
Geweldig nieuws: sportmerken Adidas en Asics stoppen met kangoeroeleer
Nieuws
Dit is een mooie week voor de kangoeroes: zowel Adidas als Asics doen kangoeroeproducten in de ban. Beide merken maakten bekend geen kangoeroeleer meer te willen gebruiken voor hun schoenen. Dit is een belangrijke stap om de gruwelijke kangoeroejacht te stoppen.
De CEO van Adidas bevestigde dat het bedrijf enkele maanden geleden gestopt is met het inkopen van kangoeroehuiden voor de productie van hun schoenen. De Duitse sportgigant was al een tijdlang het doelwit van verschillende dierenorganisaties, waaronder World Animal Protection.
Daags na dit mooie nieuws verklaarde ook het Japanse schoenenmerk Asics de productie van kangoeroeleer te gaan beëindigen. Andere bedrijven zoals Nike, Intersport Nederland, Bol.com en Decathlon bieden al geen producten met kangoeroeleer meer aan.
Dierenwelzijnscrisis
Ieder jaar worden er gemiddeld 1,6 miljoen kangoeroes afgeschoten in Australië - dit is de grootste massaslachting van in het wild levende zoogdieren ter wereld. De kangoeroes worden gedood voor hun huiden en hun vlees, dat vaak als diervoer eindigt. Vaak is de jacht ’s nachts, waardoor jagers slecht zicht hebben. Hierdoor is veertig procent van de schoten niet fataal. Veel dieren sterven dus een pijnlijke, langzame dood.
Veel van de gedode dieren zijn vrouwtjes, vaak met hun jongen (joeys) nog in de buidel. Deze hebben geen commerciële functie, dus ze worden doodgeslagen tegen rotsen of voertuigen of alleen achtergelaten. De meeste vrouwelijke kangoeroes hebben één of twee joeys die volkomen afhankelijk zijn van hun moeder; zonder haar hebben ze geen overlevingskans. Ze sterven langzaam, helemaal alleen. Ieder jaar overlijden er ongeveer 400.000 jongen, de industrie ziet dit als nevenschade. In 2024 werd de kangoeroejacht uitgeroepen tot dierenwelzijnscrisis.
Kangoeroeproducten in Nederland
Australië lijkt misschien ver weg, maar toch ligt er ook kangoeroe in de Nederlandse schappen. Het merendeel van de kangoeroeproducten wordt naar Europa geëxporteerd, en Nederland is een prominente importeur. In 2021 deden we onderzoek naar deze producten. Toch geeft het merendeel van de Nederlanders aan tegen deze slachting te zijn. In oktober 2024 riep een delegatie van inheemse Australiërs de Tweede Kamer op tot een importverbod.
Kangoeroes zijn voor inheemse Australiërs een belangrijk symbool. De dieren zijn een onderdeel van hun land en worden gezien als een link naar hun voorouders. Deze jacht en de commercialisering van de dieren is voor deze mensen schadelijk en beledigend.
Gelukkig besluiten steeds meer bedrijven een einde te maken aan de verkoop van kangoeroeproducten. Wij vechten voor een wereld waar kangoeroes over de graslanden springen, zonder het risico neergeschoten te worden voor hun vlees of huid. We hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van Adidas en Asics volgen en stoppen met kangoeroeproducten. Doe je mee?