dansbeer, Rangila

Geredde dansbeer Rangila eindelijk aangekomen in berenopvang

Nieuws

Eindelijk is het echt zover: de laatste Nepalese dansbeer Rangila is aangekomen in een gespecialiseerde berenopvang in India. Na een traumatisch leven en een moeizame reddingsactie, kan hij nu echt gaan herstellen en hopelijk weer de beer worden die hij is.

Rangila werd samen met dansbeer Sridevi eind 2017 gered van een leven vol lijden door Het Jane Goodall Instituut van Nepal, de Nepalese politie en World Animal Protection. Helaas kreeg de reddingsactie een dramatische wending, toen de beren in het geheim werden overgebracht naar de Jawalakhel dierentuin in Kathmandu, in plaats van een berenopvang. Dit gebeurde zonder onze toestemming of toestemming van het Jane Goodall Institute. Tot overmaat van ramp overleed Sridevi in de dierentuin vanwege de slechte omstandigheden daar. 

rangila_in_dierentuin

Rangila had het zwaar te verduren in de dierentuin in Kathmandu.

Na maandenlang druk uitoefenen op de Nepalese overheid, mocht Rangila deze week eindelijk van de dierentuin overgebracht worden naar een berenopvang in het Indiase Agra. Het was een lange reis voor Rangila: 30 uur was hij onderweg naar zijn nieuwe thuis. De dierenarts die aanwezig was bij het transport, vond de beer fit genoeg om te reizen. Wel benadrukte hij dat Rangila een groot psychologisch trauma heeft, waardoor het jaren kan duren voordat hij is hersteld.  

Onbeantwoorde vragen

Hoe het kon gebeuren dat Rangila en Sridevi vorig jaar in het geheim werden overgeplaatst naar de dierentuin, blijft een raadsel. We zijn blij dat de Nepalese overheid uiteindelijk toestemming gaf om een medisch team toe te laten in de dierentuin en bij Rangila te laten, waarna de beer overgeplaatst mocht worden naar de berenopvang. Hiermee komt niet alleen een eind aan het lijden van Rangila, maar ook aan de gruwelijke traditie van dansberen in Nepal.1020520

Met de redding van Rangila is er een einde gekomen aan het gebruik van dansberen in Nepal.

Overwinning

Om beren te laten dansen voor menselijk vermaak, worden beren op jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Met een hete staaf wordt een gat in hun neus gemaakt, waar een stuk touw doorheen wordt gehaald. Met dat touw kunnen de 'eigenaren' de beren met harde hand trainen, zodat ze breken en gehoorzamen om het publiek te vermaken als dansbeer. Rangila is de laatste Nepalese dansbeer, een grote overwinning. Onze wildlife-expert Neil D’ Cruze vindt dit geweldig nieuws. “Na maanden van hard werken achter de schermen is Rangila eindelijk gearriveerd in een gespecialiseerde opvang in India. Hier kan er goed voor hem worden gezorgd, zodat hij kan herstellen." Ook Manoj Gautam, werkzaam voor het Jane Goodall Institute van Nepal is enthousiast: “ We kunnen niet blijer zijn om te zien dat Rangila eindelijk is overgebracht naar zijn nieuwe thuis. We hopen dat hij nu de rest van zijn leven in rust kan doorbrengen.”Berendansen en beer-hondengevechten

Het redden van dansberen als Rangila konden we niet bereiken zonder de hulp van onze supporters. Al twintig jaar lang zetten we ons in tegen het gebruik van beren voor vermaak. Samen met lokale partners hebben we het berendansen gestopt in Griekenland, Turkije en India en werken we onvermoeid aan het beëindigen van beer-hondengevechten in Pakistan.

Help jij mee beren in Pakistan en andere landen te beschermen?

Geef nu

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over