Varken ligt te slapen in stro

Laat je stem horen voor dieren

Nieuws

De Europese verkiezingen staan voor de deur. Op 6 juni mogen we naar de stembus. Wil jij meer ruimte voor dieren in de veehouderij? En een einde aan de gruwelijke bontindustrie? Dit is hét moment om je stem te laten horen.

Het is een duizelingwekkend aantal, maar jaarlijks leven en sterven er zo’n acht miljard dieren in de Europese vee-industrie. De meeste kippen, varkens en koeien leiden korte levens vol verveling, stress en frustratie omdat ze geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Veel dieren zitten opgesloten in nauwe kooien, alleen of op elkaar gepropt.  

Het gaat niet alleen om dieren die opgesloten zitten in de vee-industrie. In Europa zitten nog altijd vele nertsen, vossen, konijnen, chinchilla’s en wasbeerhonden vast in kleine, draadstalen kooien. Ze hebben geen water om in te zwemmen of aarde om in te wroeten, en wachten op een pijnlijke dood. En er is nog meer dierenleed in Europa: door de import van kangoeroeproducten, de malafide hondenhandel of het gebruik van wilde dieren in circussen of als exotisch huisdier.  

Voor al deze dieren is een diervriendelijke verkiezingsuitslag bitterhard nodig.  Het is dus ontzettend belangrijk dat je tijdens de verkiezingen diervriendelijk gaat stemmen! 

Vos

Start van een nieuw begin 

Op 30 juni 2021 beloofde de Europese Commissie een einde te maken aan het houden van dieren in kooien in de Europese vee-industrie. In 2023 zou er een concreet voorstel komen, als onderdeel van een bredere verbetering van de Europese dierenwelzijnswetgeving. Het was het beste nieuws dat we konden krijgen na het burgerinitiatief ‘Stop de kooien, waar tal van dierenbeschermingsorganisaties de schouders onder hadden gezet. Niet minder dan 1,4 miljoen Europese burgers ondertekenden het initiatief. 

Onzekere toekomst voor dieren 

Maar 2023 ligt al achter ons en er is nog niets gebeurd. Sterker nog: er treedt binnenkort een nieuw Europees Parlement aan. Welke parlementsleden daarin komen, hebben we zelf in de hand. Zal de nieuwe Europese Commissie de belofte nakomen en met een voorstel komen om dierenwelzijn flink te verbeteren en kooihuisvesting af te schaffen? En zal het nieuwe Europese Parlement daarmee instemmen?  

Geef de dieren jouw stem en verbeter hun toekomst. 

Op de site van de Dierencoalitie, waar wij deel van uitmaken, vind je de Dierenkieswijzer. Daar lees je alle standpunten van de partijen wat betreft dierenwelzijn. 

Doe de kieswijzer

Meer over