Het kan dus nóg erger – Dagboek van Loretta Schrijver

19/06/2017

Na ons bezoek aan de vorige twee attracties, denk ik dat het niet erger kan. Helaas kan dat wel, in Safari World, een pretpark een klein uur rijden vanaf Bangkok.

Safari World is een gigantisch groot pretpark. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het: boxende orang-oetans, olifanten die massages geven en dolfijnen die in koor zingen. En wat een massa aan toeristen; duizenden hebben we er gezien!

Boxende orang oetans

Honderden toeristen staan, net als wij, ’s ochtends vroeg al in de rij om een show met orang-oetans te zien. Orang-oetans die in een boxring op een zogenaamd komische manier vechten. Wat voor ons een verschrikking was om te zien, vond het publiek hilarisch! De dieren komen roetsjend aan een kabelbaan het podium op. Sommige spelen muziekinstrumenten, sommige dragen een bikini en maken sensuele bewegingen en twee orang-oetans moeten met elkaar op de vuist in de boxring. Zodra een orang-oetan speelt dat hij knock-out is geslagen, komt een stel orang-oetans in dokterspak aangerend met een brancard om het dier zogenaamd af te voeren. Uiteraard is er na de show uitgebreid tijd voor de toeristen om foto's met de dieren te nemen.

Het is allemaal te bizar voor woorden. Het lijkt net alsof het vrolijke apen zijn, die in een bandje muziek spelen en die een beetje in een ring staan te boxen. Maar als je goed kijkt, zie je dat ze steeds weer kijken naar de temmer. Ze kijken angstig en gedwee of ze alles wel goed doen, bang voor straf. Het is zo ontzettend triest.

Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection, legt me bovendien uit dat het staan op hun achterpoten voor de orang-oetan ontzettend onnatuurlijk is. De achterpoten gebruiken ze in het wild als handen, hiermee zwieren ze door de bomen. Hier in het park worden ze getraind om constant met hun volledige gewicht op hun achterpoten te staan. Als je ziet hoe ze lopen, op de zijkant van hun voetjes, zie je dat hier niks natuurlijks aan is.

Nooit meer een olifantenshow

Bij de vorige twee attractieparken had ik het al gezien: een circusshow met olifanten. Maar de show in Safari World was misschien nog wel erger dan de shows die we eerder zagen. Naast het masseren van toeristen, het beschilderen van een doek en het spelen van basketbal, werden deze olifanten geforceerd over twee kabels te balanceren. Met twee linkerpoten op de linkerkabel en twee rechterpoten op de rechterkabel, langzaam naar voren schuifelend. Eén van de olifanten kreeg het commando midden in het koord om te keren. Het publiek roept ‘oe’ en ‘ah’ en juicht het dier toe, maar ik heb nooit zo’n verschrikkelijke minachting voor zo’n magisch dier gezien.

Waarom willen we dit zien?! Door het zien en betalen voor dit soort shows, houden we de industrie in stand. Pascal vertelt me over een nieuw onderzoek dat pas is gedaan: 3.000 olifanten blijken nog in het wild te leven in Thailand, terwijl er 4.000 (!) in gevangenschap leven. Alsjeblieft, dit moet stoppen. Vraag toeristen geen wrede attracties met wilde dieren meer te bezoeken, zodat de vraag naar deze attracties afneemt. Kies op onze actiepagina een ongepaste toeristenfoto en onderteken de actie

>> Lees hier het dagboek van Loretta's eerste dag in Thailand: Nong Nooch Botanical Gardens: wat een desillusie!

>> Lees hier het dagboek van Loretta's tweede dag in Thailand: Wilde dieren in rariteitenkabinet