Pictured: Snakes displayed at an expo.

Handel in wilde dieren: ook in Nederland een bedreiging voor mens én dier

Nieuws

De grote meerderheid (81%) van de Nederlanders vindt het onacceptabel dat er nog reptielenbeurzen in Nederland worden gehouden. Dat blijkt uit opinieonderzoek dat onderzoeksbureau DirectResearch voor ons deed. Ondanks de coronacrisis, opent komend weekend in Houten de grootste reptielenbeurs van Nederland haar deuren, waar dieren worden verhandeld waarvan bekend is dat zij ziekten kunnen overdragen.

Door de coronapandemie, die hoogstwaarschijnlijk is terug te voeren op een markt in China, staan de schijnwerpers op markten met wilde dieren. Naast Azië, worden ook in Nederland wilde dieren, zoals slangen, hagedissen, spinnen, roofvogels en insecten aangeboden. Kopers kunnen de dieren zowel online als op fysieke markten en beurzen aanschaffen. 
 

Wat vindt Nederland hiervan?

Uit ons opinieonderzoek blijkt dat Nederlanders reptielenbeurzen in eigen land (81%) bijna net zo onacceptabel vinden als de wilde dierenmarkten in Azië (89%). Ook het houden van exotische dieren vindt meer dan de helft van de bevraagden niet acceptabel. Verder vindt 70 procent van de Nederlanders een verbod op markten en beurzen een goede maatregel om de kans op uitbraken, zoals corona, te verkleinen.

Slangen in bamibakjes

Dierenwelzijn is ver te zoeken

Het dierenwelzijn is op dergelijke beurzen vaak ondermaats, bleek uit onderzoek vorig jaar. Onze onderzoekers bezochten zes verschillende evenementen waar wilde dieren werden verkocht, waaronder ook de reptielenbeurs in Houten. Daar zagen ze dat de dieren in de bakjes, waarin de dieren ook tijdens de lange transporten verbleven, een groot gebrek aan ruimte hadden. Daarnaast constateerden ze een gebrek aan zorg over de verspreiding van overdraagbare bacteriën door reptielen.

Slangen in bamibakjes

Weinig controle, groot risico

Onze directeur, Dirk-Jan Verdonk: ‘Wereldwijd worden dieren verhandeld alsof het producten zijn, zo worden ze verkocht als huisdier en slijten hun leven lang in een huiskamer. We hopen dat de overheid in actie komt en de handel verbiedt. Dat scheelt ongelooflijk veel dierenleed, en is van belang voor de volksgezondheid. Exoten dragen allerlei ziekteverwekkers met zich mee. Doordat er weinig controle is op de exotische dierenhandel, weten we vaak niet welke ziekteverwekkers de dieren bij zich dragen.’

Slangen in bamibakjes

Samen kunnen we dierenleed stoppen

In Nederland worden honderdduizenden reptielen en miljoenen zang- en siervogels gehouden. We pleiten voor betere wet- en regelgeving. In Nederland, maar ook op wereldwijd niveau. We roepen daarom met een petitie de wereldleiders van de G20 op om de handel in wilde dieren te verbieden.

Help jij mee?

Teken de petitie!

Meer over