Beren in verblijf

Goed nieuws! Berenzusjes Masha en Lora gered

Nieuws

24 jaar lang werden beren Masha en Lora als circusartiesten ingezet in Oekraïne. De beren verbleven in kleine, vieze kooien en werden op een wrede manier getraind om kunstjes te doen. Gelukkig zijn de beren gered en opgevangen in de berenopvang in Roemenië. In dit fotoverslag zie je hoe de tocht van Oekraïne naar Roemenië verlopen is.

De beren werden gedwongen kunsten uit te voeren in een circus

24 jaar lang moesten de beren optreden in een circus. Ze werden gedwongen om domme kunsten uit te voeren voor het vermaak van bezoekers. Zo moesten de zusjes op ballen balanceren en rondjes rijden op een motor. 

 

Masha en Lora in de kooi

Masha en Lora zagen elkaar 24 jaar lang niet, ze konden elkaar alleen ruiken en horen. Ook mochten ze niet met elkaar spelen, uit verveling en stress beten de beren daarom vaak op de tralies van hun kooi.

 

Beer in kooi

De beren werden gered door SOS Zoo and Bear Rescue en The Lawrence Anthony Earth Organisation (LAEO) en naar de door ons gesteunde berenopvang in Roemenië gebracht. Om de beren rustig te houden tijdens de lange reis naar de berenopvang, werden ze vervoerd in de kooien waarin ze jarenlang verbleven. Aan deze kooi waren ze immers gewend.

 

Beren kooi

De kooien waarin Masha en Lora naar de berenopvang werden gebracht. 

 

Masha in de ambulance

De tocht duurde ruim 43 uur, maar Masha en Lora waren de hele rit erg rustig. De kooien werden in een ambulance geplaatst. Hiermee werden de beren naar de opvang gereden.

 

Lora wodt gered

Mascha en Lora kwamen midden in de nacht aan in Roemenië en werden direct grondig nagekeken door een dierenarts. Een van de beren is blind aan één oog en beide beren hebben beschadigde tanden door het dagelijks bijten op de tralies van hun kooi. De beren werden behandeld en zullen regelmatig gecheckt worden door de dierenarts.   

 

Masha en Lora samen

24 jaar geleden werden Masha en Lora als berenwelpjes uit elkaar gehaald. Al die jaren zagen ze elkaar niet en mochten ze niet met elkaar spelen. Na 24 jaar konden de zusjes elkaar eindelijk weer aanraken: ze knuffelden de hele dag!   

 

Beer aan het spelen

De beren hebben in de opvang alle ruimte en kunnen voor het eerst in hun leven in het water spelen en door de modder rollen.

 

Beren buiten

Masha en Lora hadden nog nooit bomen of gras gezien. Samen verkenden ze het grote natuurgebied. 

 

Beren buiten

De verzorgers zijn erg blij dat Masha en Lora er zijn en verwennen de zusjes flink: ze krijgen veel groente en fruit. 

 

Masha en Lora verblijven de eerste tijd samen in een verblijf. Daarna worden ze in een groot gebied uitgezet. Hier hebben de beren 50 hectare aan grond en kunnen ze socialiseren met meer dan 100 andere bruine beren. Na 24 jaar krijgen de zusjes eindelijk de ruimte om beer te zijn. Omdat de beren opnieuw beginnen is besloten dat ze een nieuwe naam verdienen: Mascha en Lora heten nu Dasha en Katia. 

 

Lees hier meer over de berenopvang in Roemenië.    

 

 

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over