf de burgemeester van Constanţa gehoor aan onze actie en beloofde binnen zes maanden een gemeentelijk asiel te heropenen en een effectief adoptieprogramma te ontwikkelen met hulp van de lokale dierenwelzijnsorganisaties.

Rabiës bestrijden

Al dertig jaar past World Animal Protection een vaccinatieprogramma voor honden toe, om het dodelijke virus Rabiës (hondsdolheid) te bestrijden. Dit jaar bereikten we een mijlpaal, en hebben we de miljoenste vaccinatie bij zwerfhonden uitgedeeld!

Showdolfijnen

Na het grote succes in 2015 waarin er een verbod kwam op wilde dieren in circussen, streden wij dit jaar om dolfijnen uit gevangenschap te krijgen. In april begonnen we een petitie tegen bedrijven die tickets voor het Dolfinarium verkopen. Spar, Bolletje, Hema en HG zijn reeds gestopt met de verkoop, maar de andere bedrijven moeten nog over de streep getrokken worden. Deze campagne blijft daarom ook in 2017 actief.

Om de discussie over showdolfijnen nieuw leven in te blazen hebben we in mei Richard O´Barry uitgenodigd in Nederland. O’Barry is voormalig trainer van Flipper en tegenwoordig actief actievoerder tegen dolfijnen in gevangenschap. Hij werd met veel belangstelling opgewacht door de Nederlandse media en hij vroeg het Dolfinarium Harderwijk deel te nemen aan zijn project om de dolfijnen over te brengen naar een welverdiende opvang. Het Dolfinarium gaf hier geen gehoor aan, dus besloten we in het najaar een tweede petitie te starten. Deze keer rechtstreeks gericht aan Dolfinarium Harderwijk, waarin wij vragen om de showdolfijnen over te brengen naar ‘s werelds eerste dolfijnenopvang, in Griekenland. Deze campagne loopt daarom nog door in 2017.

Olympische spelen

Tijdens de Olympische en Paralympische spelen deze zomer waren we ter plaatse in Rio de Janeiro. Hier zwierven meer dan honderd katten in en rond het Maracanã Stadion. Wij zorgden voor opvang, startten een sterilisatieprogramma om de kattenpopulatie onder controle te brengen en ontwikkelden een speciaal educatieprogramma voor de lokale bevolking rond het stadion en andere plekken in Rio de Janeiro.

Weidezuivel

Voor melkkoeien was 2016 helaas niet zo’n mooi jaar. In augustus hebben we een toetjestelling gedaan, waaruit bleek dat het ruime aanbod kant-en-klare zuiveltoetjes bij de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo voor amper een kwart uit verantwoorde toetjes bestaat. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek in oktober ook dat in het afgelopen jaar het aantal weidemelkkoeien in Nederland is gedaald. Vier jaar geleden ondertekenden tientallen partners uit de zuivelketen het Convenant Weidegang, met als doel koeien zoveel mogelijk weidegang te bieden. Uit onze jaarlijkse supermarkttelling, die wij in december publiceerden, bleek deze doelstelling helaas verder weg dan ooit. Voor koeien is weidegang echter enorm belangrijk: het vermindert de kans op ziektes, koeien kunnen er zich natuurlijk gedragen en zodoende verantwoorde melk produceren. Onze campagne waarin we supermarkten oproepen meer weidezuivel in de schappen aan te bieden, laten we daarom ook het komende jaar doorlopen.

Kooikippen

In het najaar vroegen we aandacht voor de miljarden vleeskuikens die jaarlijks wereldwijd worden gefokt voor de menselijke consumptie. In de Europese Unie is het gebruik van kooien voor kippen verboden, maar in Azië en het Midden-Oosten worden er steeds meer kippen opgesloten in kooien. Wij riepen daarom grote fastfoodketens op om te beloven geen vlees van kooikippen meer te verkopen. Na een gesprek met ons gaf McDonald’s al aan geen kooi-kippen en -eieren te gebruiken. We hopen dat Burger King, Domino’s, KFC, Pizza Hut, Starbucks en Subway dit voorbeeld zullen volgen. We laten deze fastfoodketens daarom ook volgend jaar niet met rust.

Beren in entertainment

Nog altijd worden er beren misbruikt voor ‘entertainment’, als dansbeer of in beer-hondengevechten. In 2016 hebben we gelukkig 15 beren kunnen redden, waaronder Bim en Bam, Bobby, Dorita en Maya. Zeven van de geredde beren leven nu veilig in ons berenreservaat Libearty in Roemenië en acht beren in reservaat Balkasar in Pakistan. Op dit moment zijn er nog zo’n 90 dansberen die onze hulp hard nodig hebben.

Om illegaal gehouden beren gemakkelijker te kunnen opsporen, hebben we dit jaar een lokaal veterinair team in Hanoi, Vietnam, opgeleid om speciale microchips te plaatsen die op grote afstand uitgelezen kunnen worden. In december hebben we dankzij deze actie de eerste beer gered!

Bedankt voor jouw hulp in 2016!

Maya’s pijnlijke dans is voorbij!

Dansbeer Maya

Fantastisch nieuws uit Pakistan: dansbeer Maya is gered! Jarenlang werd ze gedwongen om op te treden voor het publiek. Nu wacht haar een nieuw leven in de...