Geredde dansbeer tragisch overleden na niet afgesproken overplaatsing naar dierentuin

15/03/2018

In december werden de laatste dansberen in Nepal, Rangila en Sridevi, bevrijd. Vandaag ontvingen we het vreselijke nieuws dat ze zijn overgebracht naar de dieronvriendelijke Jawalakhel Zoo. Sridevi is overleden. We eisen een verklaring van de Nepalese overheid en garantie voor Rangila's veiligheid.

De twee lippenberen werden hun hele leven gedwongen om te dansen als entertainment voor mensen. Eind vorig jaar organiseerden wij een reddingsactie samen met het Jane Goodall Institute in Nepal en de Nepalese politie om ze te bevrijden van de mishandelingen.

De beren werden tijdelijk opgevangen in het Parsa National Park in Nepal. Samen met Nepalese en Indiase autoriteiten werd besloten dat zij het beste ondergebracht konden worden in het Wildlife SOS Bear Sanctuary, in Agra, India. Hier zouden zij de rest van hun leven in alle rust doorbrengen. 

Sridevi en Rangila toen ze net gered waren | Foto: Andrew Davies

In plaats hiervan werden Rangila en Sridevi echter naar de Jawalakhel dierentuin gebracht, na akkoord van het Nepalese 'Department of National Parks and Wildlife Conservation' (DNPWC). Deze dierentuin is in het verleden bekritiseerd om de slechte leefomstandigheden en lage dierenwelzijnsstandaarden.

Het besluit om de beren onder te brengen in de dierentuin werd gemaakt zonder overleg met ons of het Jane Goodall Institute. Het is onduidelijk waarom, wanneer en hoe de beren zijn verplaatst van het Parsa National Park naar de Jawalakhel dierentuin. Ook is de doodsoorzaak van Sridevi niet bekend. We wachten op verduidelijking van de Nepalese autoriteiten.

Onze wildlife expert, Neil D'Cruze, reageert op het nieuws: “We zijn diep geschokt en treuren om Sridevi's dood. Het doel van de reddingsactie was om haar rust te bieden; een leven zonder wreedheid en opsluiting. Haar welzijn was onze prioriteit. Momenteel wordt de doodsoorzaak van Sridevi onderzocht. Ook worden de autoriteiten dringend verzocht om Rangila met spoed over te brengen naar het speciale opvangcentrum voor lippenberen, in India. ”

Verontrustende omstandigheden voor Rangila

De Nepalese overheid is van mening dat Rangila een goede plek heeft in de dierentuin. Echter, recente videobeelden maken duidelijk dat dit absoluut niet het geval is. Op de beelden is Rangila te zien in zijn verblijf in de Jawalakhel dierentuin, waar hij onrustig heen en weer loopt en zijn kop op en neer beweegt. Dit zijn kenmerken van ernstig psychologisch trauma.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

We zijn bezorgd dat de dierentuin niet in staat is om de benodigde, correcte zorg te bieden aan Rangila. De leefomstandigheden in de dierentuin zijn in groot contrast met die van de berenopvang in India, waar de lippenberen eigenlijk zouden worden ondergebracht.

“De Wildlife SOS Bear Sanctuary in India heeft dierenartsen en verzorgers” zegt Manoj Gautam, van het Jane Goodal Institute in Nepal. “In dit berenopvangcentrum zouden Rangila en Sridevi de rest van hun leven verzorgd en beschermd worden. Jawalakhel is het tegenovergestelde; een overvolle dierentuin met slechte leefomstandigheden. Wij vinden het vreselijk dat de levens van de beren zo’n afschuwelijke draai hebben gekregen.”

Nepalese overheid moet direct actie ondernemen

In samenwerking met het Jane Goodal Institute in Nepal, hebben we contact met het Nepalese 'Department of National Parks and Wildlife Conservation'. Zij lieten ons weten dat ze het Nepalese Ministerie van Bossen en Grondbehoud benaderen voor toestemming voor Rangila's verplaatsing.

Door recente verkiezingen in Nepal is onduidelijkheid ontstaan over belangrijke rollen in de Nepalese overheid. We zijn erg bezorgd dat dit het proces zal hinderen.

We verzoeken relevante autoriteiten dringend de papieren te tekenen die benodigd zijn om Rangila over de grens te krijgen, naar een plaats waar hij de bescherming en verzorging krijgt die hij verdient. We houden jullie op de hoogte.

Update 5 april:

Helaas hebben we, ondanks onze inzet, weinig informatie weten los te krijgen bij het DNPWC. De algemeen directeur en adjunct-directeur van DNPWC negeren onze brieven en e-mails, waarin we ze om informatie vragen over het verplaatsen van de twee beren en over het overlijden van Sridrevi. Ook proberen we ze over te halen om Rangila naar de opvang te brengen en vragen we ze om onze dierenartsen toegang te geven tot de beer, zodat zijn gezondheid gecontroleerd kan worden.De dierentuin heeft tot nu toe alleen schriftelijk toegezegd dat ze het Ministerie van 'Soil and Conservation' zullen benaderen om te vragen of Rangila wel of niet moet worden overgedragen aan Wildlife SOS, omdat die beslissing volgens DNPWC niet in hun macht ligt. 

DNPWC heeft echter wel de macht om onze dierenartsen toegang te geven tot de dierentuin en Rangila, maar tot nu toe willen ze dat niet. We blijven druk uitoefenen om dit voor elkaar te krijgen en Rangila naar de opvang te laten brengen. We houden jullie op de hoogte van al het nieuws rond Rangila. 

Update 14 juni:

Goed nieuws! We hebben officieel toestemming gekregen van de Nepalese overheid om Rangila over te plaatsen naar een berenopvang in India. 

Lees meer

Banken moeten dierenleed voorkomen

varkens, vee-industrie

Van plofkippen tot kooivarkens en ander dierenleed… helaas is het aan de orde van de dag. Maar wist je dat jouw spaargeld hier ook aan bijdraagt? Dat komt...