Beer in de berenopvang in Pakistan

Eerste twee farmaceutische bedrijven stoppen met het uitbuiten van dieren voor medicijnen

Nieuws

Twee Chinese farmaceutische bedrijven hebben onze belofte ondertekend om het onnodige lijden van dieren voor traditionele medicijnen te stoppen. De bedrijven beloven te stoppen met het produceren en verkopen van geneesmiddelen en gezondheidsproducten waar ingrediënten van wilde dieren in zijn verwerkt. De gal van beren en de hoorn van een neushoorn worden bijvoorbeeld vaak gebruikt om traditionele medicijnen te produceren.

De twee bedrijven beloven klanten aan te moedigen om geen producten te kopen die wel ingrediënten van wilde dieren bevatten. Ook moedigen ze andere bedrijven aan om als alternatief kruiden te gebruiken, zodat de dieren niet meer hoeven te lijden. We blijven in contact met de twee bedrijven en letten er goed op dat ze zich aan de belofte houden. Daarnaast zijn we op verschillende conferenties aanwezig om zoveel mogelijk bedrijven te bereiken en ze te overtuigen om te stoppen met het uitbuiten van dieren voor medicijnen. In 2020 hopen we dat acht andere bedrijven de belofte ondertekenen en overstappen op plantaardige alternatieven. 

World Animal Protection sign an MOU with DRC, one of China Central Government

De twee farmaceutische bedrijven ondertekenden onze wildlife friendly medicine pledge

Elk jaar worden dieren weggekaapt uit hun natuurlijke habitat en gebruikt om traditionele medicijnen te produceren. De schubben, gal, botten of andere lichaamsdelen van de dieren worden op een vaak pijnlijke manier afgenomen. Dit blijkt overbodig, omdat er bestaand bewijs is dat de geneesmiddelen en gezondheidsproducten ook zonder deze ingrediënten geproduceerd kunnen worden. Zo kunnen er in plaats van dierlijke producten ook kruiden worden gebruikt.

Stop de berengalindustrie

Het feit dat de twee farmaceutische bedrijven stoppen met het produceren van deze medicijnen is een stap in de goede richting om een einde te maken aan de berengalindustrie in Azië. Meer dan 22.000 beren leven in gevangenschap voor deze wrede industrie. De beren worden gebruikt voor hun gal, wat vervolgens verkocht wordt om traditionele medicijnen te produceren. De dieren leven vaak in kooien die niet groter zijn dan een telefooncel. De beren verwonden zichzelf, omdat ze niet de ruimte hebben om te zwerven zoals ze in de natuur doen. Daarnaast lijden de beren vaak aan artritis en pijnlijke gewrichten.

Pictured: A bear kept in a cage to fuel the bear bile industry.

Een beer op een berengalboerderij in Vietnam. 

Ook het gal afnemen doet de beren veel pijn, er wordt weinig aan dierenwelzijn gedacht en de mensen die het gal aftappen hebben vaak geen veterinaire opleiding afgerond. Sommige beren worden op deze manier al meer dan 20 jaar gemarteld. Bovendien blijkt de berengalindustrie totaal overbodig, omdat er goedkope synthetische en plantaardige alternatieven bestaan voor berengal, die in overvloed beschikbaar zijn. We zijn daarom erg blij dat de eerste twee bedrijven alternatieve ingrediënten gaan gebruiken en hopen dat andere bedrijven hun voorbeeld volgen! 

Wat we doen tegen de berengalindustrie

We zetten ons al jaren in om een einde te maken aan de berengalindustrie in Azië. In samenwerking met overheden, wereldwijde instanties en lokale partijen proberen we zoveel mogelijk beren uit de galindustrie te redden. Zo wist onze partnerorganisatie Education for Nature Vietnam in 2018 een lokale boer te overtuigen om zijn vijf Aziatische beren naar de opvang te brengen. De dieren leefden al meer dan 13 jaar in gevangenschap op een berengalboerderij, waar ze verbleven in kleine kooien. Het zal jaren duren voordat de beren volledig hersteld zijn van hun verschrikkelijke tijd in gevangenschap, maar in de opvang zijn de beren in ieder geval vrij van stress en pijn.

galbeer krijgt een nieuw leven

Na jaren van gal aftappen, krijgt deze beer eindelijk zijn vrijheid terug. 

Sinds 2010 werken we samen met lokale partnerorganisaties zoals Education for Nature Vietnam en met succes: in 2005 werden ongeveer 4,300 beren vastgehouden op berengalboerderijen in Vietnam, vandaag de dag zijn dit er minder dan 780. We blijven ons inzetten totdat alle beren bevrijd zijn.

Meer over