Bjørnene Timka og Alisa er reddet fra en ukrainsk zoo

Floortje Dessing op bezoek bij berenopvang Libearty

Nieuws

In het nieuwe programma 'Floortje gaat mee' reist Floortje Dessing samen met fotograaf Jasper Doest door elf verschillende landen om de band tussen dier en mens vast te leggen. In de eerste aflevering waren ze op bezoek bij berenopvang Libearty in Roemenië, dat we samen met onze partner AMP hebben opgericht.

Floortje ontmoet daar Cristina Lapis, die haar leven wijdt aan het redden van beren. In Roemenië was het helaas ooit normaal om jonge beren te vangen en in kleine kooitjes te houden, waarna ze trucjes voor toeristen of inwoners moesten doen. Ze werden bijvoorbeeld gehouden in restaurants, bij tankstations en in illegale dierentuinen. Sinds 2005 is dat verboden, maar was de beren nog steeds niet meteen vrijheid gegund: de wet werd slecht nageleefd en er waren weinig opvangplaatsen waar de beren terecht konden. Samen met onze partner Millions of Friends (AMP) hebben we daarom Libearty Bear Sanctuary opgericht.

 

libearty

Berenopvang Libearty: een nieuw begin

Berenopvang Libearty is een weelderige plek in de eikenbossen nabij de gemeente Zarnesti, waar meer dan honderd beteren en vijf wolven inmiddels een zo vrij mogelijk leven leiden. De meeste dieren zijn gered uit de entertainmentindustrie. In Libearty kunnen ze eindelijk hun kleine kooien met roestige tralies achter zich laten, en heerlijk in bomen klimmen, in het water spetteren, en in speciale hutten overwinteren. Het is nu de grootste opvang voor bruine beren ter wereld!

Floortje ontmoet beer Mascha

In de uitzending van Floortje gaat mee komt beer Masha aan in de opvang. Masha werd als baby bij haar moeder weggehaald en kwam daarna in een rondreizend circus terecht. Daar moest ze trucjes doen, zoals fietsen door de circustent, op luide muziek en voor een joelende menigte. De reddingsoperatie was spannend, en werd meermaals uitgesteld door de oorlog. In de uitzending van Floortje zien we hoe Masha nog steeds kunstjes doet, nadat ze aankomt in Libearty. Het is hartverscheurend om te zien. Maar als ze uit haar binnenverblijf wordt gelaten, gaat het beter. Eindelijk ziet ze de natuur! Helaas heeft ze niet lang van haar vrijheid kunnen genieten: drie weken na haar redding is Masha plotseling overleden. De dierenarts ter plaatste heeft er alles aan gedaan om haar te redden, maar helaas hield ze het niet vol. 

Masha the bear

Beer Masha in Libearty

Ook Bolik en Elza, een beer en een wolf, werden vorig jaar gered uit het door oorlog verscheurde Oekraïne en in Libearty opgevangen. Bolik en Elza zaten vast op een verlaten vakantieresort, waar ze ter vermaak van toeristen in een kooi werden gehouden. Momenteel werkt Libearty aan de redding van beer Baloo, die vastzit in een kooi in een ski-resort. Je kunt hier tekenen.

Kijk mee naar Libearty in Roemenië

De coronapandemie was een moeilijke periode voor Libearty. Doordat er geen bezoekers meer mochten komen, daalden de inkomsten aanzienlijk. Gelukkig kwamen veel van onze supporters in actie voor de dieren in Libearty. Mede door hun financiële steun was er nog steeds voldoende voedsel en zorg voor de beren, kon het toegewijde personeel betaald worden en bleef het reservaat onderhouden.

Nu de restricties grotendeels voorbij zijn, kun je zelf naar Libearty toe. Je kunt mee met een rondleiding en zien hoe de geredde beren van de natuur genieten. Maar ook zonder een reis naar Roemenië kun je een kijkje nemen! Er is namelijk ook een livestream waar je precies kunt zien wat de beren nu aan het doen zijn... 

Help de beren mee

Het aantal beren in gevangenschap is gelukkig sterk afgenomen, maar nog niet helemaal verdwenen. We blijven ons dan ook voor hen inzetten, bijvoorbeeld door samen met dierentuinmanagers hun welzijn in de dierentuinen te verbeteren. Daarnaast blijven we de berenopvang financieel ondersteunen en helpen we mee om te ontwikkelen om uiteindelijk zelfvoorziend te worden.

Daarvoor kunnen we alle steun gebruiken. Help jij mee?

Ja, ik wil berenopvang Libearty helpen!

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over