Olifanten

Help olifanten in de toeristenindustrie te beschermen

Nieuws

Elke dag lijden er duizenden olifanten enkel voor het vermaak van toeristen in het buitenland. Maar gewoon vanuit Nederland kun jij olifanten helpen beschermen. Alles wat je nodig hebt is internet! Benieuwd hoe jij je in kan zetten voor de olifanten? Wij zetten het voor je op een rijtje!

1.  Verspreid de boodschap

Hoewel het aantal toeristen dat een olifantenrit acceptabel vindt de afgelopen twee jaar met 9% is afgenomen, zijn er nog steeds mensen die niet op de hoogte zijn van het leed achter een olifantenrit, -show of direct contact zoals wassen en voeren. Door deze mensen te informeren, zal de vraag naar deze vorm van "vermaak" afnemen en hopelijk ooit stoppen. Help mee de boodschap te verspreiden. Wijs toeristen bijvoorbeeld op diervriendelijke vakantietips door deze Facebookpost te delen. Samen bereiken we toeristen wereldwijd!

2.  Spreek toeristen aan op hun foto’s van een olifantenrit

Vaak genoeg komen er foto’s voorbij op Facebook, Instagram en andere sociale mediakanalen van toeristen op de rugolifanten. Niet alleen hebben deze mensen bijgedragen aan het leed van olifanten, ook kunnen deze foto’s andere mensen aansporen om eveneens wrede attracties met olifanten te bezoeken. Door deze mensen aan te spreken en te vragen de foto te verwijderen, informeer je ze over olifantenleed én voorkom je dat andere mensen op de rug van een olifant klimmen, enkel voor dat "toffe" vakantiekiekje. Spreek familie, vrienden of kennissen aan door een berichtje te plaatsen onder hun foto. Je kunt eventueel verwijzen naar onze informerende pagina

3.  Schrijf websites aan

Het zal je wellicht verbazen dat olifantenritten nog steeds actief worden gepromoot op vele reisblogs en andere websites. Soms staat dit er al jaren op en is het nooit aangepast, maar in andere gevallen weten de schrijvers niet van het leed achter wrede attracties. Helaas halen vele reizigers hun tips van blogs, vlogs, of Instagram. Zo ook Nadine van Wissen, online marketeer bij World Animal Protection Nederland:

“Voor mijn vakantie naar Bali was ik op zoek naar een goede opvang voor wilde dieren om te bezoeken. In mijn zoektocht stuitte ik op een blog over Bali met tips voor dierenliefhebbers. Tot mijn grote verbazing werd hier een olifantenrit aanbevolen. Ik heb de website aangeschreven en uitgelegd hoeveel leed er schuilt achter een olifantenrit, met de vraag of ze het stuk wilden verwijderen. Niet alleen verwijderden ze het stuk, ze plaatsten ook mijn informatie waarom je juist niet voor een olifantenrit moet kiezen.”

Daarnaast promoten ook veel websites directe interactie, zoals wassen en voeren. Helaas is dit geen diervriendelijk alternatief voor olifantenritten. Laat dit ook weten aan bloggers, vloggers of instagrammers. 

4.  Plaats een bericht op het forum van TripAdvisor

Regelmatig gaan toeristen op zoek naar tips van andere toeristen, zoals op reiswebsite TripAdvisor. Op het forum van TripAdvisor wordt zo bijvoorbeeld gediscussieerd over vakantie-uitjes zoals olifantenritten, -shows en wassen en voeren. Ook hier kun je olifanten helpen door op dit forum bij verschillende topics toeristen te wijzen op het leed achter zo’n attractie. Wanneer je binnen het forum zoekt op ‘Elephant rides’ kom je al gauw op tal van topics uit

5.  Laat je stem horen

Jouw stem zetten wij in om toeristen, de reisindustrie, overheden en eigenaren van (attracties met) wilde dieren te laten zien dat mensen niet willen dat olifanten lijden ter vermaak van toeristen. Deze boodschap komt veel sterker over wanneer we communiceren vanuit de stem van duizenden mensen. Op deze manier hebben we bijvoorbeeld al meer dan 160 reisorganisaties overgehaald geen olifantenritten en -shows meer aan te bieden. Geef jij de olifanten ook jouw stem? Teken dan hier. 

Heb jij zelf nog tips hoe je je kunt inzetten tegen olifantenleed of wil je je ervaringen delen? Dan horen we graag van je! Stuur een mailtje naar social@worldanimalprotection.nl. Namens de olifanten: dank je wel!

1018354_3
Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over